افشین علاء با بیان اینکه جشنواره شعر فجر باید مثل جشنواره فیلم فجر شود، معتقد است: کارهای فرمایشی و تشریفاتی در دورههای قبلی جشنواره، آن را به اتفاقی کاملا دولتی و بیاعتبار برای شاعران تبدیل کرد.
این شاعر که به عنوان عضو شورای سیاستگذاری هشتمین دوره جشنواره شعر فجر معرفی شده است، در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: به نظر من جشنواره شعر فجر باید مثل جشنواره فیلم فجر در کشور موقعیتی پیدا کند تا در بین همه اهالی شعر و ادبیات اعتبار داشته باشد و به نوعی مهمترین جایزه شعر ایران باشد. اما متأسفانه شیوهای که در هفت دوره گذشته در برگزاری این جشنواره وجود داشته به هیچ وجه پاسخگو نیست و به همین خاطر باید گزینش داوران و بررسی آثار بدون هیچ پیشداوری انجام شود تا همه طیفها و جریانهای شعری در جشنواره حضور پیدا کنند.
او در ادامه اظهار کرد: جشنواره شعر فجر باید به یک جایزه علمی و تخصصی تبدیل شودکه هر ساله از طرف جمهوری اسلامی ایران به مناسبت دهه فجر به آثار برتر شاعران تقدیم شود نه اینکه تنها به جهتگیریهای خاص و یکسویه و آثاری از طیف خاصی محدود شود.
علاء در نقد دورههای قبلی جشنواره شعر فجر گفت: در سالهای گذشته شیوه اجرایی درست نبوده و به همین خاطر باعث به وجود آمدن حواشی زیادی شده است. این جایزه در سالهای گذشته بیشتر جشنوارهای تشریفاتی بود که از دستاوردهای آن میتوان به استانی کردن جشنواره و انتخاب شاعر مردمی اشاره کرد که معلوم نبود برچه اساس و معیاری انجام شد.
او درباره اینکه آیا با معرفی شاعر مردمی در جشنواره شعر فجر پیش رو موافق هستید یا خیر، گفت: به اعتقاد من اگر قرار است به انتخاب مردم شاعر مردمی انتخاب شود، این کار باید با معیارهای مشخص و مکانیزمهای روشن صورت گیرد. در حالیکه در دوره گذشته معلوم نبود این انتخاب بر چه معیار و اساسی صورت گرفت. به طور مثال سال گذشته وقتی چهرهای مثل آقای برقعی در کنار آقای شفیعی کدکنی به عنوان اسامی برگزیدهشده از سوی مردم انتخاب شدند، به هیچ وجه نمیشد بین این دو توازنی برگزار کرد و گفت بر چه اساسی این دو اسم در کنار هم قرار گرفتهاند.
این شاعر در ادامه اینگونه اظهارنظر کرد: به هر حال در سال گذشته معیارهای گزینش شاعر مردمی خیلی مشخص نبوده است، کما اینکه فردی هم که به عنوان چهره مردمی انتخاب شد، در وقایع اخیر به جمعی از شاعران ازجمله اعضای انجمن شاعران ایران هتاکی کرده و در ادامه شاهد این بودیم که مردم بیشترین همراهی را با کسانی کردند که از طرف این فرد به آنها هتاکی شده است و به این طریق مخالفت خود را به هتاکیهای او نشان دادهاند.
علاء گفت: همچنین کارهای فرمایشاتی و تشریفاتی که در دورههای قبل در جشنواره شعر فجر وجود داشت، جشنواره را به اتفاقی کاملا دولتی تبدیل کرد که شرکت در آن برای شاعران هیچ اعتبار و ارزشی نداشت. اما با روی کار آمدن دولت جدید و نوع نگاه این دولت به مسائل مختلف از جمله فرهنگ من شخصا تصمیم گرفتم در این جشنواره حضور پیدا کنم و بر همین اساس معتقد بودم که برای دبیری جشنواره باید چهرهای انتخاب شود که برای عموم مردم جذابیت داشته باشد، به همین خاطر در اولین اقدام آقای کاکایی را برای این کار معرفی کردیم.
او درباره لزوم تغییرات در ساختار جشنواره شعر فجر و با بیان اینکه برای افزایش اعتبار جشنواره باید به تمام برنامههای جشنواره کاملا علمی و تخصصی نگاه شود و در انتخاب داوران و آثار دقت زیادی صورت بگیرد، اظهار کرد: پیشنهاد من این است که به جای پراکنده کردن جشنواره شعر در استانهای مختلف، یعنی کاری که در سالهای گذشته انجام شد و به لوث شدن جشنواره انجامید، باید جشنواره را در یک جای متمرکز برگزار کرد. در جلسهای که با دیگر اعضا داشتیم، پیشنهاد برخی شهر شیراز بود، ولی من پیشنهاد کردم که این جشنواره در زادگاه نیما یوشیج برگزار شود، چرا که تا به امروز در زمینه معرفی نیما کم کار شده است، بنابراین با توجه به اینکه در ادبیات معاصر ما نیما یوشیج مهمترین چهره است، بهتر است که این جشنواره در شهرستان نور برگزار شود تا در آینده نیز به محوریتی برای برگزاری اینگونه جایزهها تبدیل شود.
علاء با بیان اینکه در سالهای گذشته تنها طیفهای خاصی مورد توجه قرار میگرفتند و به همین خاطر شاعران این جشنواره را دارای اعتبار نمیدانستند و در آن شرکت نمیکردند، گفت: دقیقا به همین دلیل پذیرفتم که در این جشنواره حضور پیدا کنم که دیگر از این اتفاقات نیفتد، اما اگر قرار باشد به شیوه سالهای قبل ادامه پیدا کند، قطعا با آن همکاری نمیکنم، ولی با صحبتهایی که تا به حال با آقای صالحی (معاون فرهنگی وزارت ارشاد) انجام دادهایم، ایشان را فردی روشن دریافتیم که آمده است تا اتفاقات تازه و کارهای نو انجام دهد، بنابراین همانطور که ما در انتخابات امسال از دولت آقای روحانی حمایت کردیم، در ادامه نیز وظیفه خود دانستیم برای بهتر برگزار شدن جشنواره شعر فجر کمک کنیم، اما اگر قرار باشد باز هم به جشنواره به شکل گذشته فرمایشی باشد و تنها نگاه ایدئولوژی صرف بر آن حاکم باشد، من همکاری خود را قطع خواهم کرد.
انتهای پیام
نظرات