تاپ سه فرهنگ عمومی
-
سهم ۳۶ درصدی زنان از حمایتهای صندوق اعتباری هنر
مدیرعامل صندوق اعتباری هنر به مناسبت هفته بزرگداشت مقام زن، گزارشی در خصوص بهرهمندی بیش از ۳۷ هزار بانوی هنرمند از خدمات صندوق اعتباری هنر ارائه کرد.
-
اعلام عناوین کنفرانسهای جشنواره بازیهای رایانهای فجر
ارائهدهندگان داخلی و خارجی و عناوین موضوعات بخش کنفرانسهای دهمین جشنواره بازیهای رایانهای فجر مشخص شدند.
-
رونمایی از سند پیوست فرهنگی مسکن و پنج جلد اسناد پشتیبان آن
در «پیوست فرهنگی مسکن»، تاثیرات اجتماعی و فرهنگی ساخت مسکن توسط دولت مورد بررسی قرار گرفته است. در این مراسم که با حضور کارشناسان و متخصصان معماری و حوزه مسکن برگزار شد، سند پیوست فرهنگی مسکن و پنج جلد اسناد پشتیبان آن رونمایی شد.
-
مشکلی که باعث استقبال از یک نمایشگاه پوشاک شد / تعطیلات بود، مسئولان ارشاد نیامدند!
مدیرعامل انجمن فعالان حجاب و متخصصین حوزه حجاب با اشاره به افزایش استقبال مردمی از نمایشگاه پوشاک هدی پنج، علت این موضوع را فقدان سکوی دائمی عرضه لباس دانست و گفت: از مسئولان وزارت فرهنگ دعوت کردیم که در نمایشگاه با همین فقدان و سایر چالشها مواجه شوند، اما به نمایشگاه نیامدند که ما هم به حساب تعطیلی هفته گذشته ادارات گذاشتیم!
-
جزئیات اولین آزمون جامع مهارتی فرهنگ و هنر در سال تحصیلی جاری
مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: اولین آزمون جامع مهارتی سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ و چهل و پنجمین آزمون ادواری بخش فرهنگ و هنر در دو بخش عملی به صورت حضوری- کارگاهی و نظری به صورت حضوری - برخط از نهم تا بیست و یکم دی ماه ۱۴۰۳ برگزار میشود.
-
رسم و رسوم حاجتخواهی از حضرت زهرا(س) و دفع چشمزخم در فرهنگ عامه ایرانیان
ولادت حضرت فاطمه (س) در ایران به عنوان روز زن و روز مادر در تقویم نامگذاری شده است. اما این تنها اتفاق مهمی نیست که به واسطه ایشان باعث شکلگیری یک مناسبت و فرهنگ خاص شده است. بخش مهمی از فرهنگ عامه مردم ایران تحت تاثیر حضرت فاطمه (س) شکل گرفته است و این امر سبب شده است تا آداب و رسومی خاص برای ولادت یا شهادت ایشان در میان افراد، بهویژه زنان فراگیر شود و یا برای حاجت گرفتن به شکل و شمایل خاصی به ایشان توسل جویند.
-
برگزاری اولین المپیک بازیهای فکری دانشجویان ایران از دوم تا پنجم دیماه
دبیرخانه اولین المپیک بازیهای فکری دانشجویان ایران در آستانه برگزاری این رویداد و همزمان با اعلام جزئیات برگزاری، از پوستر این رویداد ملی رونمایی کرد.
-
رییس مرکز میراث ناملموس تهران:
یلدا فراتر از جشن است
رییس مرکز میراث ناملموس تهران گفت: یلدا فراتر از یک جشن بوده و تنها محتوای غنی و انسانمدار و صلحپرورانه آن مطرح نیست، اهمیت فرهنگ یلدایی در حیات اجتماعی و پویایی این فرهنگ متعالی است تا جامعه را به داشتههای خود دغدغهمند سازد و فرآیند زیستپذیری آن را به درستی محقق سازد.
-
مرگ تدریجی واژههای زبان مازندرانی در گذر زمان
زبان مازندرانی، یکی از قدیمیترین زبانهای تاریخ ایران باستان است، که به نامهای زبانهای مازنی، مازرونی، تبری، طبری و گِلِکی نیز خوانده میشود.
-
جشن باستانی خُرّم روز
یکم دی؛ خُرّمروز، زاد روز خورشید
خُرّم روز (زادروز خورشید) روز اول از ماه دی است و به مناسبت برخورد نام روز با نام ماه که نام خداوند نیز بود در ایران باستان جشن گرفته میشد، روزی بزرگ بود مشحون از آداب و مراسم دینی و غیر دینی؛ زرتشتیان به ویژه پارسیان این روز را بسیار محترم شمرده و آن را دی دادار جشن مینامند.
-
برگزاری سومین جشنواره مالک اشتر بسیج دانشجویی استان اردبیل
سومین جشنواره مالک اشتر بسیج دانشجویی استان اردبیل در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد.
-
نقش موثر بانوان در تمدنسازی اسلامی / حضور پررنگ مدیریتی زنان در دولت چهاردهم
بیستم جمادیالثانی، مصادف با دوم دی، سالروز ولادت حضرت فاطمه الزهراء(س) و «روز زن»، فرصتی ارزشمند برای گرامیداشت نقشآفرینی زنان در تمدن اسلامی است. بانوان با تکیه بر آموزههای الهی و سیرهی حضرت زهراء(س)، در ساخت تمدن اسلامی مشارکتی فعال داشته و همواره در جایگاههای مدیریتی و تصمیمگیری نقش مهمی ایفاء کردهاند. حضور زنان در دولت چهاردهم نیز نمودی از این جایگاه برجسته است که نشاندهندهی توانمندی آنها در پیشبرد اهداف تمدنی بر اساس ارزشهای اسلامی است.
-
نهمین جشنواره ملی اسباببازی دی ماه برگزار میشود
چهلوهفتمین نشست شورای نظارت بر اسباببازی به موضوع برگزاری «نهمین جشنواره ملی اسباببازی» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دی ماه اختصاص یافت.
-
بررسی یک پیشنهاد و پاسخ به چند پرسش
چرا روز پس از «شب چله» را تعطیل نکنیم؟
یک مردمشناس و پژوهشگر میراث ناملموس با توضیح درباره تحولات آیین یلدا در گذر زمان و نام درست بلندترین شب سال، به واکاوی پیشنهاد تعطیلی روز پس از شب یلدا (شب چله) پرداخت و گفت: در طول سال به دلایل مختلفی چون برودت هوا، آلودگی هوا و صرفهجویی در انرژی با تعطیلیهای مختلف مواجهیم، چه اشکال دارد که در این مورد به بهانه بها دادن به یک آیین کهن که مظهر خانواده و شادی است، روز پس از آن را تعطیل کنیم؟
-
نگاهی به باورهای عامیانه ایرانیان درباره یلدا
باورهای هر قوم با فرهنگ آن قوم ارتباط مستقیمی داشته و بنیادیترین مبانی جهانبینی انسان را در خود دارد. با تحول باورها فرهنگ نیز گرایش و سمتوسوی دیگری به خود میگیرد؛ بنابراین با شناخت تحولات رخ داده در باورهای اقوام، میتوان به فرهنگ آن قوم پیبرد، این شناخت ما را به دیگر تحولات اجتماعی اعتقادی سیاسی و فکری رهنمون خواهد شد.
-
پادکست/ یلدا؛ فرصتی برای پاسداشت آیینهای ملی
ایرانیان در گذشته «شب یلدا / شب چله» را تا طلوع اولین پرتوهای سپیدهدم به انتظار باز زاییده شدن خورشید مینشستند و روز پس از آن شب یعنی اولین روز ماه دی که «خور روز» و «دی گان» نامیده میشد و تعطیل عمومی بود، به استراحت میپرداختند. حالا سالهاست این آیین باستانی توسط مردم ایران و همسایگان ایرانی که وامدار این آیین هستند با آداب و رسوم مختلف هر شهر و با تفال به حافظ گرامی داشته میشود. به واسطه اهمیت این شب باستانی، پرونده این رسم کهن ایرانی توسط کشورمان و با مشارکت افغانستان در هفدهمین نشست میراثفرهنگی ناملموس در آذر ۱۴۰۱ در مراکش در فهرست یونسکو به ثبت رسید.
-
حضور پررنگ دختران در آیینهای شب چله
جشن شب چله که از مهمترین جشنهای ملی ایران زمین است، با آیینهای نمایشی گوناگونی همراه بوده و یکی از نکات جالب توجه در اجرای این آیینها، حضور پررنگ دختران نوجوان است.
-
از معجونِ بختگشایی تا شعر گلایه از شوهر؛ رسم و رسوم شب یلدا در ایران!
شب یلدا یا شب چلّه بلندترین شب سال در نیمکره شمالی زمین است. این شب به زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) اطلاق میشود. شبی یک به بهانه یک دقیقه طولانیتر بودن آن خانوادهها دور هم جمع میشوند تا رسم و رسوم خاصی را به جا بیاورند و زمان بیشتری به باهم بودن اختصاص دهند. رسومی که در اکثر نقاط مشترک است، اما در جزئیات ممکن است تفاوتهایی داشته باشد.
-
مرور اخبار فرهنگ و هنر در هفته گذشته
خبرهایی از حاتمیکیا و مدیری، تکذیبِ یک لایک پرحاشیه و درگذشت یک بازیگر زن
چه ایرادی دارد امثال معین و عارف به کشور بازگردند؟، اخطار به تخریب مسجد پهلوی تهران، سرپرست تئاتر شهر، میراثدار چه شرایطی است؟، اعلام نامزدهای اولیه اسکار،یک هیأت انتخاب پربحث برای فیلم فجر، چالشهای پژوهش برای فرهنگ عامه، کدام شبکه های تلویزیونی ادغام یا منحل می شوند؟ و ... از جمله اخبار این هفته فرهنگی هنری ایسنا بودند.
-
فرماندار سیمرغ:
سیمرغ زیرساخت فرهنگی ندارد
فرماندار سیمرغ از نبود زیرساختهای فرهنگی در این شهرستان گلایهمند شد.