• دوشنبه / ۲۹ آذر ۱۳۸۹ / ۰۹:۴۱
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 8909-16970.169649

/الگوي اسلامي-ايراني پيشرفت/ دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي: الگوي پيشرفت بايد تامين‌كننده تمام ابعاد مادي و معنوي انسان باشد

/الگوي اسلامي-ايراني پيشرفت/
دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي:
الگوي پيشرفت بايد تامين‌كننده تمام ابعاد مادي و معنوي انسان باشد

دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي گفت: الگوي اسلامي ايراني پيشرفت بايد چشم‌انداز كاملي را براي ما نشان دهد، شاخص‌ها را مشخص كند، هماهنگ‌كننده‌ي كل مسير بوده و جذابيت داشته و عملي باشد.

فرمايشات مقام معظم رهبري كل راه را نشان داد

آيت‌الله محمدعلي تسخيري در گفت‌وگوي تفصيلي با خبرنگار دين و معارف اسلامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در ارتباط با تبيين ضرورت دستيابي به الگوي اسلامي ايراني پيشرفت با اشاره به نشست انديشه‌هاي راهبردي در حضور مقام معظم رهبري، خاطرنشان كرد: اين نشست، جلسه‌ي علمي بسيار خوبي بود و فرمايشات مقام معظم رهبري در حقيقت كل راه را نشان داد. شاخص‌ها و فرازهاي راه را ايشان تبيين كردند.

وي يادآور شد: مقام معظم رهبري ابتدا اهداف اين اجلاس علمي را بيان كردند و فرمودند؛ هدف اول اين است كه متفكران كشور و انديشه‌ورزان ايراني خود را درگير مسائل كلان كشور كنند كه شناخت يك الگوي اساسي فرابرنامه‌اي اسلامي ايراني براي مسير كشور كلان‌ترين مساله‌ي كشور مي‌باشد.

دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با اشاره به اين‌كه مقام معظم رهبري هدف دوم اين نشست را حاكم كردن يك فرهنگ و يك گفتمان در ميان نخبگان فرهنگي عنوان كردند، افزود: هدف سوم كه در فرمايشات مقام معظم رهبري به آن اشاره شد اين بود كه براي اداره‌ي كشور در سال‌هاي آينده لازم است راه نشان داده شود و شاخص‌ها تعريف گردد تا كشور در اين مسير علمي برنامه‌ريزي شده، حركت كند. لذا ايشان فرمودند اين راه طولاني است كه بايد تمركز كنيم تا بتوانيم فرآيند معقولي پيدا كرده و حركت كنيم.

مساله‌ي پيشرفت بر مساله‌ي توسعه ترجيح دارد

تسخيري گفت: مقام معظم رهبري در تحليل مفاهيم اين موضوع، مساله‌ي پيشرفت را انتخاب كردند كه بر مساله‌ي توسعه ترجيح دارد و اين نكته را تحليل كردند و پس از آن ايشان ضرورت پاسخگويي به سوالات متعددي كه در اين زمينه وجود دارد مطرح فرمودند.

وي با بيان اين‌كه مقام معظم رهبري در اين نشست، پاسخ به اين سوال كه عرصه‌هاي پيشرفت چيست را اين‌گونه تبيين فرمودند، افزود: يكي از عرصه‌هاي پيشرفت، عرصه‌ي فكر و تعقل و ديگري عرصه‌ي علم و پيشرفت‌هاي علمي و هم‌چنين عرصه‌ي زندگي و مسائل اساسي آن همچون امنيت، عدالت، رفاه، استقلال، عزت ملي، آزادي، تعاون و حكومت است و ايشان آخرين عرصه‌اي كه مطرح كردند عرصه‌ي معنويت بود و آن را بسيار مهم دانستند كه اين عرصه را توسعه‌ي غربي نمي‌شناسد و اين تفاوت مهمي بين پيشرفت انسان در فرهنگ اسلامي و توسعه بر فرهنگ غرب را تشكيل مي‌دهد.

دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي ادامه داد: ايشان تاكيد كردند كه اين جلسه آغاز كار است و بايد مركزي براي پيشبرد مسير تاسيس شود كه اميدواريم اين مسير با هدايت داهيانه‌ي ايشان ادامه پيدا كند.

مرحله اول توسعه اسلامي، شناخت مشكلات انساني است

تسخيري درادامه، اصول و محكمات توسعه‌ي اسلامي را سه اصل عنوان كرد و گفت: در مرحله‌ي اول بايد مشكلات انساني را دقيقا بشناسيم و راه برون‌رفت از اين مشكلات را تبيين كنيم. در اين رابطه دو منبع داريم؛ يكي منبع وحي است كه خداوند خالق انسان است و نقاط قوت و ضعف او را بهتر مي‌داند و ما مي‌توانيم نقاط ضعف را از وحي به دست بياوريم. هم‌چنان كه خداوند در برخي از آيات قرآن نقاط ضعف بشر را همچون ياس و نااميدي، عجله، بخل، تجاوز، توقف درجا، ديد كوتاه، ترسو، عدم تعهد به مسووليت، اهل جدال و مناقشه و ظلم در توزيع و كفر در توليد معرفي مي‌كند.

وي يادآور شد: قرآن كريم در آيه‌ي 34 سوره‌ي ابراهيم مي‌فرمايد "ما هرآن‌چه كه شما نياز داريد در طبيعت گنجانديم". عيب اين‌جاست كه انسان در توزيع طبيعت و هم در توزيع توليد ظلم مي‌كند. بنابراين اسلام براي همه‌ي اين ضعف‌ها راه‌هايي را در طبيعت قرار داده است كه ما از طريق وحي و تجربه‌ي بشري مي‌توانيم آنها را به دست بياوريم.

دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي تصريح كرد: دومين اصل اين است كه بايد الگوي اسلامي ـ ايراني پيشرفت، چشم‌انداز كاملي را براي ما نشان دهد. يعني ابتدا بايد شاخص‌ها را مشخص كند، هماهنگ‌كننده‌ي كل مسير باشد و جذابيت داشته و عملي باشد.

الگوي پيشرفت بايد براساس علم الهي و تجربيات عملي انسان‌ها باشد

تسخيري با بيان اين‌كه اصل سوم در الگوي اسلامي ـ ايراني پيشرفت اين است كه بر اساس علم الهي و تجربيات واقعي عملي انسان‌ها باشد، اظهار كرد: در الگوي اسلامي ـ ايراني، عدالت نقش اساسي دارد. يكي از مشكلاتي كه قرآن به آن اشاره مي‌كند ظلم انساني است كه مي‌گويد اگر اين ظلم از بين نرود، انسان در مشكلات غرق مي‌شود و در مقابل اين ظلم، عدالت مطرح است. يعني اسلام وقتي عدالت را مطرح مي‌كند پايه‌هاي آن را نيز تبيين كرده است. لذا اگر بخواهيم عدالت را خلاصه كنيم مي‌توانيم بگوييم نبودن امتيازات بين افراد و رسيدن همه به حقوق خودشان است.

وي خاطرنشان كرد: اگر بخواهيم اين مفهوم را در زمينه‌ي اقتصاد تعميم دهيم به اين معني است كه هم تكافل و هم تعادل باشد. يعني نبايد به گونه‌اي باشد كه عده‌اي زير خط فقر و عده‌اي بالاي خط اسراف زندگي كنند. بايد همه‌ي افراد جامعه‌ي اسلامي بين اين دو خط زندگي كنند.

بيشترين وظيفه‌ي حوزه‌هاي علميه استخراج الگوي پيشرفت از متون اسلامي است

دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با تاكيد بر اين‌كه براي رسيدن به اين الگو بايد از وحي و تجربه‌ي انساني استفاده كنيم، به وظيفه‌ي حوزه‌هاي علميه و نخبگان حوزه و دانشگاه در اين ارتباط اشاره كرد و گفت: بيشترين وظيفه‌ي حوزه‌هاي علميه اين است كه از متون اسلامي اين الگو را به دست آورده و استخراج كنند؛ چراكه ما در متون اسلامي و در قرآن داريم كه اين ايده را تبيين مي‌كند. به عنوان مثال حضرت علي(ع) در نهج‌البلاغه و در نامه‌اي به محمد ابن ابي‌بكر جامعه‌ي اسلامي را اين‌گونه توصيف كرده است كه "در جامعه‌ي مومنين هم پيشرفت مادي در اوج است و هم پيشرفت معنوي". يعني مومنين به بهترين وجه از دنيا استفاده مي‌كنند و در جنبه‌هاي معنوي و تامين آخرت خود نيز موفق هستند.

تسخيري افزود: دانشگاه‌ها نيز مي‌توانند از تجارب، علوم انساني و پيشرفت‌هاي بشري اين الگو را به دست آورند و دولت نيز مي‌تواند هماهنگ‌كننده و پشتيبان اين مسير باشد.

مي‌توانيم از تئوري‌هاي آيت‌الله صدر استفاده كنيم

وي با اشاره به اين‌كه ما در زمينه‌هاي تئوري و عملي در بحث پيشرفت حرف براي گفتن داريم، گفت: ما در زمينه‌ي تئوري، نظريه‌هاي بسيار خوبي داريم كه به عنوان مثال مي‌توانيم از نوشته‌هاي آيت‌الله سيد محمدباقر صدر استفاده كنيم كه در زمينه‌ي تئوري بسيار پيشرفته است و در زمينه‌هاي عملي مي‌توانيم از تجارب برخي كشورهاي اسلامي همچون كشور مالزي كه در بين كشورهاي اسلامي پيشرفته و فعال است به خوبي استفاده كنيم.

الگوي توسعه‌ي غربي از نظر ما ناقص است

تسخيري يادآور شد: الگوي توسعه‌ي غربي از نظر ما ناقص است. آنها نه انسان را درست شناخته‌اند و نه راه حل مشكلات انساني را به دست آورده‌اند؛ چراكه انسان يك موجود متعالي است و اگر الگويي براي اين موجود مي‌خواهيم بايد تمام ابعاد مادي و معنوي او را تامين كند.

دبيركل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با بيان اين‌كه مقام معظم رهبري در فرمايشات خود وظيفه‌ي همگاني را در اين ارتباط تبيين كردند، افزود: ايشان فرمودند نخبگان حوزه و اساتيد دانشگاه بايد به سمت شناخت اين الگو بروند و پس از آن فرهنگ توسعه و تحقق اين الگو را در دل توده‌ها جا دهند و همه دست به دست هم دهند و به اين مسير ايمان بياورند و با عمل هماهنگ براي تحقق آن مصمم باشند.

براي طي كردن مسير پيشرفت همديگر را به صبر توصيه كنيم

تسخيري متذكر شد: اگر بخواهيم مسير پيشرفت را طي كنيم بايد به اين رهنمودها توجه كرده، به دستورات خداوند ايمان بياوريم، به آنها عمل كنيم و همديگر را به صبر توصيه كنيم.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha