امید طهماسبیزاده با بیان این مطلب، اظهار کرد: خسارت مربوط به سن معمولی گندم تاریخچه بسیار طولانی دارد و در حال حاضر معضل گیاهپزشکی ایران محسوب میشود. این روند در سالهای اخیر شدید بوده است.
طهماسبیزاده بیان کرد: حشرات سن به دانههای گندم در حال رشد حمله میکنند و به همراه بزاق خود آنزیمهای پروتئولتیکی را به داخل دانه تلقیح میکنند. فعالیت پروتئولتیکی آنزیمهای موجود در آرد گندم سنزده در خواص فیزیکی خمیر و پخت آن آشکار میشود، در اثر فعالیت آنزیم پروتئاز ساختمان گلوتن میشکند و در اثر آن خمیر نرم میشود که یک اثر تضعیفی بر گلوتن را نشان میدهد.
مدیر جهاد کشاورزی مشهد ادامه داد: خمیر تهیه شده از چنین آردی سیال و چسبنده است، به طوری که عملاً تهیه نان از گندمهایی با بیش از 2 تا 5 درصد سنزدگی، غیر ممکن است. روشهای مختلفی برای بهبود آرد گندم سنزده پیشنهاد شده که شامل روشهای فیزیکی، استفاده از مواد بهبود دهنده و استفاده از آنزیم است.
بر اساس اعلام روابط عمومی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد، وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دولت برای تامین گندم مورد نیاز کشور سالانه اقدام به واردات گندم میکند و از طرفی بخش قابل توجهی از گندم تولیدی در کشور به دلیل مشکلات سنزدگی، در صنعت نانوایی غیر قابل استفاده شده و در بخشهای دیگر از جمله خوراک دام مورد مصرف قرار میگیرد، بنابراین هرگونه اقدام اساسی در جهت تولید نان از گندمهای با درصد سنزدگی بالا و ارائه یک راهکار مناسب برای این منظور، گام بزرگی در حرکت اقتصادی کشور به سمت خودکفایی در گندم مورد نیاز تولید نان و امنیت غذایی آحاد جامعه خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات