• دوشنبه / ۳ مهر ۱۴۰۲ / ۰۸:۳۸
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1402070301205
  • خبرنگار : 50060

یک مسئول:

۲۰ منطقه فاقد کتابخانه در استان قزوین وجود دارد

۲۰ منطقه فاقد کتابخانه در استان قزوین وجود دارد

ایسنا/قزوین مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قزوین گفت: احداث کتابخانه و دسترسی عادلانه به منابع اطلاعاتی همواره در دستور کار نهاد کتابخانه‌هاست؛ در استان قزوین ۲۰ منطقه شهری و روستایی فاقد کتابخانه داریم که نیازمند مساعدت متولیان امر است و با توجه به وجود نیروهای با استعداد در روستاها باید نگاه ویژه‌ای به مناطق روستایی داشت.

فاطمه محمدبیگی در گفت‌وگوبا ایسنا درباره تأسیس کتابخانه نابینایان و ناشنوایان که در شورای شهر قزوین مطرح شده بود؛ اظهار کرد: هم اکنون بخش نابینایان و ناشنوایان در کتابخانه شهدای قزوین فعال است و خانم اشتری در مراسم افتتاح این بخش حضور داشتند و به نظر می‌رسد مطرح کردن این موضوع در جلسه شورای شهر در راستای تقویت امر بوده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر نابینایان عضو این کتابخانه هستند و کتابدار ویژه نابینایان که خود روشندل است به آن‌ها خدمات می‌دهد؛ ناشنوایان هم در بخش ویژه مربوط به خود که سال گذشته با همکاری مرکز استثنایی آموزش پرورش تأسیس شد، عضویت دارند و برای این دسته از اعضا منابع بریل و کتاب‌های صوتی فراهم شده است.

این مسئول با اشاره به اینکه مهم ارائه خدمت به نابینایان و ناشنوایان است، خاطرنشان کرد: وقتی سخن از ساخت کتابخانه به میان می‌آید موضوع فقط احداث بنای فیزیکی نیست بلکه ارائه خدمات متنوع در دستور کار قرار دارد ولی اگر کتابخانه مرکزی استان قزوین راه‌اندازی شود می‌توان فضای گسترده‌تری را برای این عزیزان درنظر گرفت.

وی با اشاره به محدودیت منابع در راه‌اندازی کتابخانه‌ها، بیان کرد: نیم درصدی که شهرداری وظیفه دارد از درآمدهای خود به کتابخانه‌ها اختصاص دهد کمتر محقق می‌شود که این موضوع ما را در ارائه خدمات دچار چالش می‌کند. درخواست همیشگی نهاد کتابخانه‌های عمومی از شهرداری حمایت همه‌جانبه است تا ما بتوانیم در حوزه‌های فرهنگی با اجرای برنامه‌های متنوع رسالت خود را به انجام برسانیم.

محمدبیگی در پاسخ به میزان سرانه مطالعه در قزوین اظهار کرد: در مورد سرانه کتابخوانی در قزوین آمار ما همان است که مرکز آمار ایران در سال ۹۹ منتشر کرده و قزوین از حیث میزان مطالعه رتبه سوم را در کشور دارد.

وی درخصوص سرانه فضای فرهنگی در شهر قزوین، گفت: در شرایط فعلی که مردم به سمت آپارتمان‌نشینی رفته‌اند و فضای محدودی در خانه برای مطالعه کودکان و نوجوانان وجود دارد؛ نیاز است که فضایی آرام و استاندارد برای مطالعه منابع درسی و غیردرسی دانش‌آموزان فراهم شود.

کمبود فضای فرهنگی و کتابخانه‌ای در قزوین

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قزوین افزود: قزوین در حوزه فضای فرهنگی و کتابخانه‌ای دچار کمبود است؛ مناطقی مثل ایران‌گاز، مینودر، کوثر، ملاصدرا و پونک نیازمند ارتقای فضای فرهنگی هستند به طوری‌که اصلاً فضای مطالعه به صورت کتابخانه‌ای ندارند.

وی ضمن تأکید بر اینکه نهاد کتابخانه‌های عمومی متولی ساخت کتابخانه نیست، اظهار کرد: برای ارتقای فضای فرهنگی و کتابخانه‌ای قزوین و خدمات‌رسانی فرهنگی به مردم نیازمند کمک و مساعدت دستگاه‌های متولی هستیم.

محمدبیگی با اشاره به نقش خیرین در حوزه‌های فرهنگی، تصریح کرد: همکاری و حمایت خیرین در موضوع اهدای کتاب عالی است و در جذب منابع اهدایی قزوین جزو استان‌های برتر در سطح کشور است، بسیاری از کتابخوان‌های قزوینی منابع مطالعه‌شده خود را وقف کتابخانه می‌کنند. در حوزه تجهیزات هم به صورت موردی برخی حمایت‌ها از سوی خیران صورت گرفته است.

وی ادامه داد: برخی شرکت‌ها هم برای کمک به نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قزوین ورود کردند، به عنوان مثال یک شرکت رقمی بالغ بر یک میلیارد تومان به مجموعه اهدا کرد. البته رایزنی با شرکت‌ها یه فرآیند مستمر است که ادامه دارد. برای ترغیب خیران و شرکت‌هایی که در زمینه تقویت حوزه فرهنگ آگاهی کافی را ندارند، رایزنی‌هایی انجام می‌شود که پس از آن بسیاری از خیران و شرکت‌ها به سمت مساعدت بیشتر تمایل پیدا می‌کنند.

این مسئول درباره اینکه کتابخوانی در سنین پایین می‌تواند باعث رشد فرهنگی و اجتماعی کودکان در آینده شود، تصریح کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی به عنوان متولی تخصصی کتابخانه‌ها در سطح کشور نگاه ویژه‌ای به حوزه کودک و نوجوانان دارد و محلی در کتابخانه به این موضوع اختصاص داده شده است؛ ولی با این وجود در حوزه کودک کمبودهایی دیده می‌شود، مانند نبود کتابخانه‌های مخصوص مادر و کودک در فضاهای سبز و پارک‌ها که نیاز است مکان مناسبی برای این طرح اختصاص داده شود و این موضوع نیازمند مساعدت شهرداری است.

وی در ادامه با اشاره به فعالیت کتابخانه‌ها در روستاهای استان، گفت: احداث کتابخانه و دسترسی عادلانه به منابع اطلاعاتی همواره در دستور کار نهاد کتابخانه‌هاست؛ در استان ۲۰ منطقه شهری و روستایی فاقد کتابخانه داریم که نیازمند مساعدت متولیان امر است و با توجه به وجود نیروهای با استعداد در روستاها باید نگاه ویژه‌ای به مناطق روستایی داشت.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قزوین افزود: در صورت وجود مکان مناسب برای احداث کتابخانه در روستاهای بالای ۲۵۰۰ نفر جمعیت نهاد کتابخانه‌های عمومی استان این آمادگی را دارد که برای تجهیز و راه‌اندازی آن اقدام کند.

محمدبیگی در پایان با اشاره به اینکه آخرین کتابخانه روستایی در روستای اردلان از توابع شهر آوج افتتاح شده است، خاطرنشان کرد: این کتابخانه مورد استقبال بی‌نظیر نوجوانان روستا قرار گرفت و در تابستان امسال کتابدار این کتابخانه که از افراد بومی همان روستاست به عنوان برگزیده «مدرسه تابستانی خواندن» انتخاب شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha