• یکشنبه / ۷ بهمن ۱۳۹۷ / ۰۵:۱۰
  • دسته‌بندی: فرهنگ عمومی
  • کد خبر: 97110603237

شهید جامعه کلیمیان ایران در روز ۲۲ بهمن

شهید جامعه کلیمیان ایران در روز ۲۲ بهمن
مراسم دعای کلیمیان برای سلامتی مقام معظم رهبری به‌مناسبت دهه فجر

خبرگزاری دانشجویان ایران - یادداشت روز خاخام یونس حمامی لاله‌زار - رهبر دینی کلیمیان ایران

حضرت امام (ره)، نقطه اتکای تمام آحاد جامعه بودند. با توجه به جنس انقلاب اسلامی، به عنوان انقلابی دینی و اسلامی و دیدگاه‌های متفاوتی که در روزهای نخست ارائه می‌شد، نگرانی و بحث‌های زیادی درباره وضعیت اقلیت‌های دینی و نحوه مواجهه نظام جدید با آن‌ها مطرح بود اما منش صریح و واضح حضرت امام (رمه) بنی بر یکپارچه بودن همه ادیان با یکدیگر و اینکه ما همه ایرانی و ملتی واحد هستیم، آرامشی کامل به اقلیت‌ها، به‌ویژه کلیمیان داد. در ادامه نیز حضرت امام (ره)، همواره در مشکلات و مسائل مربوط به اقلیت‌های دینی، راهنما و رهگشا بودند. مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) هم ادامه‌دهنده راه و منش ایشان هستند و اگر مشکلی وجود داشته باشد، ایشان همواره با روی باز و بینش گسترده با مسائل برخورد کرده و تمام توان خود را برای بهبود وضعیت به کار گرفته‌اند. آیت‌الله خامنه‌ای، تنها یک فقیه و عالم شیعی نبوده و رهبر همه ملت ایران -از مسلمان و غیرمسلمان- هستند.


یهودیان از دیرباز، خود را جزئی از ملت ایران دانسته‌اند، لذا انقلابی هم که خواست اکثریت ملت ایران بوده، از سوی یهودیان نیز مورد تأیید قرار گرفته است. پیش از انقلاب اسلامی و در روند آن، افراد مبارزی از جامعه یهود حضور داشته‌اند. نمونه بارز آن، مهندس «حمید نهاوندی» است که در روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به مقام رفیع شهادت نائل آمد. این، نمودی از همراهی کلیمیان با موج انقلاب اسلامی و ملت ایران است. این همدلی و همراهی در طول جنگ تحمیلی و پس از آن نیز همچنان ادامه یافت. کلیمیان، جزئی از همین آب و خاک بوده و هستند و در تمام مواردی که پای پیشرفت و سربلندی ایران مطرح باشد، آن‌ها از تمام ظرفیت و توان خود مایه می‌گذارند. یهودیان، اگر نسبت به جمعیت خود، پیشرو نبوده‌اند، دست‌کم تلاش کرده‌اند تا همراهی لازم را در همه زمینه‌ها داشته باشند.


در منطقه خاورمیانه طی سال‌های اخیر، انقلاب‌های متعددی صورت گرفته است. حرکت‌های انقلابی در بسیاری از کشورهای اسلامی، بیشتر جنبه ناسیونالیستی داشته و فشارهای ناشی از شرایط دشوار پس از این انقلاب‌ها موجب شده اکثر اقلیت‌های ساکن در آن‌ها دست به مهاجرت بزنند، در حالی‌که این مسئله در ایران، تفاوتی بارز دارد. ویژگی شاخص انقلاب و ملت ایران این بود که علیرغم دینی بودن با تکیه بر دیدگاه الهی حضرت امام (ره) ر مسیری درست حرکت نمود و توانست اقلیت‌ها را به خوبی در دل خود جای دهد، به‌طوری‌که خویشتن را از این جامعه جدا نمی‌دانند و در همه زمینه‌ها با آن همراه بوده و هستند. این وجه ارجحیت انقلاب اسلامی ایران بر سایر انقلاب‌هاست که با وجود حاکمیت یک گروه متدین و استقرار حکومت دینی، اما بر اساس آموزه‌های الهی، کوشیده ارزش‌های دینی سایر ادیان را نیز حفظ کرده و به آن‌ها احترام بگذارد؛ همین آزادی باعث شده حالت دوستی و برادری میان آن‌ها برقرار باشد.


بررسی وضعیت کلیمیان، قبل و بعد از پیروزی انقلاب‌اسلامی از جنبه‌های مختلف، امکان‌پذیر است. از منظر حقوقی، با توجه به اینکه انقلاب اسلامی ایران، یک حرکت دینی و مذهبی بود، به ادیان توحیدی نیز در این زمینه توجه بیشتری مبذول شد. رعایت آزادی در حوزه احوال شخصیه و برگزاری مراسم دینی برای اقلیت‌های دینی که شامل حال یهودیان نیز می‌شود، مهم‌ترین نمود این توجه است. از جنبه معیشتی هم کلیمیان مانند دیگر اقلیت‌ها، جزئی از همین جامعه هستند و اگر مشکل و سختی وجود دارد یا پیشرفتی حاصل شده، شامل حال تمام ملت می‌شود و همه ما باید برای سرافرازی کشور، دست در دست یکدیگر تلاش کنیم.


مسلماً روحیه مبارزه و دفاع از میهن، در نسل تازه یهودی نیز -همچون گذشته- جاری و ساری است. این روحیه هنگام جنگ تحمیلی وجود داشت و یهودیان زیادی به صورت سرباز یا داوطلب در جبهه شرکت کردند. همچنین، کمک‌های مردمی و خدمات بسیاری از سوی جامعه یهودی ارائه شد. بیمارستان دکتر «سپیر»، قدیمی‌ترین بیمارستان خیریه فعال در تهران، مصداق بارز این امر است. دکتر سپیر در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی در خدمت انقلابیون و رزمنده‌ها بودند. مسلماً در مقابل هر دشمنی، اتحاد و یکپارچگی جامعه، بیش از قبل خواهد بود و کلیمیان نیز در این زمینه همواره کوشیده‌اند از دیگران عقب نمانند.


یکی از مهم‌ترین دستاوردها و ارمغان‌های انقلاب‌اسلامی ایران، شکل‌گیری و تعمیق مقوله «گفتگوی ادیان» است. وقتی شناخت درست از ادیان مختلف وجود داشته باشد، زمینه گفتگوی مؤثر نیز بیشتر خواهد بود. درست است که من، خود را «ایرانی» می‌دانم اما به عنوان یک کلیمی به مبانی دینی خویش اعتقاد دارم و در این زمینه تلاش می‌کنم. وقتی وجوه تمایز و تشابه ادیان مختلف را بشناسیم و در کنار آن، جنبه‌های ارزشی یکدیگر را به درستی درک کنیم، بی‌تردید زمینه مشارکت، همکاری، دوستی و مودت بیشتر در جامعه نیز فراهم می‌گردد. خوشبختانه این امکان در سایه توجهات نظام اسلامی به پیروان ادیان مختلف، تا حد زیادی فراهم شده‌است.


مسلم است که دشمن همواره به دنبال منافع خود است. شاید ما کمبودها و مشکلاتی در ایران داشته باشیم اما با دید مثبت مقام معظم رهبری، رئیس‌جمهور و دیگر مسئولان، این موارد از مجاری قانونی و منطقی، حل و فصل می‌شود و ما هرگز اجازه مداخله دشمن را در مسائل داخلی خود نخواهیم داد.
رفتار و عملکرد اقلیت‌ها در زمینه‌های مختلف، مثل راهپیمایی ۲۲ بهمن، گرامیداشت ایام دهه فجر یا سایر جنبه‌هایی که احساس می‌شود به عنوان یک وظیفه ملی باید تلاش کرد، نمایانگر نگرش آن‌ها نسبت به نظام و ملت ایران است. اقلیت‌ها در این زمینه‌ها حتی از اکثریت جامعه نیز پیشرو هستند، چراکه می‌کوشند همراهی خود را هرچه بهتر نشان دهند. شعار و یاوه‌سرایی دشمنان، همواره بوده و هست اما باید دید در عمل چه چیز رخ می‌دهد؛ چنانچه، عملکرد اقلیت‌ها و کلیمیان در طول این سال‌ها کاملاً گویا بوده و پاسخی است محکم بر این‌دست شعارها.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha