مجموعه کتابهای «جنگ ایران و عراق از نگاه مطبوعات جهان»، برگرفته از اسناد مطبوعاتی و بریده جراید خارجی موجود در مرکز ملی اسناد دفاعمقدس است که پیشینه جمعآوری آن به روزهای آغازین بحران و تشکیل دفتر تبلیغات جبهه و جنگ بازمیگردد.
سرویس «فرهنگ حماسه» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نیز با بهرهگیری از این منبع تاریخی، گریزی به وقایع قبل از آغاز جنگ تحمیلی و بعد از آن دارد.
پایانی برای جنگ متصور نیست
زبان اصلی:انگلیسی شماره:000701
منبع:واشنگتن پست/ دان اوبردورفر
1359/7/28- 1980-10-20
مترجم: داود علمایی
منبع خبر
دو واقعیت اساسی در جنگ چهار هفتهای ایران و عراق مشخص است
1 – بدترین موضوع یعنی سرایت جنگ به دیگر نقاط این منطقه نفتخیز و حیاتی جهان اتفاق نیفتاده و دو ابرقدرت نیز رویارویی نظامی پیدا نکردهاند.
2 – با اینکه هیچ راه حلی برای این جنگ پیدا نشده و حتی توسط سیاستگزاران واشنگتن مطرح نشده است، تاثیر جنگ بر ادامه تامین نفت جهان جزئی بوده است. این جنگ فرسایشی، تحل یلبرنده و با محاسبات غلط به راه افتاده است. این کشمکش مرزی، آمیخته با ضدیتهای قومی، بر سر آبراه شط العرب و خرمشهر که در زمانهای سابق محمره نام داشت به جنگ 1837 بین ترکهای عثمانی و امپراطور ی ایران برمیگردد. تلاشهای پیشین برای حل و فصل این خصومت شامل قرارداد 1847 ، علامتگذاری مجدد در سال 1914 براساس موافقتنامههای سالهای 1911 و 1913 ، پیمان سال 1937 و بالاخره قرارداد الجزیره در سال 1975 است که ز یر پاگذاردن آن در 17 سپتامبر گذشته منجر به جنگی تمام عیار در پنج روز بعد شد.
درگیریهای مرزی و قومی حل نشدهای مثلا بین سومالی و اتیوپی، اعراب و اسراییل، آرژانتین و شیلی، و یتنام و کامبوج وجود دارد، اما مقامات آمریکا دلایل این جنگ را در تغییر اساسی توازن قوا که ناشی از سقوط شاه و ظهور یک عراق نیرومندتر بود ، میبینند و همچنین در هراس عراق از شور سیاسی ایران انقلابی که میتوانست به این کشور نیز وارد شود. درگیریهای شدید ایران و عراق از شش ماه قبل از سپتامبر آغاز شد و «سیا»(سازمان جاسوسی آمریکا) در مورد احتمال حمله عراق سه روز قبل از آغاز جنگ هشدار داده بود.
بنیصدر ادعا کرد از حمله عراق اطلاع داشته و طرحهای محرمانهای برای مقاومت تهیه کرده بود . نگرانی آمریکا از فراهم شدن فرصتی بر ای توسعهطلبی شوروی در نتیجه شکست سریع ایران افزایش یافته است. حمله طرفین به تاسیسات نفتی یکدیگر، که ایران آغازگر آن بود، موجب حیرت واشنگتن ، مسکو و دیگر قدرتها شد.
عراق با داشتن مواضع کلیدی در استان نفتی خوزستان ظاهرا قدرت تنبیه ایران را دارد ولی قدرت سرنگون کردن رژیم امام خمینی یا مجبور ساختن ایران به صلح را ندارد . مقامات آمریکا عقیده دارند که هیچیک از طرفین قادر به کسب پیروزی نیستند و هر دو طرف با سلاحهای فعلی توانایی ادامه جنگ برای ماهها را دارند و در صورت تدارک مجدد از خارج، بیشتر از اینها نیز میتوانند ادامهدهند. سفر رجایی به سازمان ملل او لین نشانه احتیاج ایران به دنیای خارج است. به اعتقاد
مقامات آمریکایی، ایران خواستار خاتمه مسئله گروگانهاست. عربستان سعودی تولید نفت خود را افزایش داده و برای کمک نظامی به آمریکا روی آورده است. آمریکا و شوروی به یکدیگر در مورد عدم دخالت در جنگ هشدار دادهاند و کشورهای مصرف کننده نفت از این جنگ نگران هستند.
انتهای پیام
نظرات