• چهارشنبه / ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ / ۰۹:۵۴
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 92111611437
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

جنگ تحمیلی از نگاه مطبوعات جهان

جنگ تحمیلی از نگاه مطبوعات جهان

یک منبع کردی در بیروت گفت که حداقل 20 هزار سرباز تخلیه شده‌اند. منابع دیگر این خبرها را تأیید نکرده‌اند، اما به احتمال قریب به یقین، واحدهای مزبور به داخل مواضع دفاعی واقع در مناطق شمالی بغداد رفته‌اند...

یک منبع کردی در بیروت گفت که حداقل 20 هزار سرباز تخلیه شده‌اند. منابع دیگر این خبرها را تأیید نکرده‌اند، اما به احتمال قریب به یقین، واحدهای مزبور به داخل مواضع دفاعی واقع در مناطق شمالی بغداد رفته‌اند...

مجموعه کتاب‌های «جنگ ایران و عراق از نگاه مطبوعات جهان»، برگرفته از اسناد مطبوعاتی و بریده‌ جراید خارجی موجود در مرکز ملی اسناد دفاع‌مقدس است که پیشینه جمع‌آوری آن به روزهای آغازین بحران و تشکیل دفتر تبلیغات جبهه و جنگ بازمی‌گردد.

سرویس «فرهنگ حماسه» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نیز با بهر‌ه‌گیری از این منبع تاریخی، گریزی به وقایع قبل از آغاز جنگ تحمیلی و بعد از آن دارد.

ارتش‌های دو کشور در کشمکش برای تسخیر شاهراه آبادان

زبان اصلی:انگلیسی. شماره:000469

منبع:گاردین/مارتین ولاکوت/بی

1359/7/13- 1980-10-5

مترجم:عمادالدین قاسمی پناه

منبع خبر

ایران و عراق هم اکنون نومیدانه در تلاش هستند تا کنترل منطقه آبادان و خرمشهر را به دست آورند؛ منطقه‌ای کلیدی برای پیروزی در نبردهای 11 روزه دشت‌های مجاور اهواز. هر دو طرف، روز گذشته واحدهای تازه نفسی به جنگ وارد کردند. ایرانی‌ها تلاش داشتند جاده اهواز به آبادان را باز نگهدارند، در حالی که عراقی‌ها ادعا کردند تلاش‌های ایران را در هم کوبیده‌اند.

بنی‌صدر گفت که سربازان ایران، با کمک حملات نیروی هوایی، عراقی‌ها را به عقب راندند و عراقی‌ها تعداد زیادی وسایل نقلیه زرهی به جا گذاشتند. او درباره محل نبرد صحبتی نکرد، اما تقریبا مشخص است که نبرد در نزدیکی جاده‌های خرمشهر به آبادان و آبادان به اهواز بوده است.

بدون این جاده‌ها،توانایی ایران برای ارسال تدارکات و تقویت واحدهایش در آبادان و خرمشهر از بین خواهد رفت و هر چند هم که مدافعان این شهرها شجاعانه بجنگند، این دو شهر سقوط خواهند کرد.

حتی بدتر از این برای ایران زمانی خواهد بود که عراقی‌ها این دو شهر و بخش جنوبی جاده شمال به جنوب استان را تصرف کنند. در آن صورت آنها عراقی‌ها می‌توانند از جاده بگذرند و به طرف شمال حرکت کنند و ارتباط با مراکز دیگر کشور را قطع کنند و خطوط دفاعی ایران را درهم بشکنند. به همین دلیل است که این نبرد برای دو طرف اهمیت زیادی دارد.

اطلاعیه‌های نظامی عراق در روز گذشته،منعکس کننده شدت نبرد برای جاده اهواز به آبادان بود. عراق با اقرار به از دست دادن 16 دستگاه خودروی زرهی خود ادعا کرد 14 دستگاه تانک و نفربر جنگی ایران را منهدم کرده است. چنین ارقامی نشان دهنده یک روز نبرد شدید بین نیروهای طرفین و احتمال درگیری یک تیپ از هر طرف است.

ایرانیان که به خوبی از ماهیت تعیین کننده این نبرد آگاه هستند، به شدت در مقابل تلاش عراق برای شکستن خطوط دفاعی ایران مقاومت می‌کنند.

یک اطلاعیه فرماندهی عراق که در بغداد منتشر شد گفت:" از آن جایی که نیروهای مسلح به اهداف عمده خود دست یافته‌اند، اکنون عمده عملیات آنها مربوط به حفظ این اهداف خواهد بود."

پیشنهاد آتش‌بس عراق که روز چهارشنبه در نیویورک از سوی سازمان کنفرانس کشورهای اسلامی اعلام و بلافاصله از سوی ایران رد شد، احتمالا نشانه آن است که فرماندهی نظامی عراق مدت زمانی را که برای درهم شکستن جبهه ایران و خطوط دفاعی آنها لازم بوده برآورد کرده است.

آتش‌بس پیشنهادی قرار بود روز یکشنبه آغاز شود و این نشان می‌دهد که عراقی‌ها خیال داشتند آبادان و خرمشهر را روز گذشته و یا امروز تصرف کنند و دو یا سه روز فرصت داشتند تا به طرف شمال حرکت کنند و پیروزی خود را با جدا کردن اهواز و قطع جاده‌های تدارکاتی ایران تکمیل کنند. آنگاه دیگر نیروهای عراقی در اطراف شهر شمالی‌تر دزفول می‌توانستند به سوی جنوب حرکت کنند تا به نیروهای عراقی در آنجا ملحق شوند و یک منطقه وسیع را در داخل ایران به طور کامل تصرف کنند اما این جدول زمانی عراق اکنون به واسطه دفاع سرسختانه ایران به شدت لطمه خورده و این دفاع بیش از آنچه انتظار می‌رفت مؤثر بوده است.

هنوز ممکن است که فرماندهی ایران بتواند عراقی‌ها را با استفاده قاطع از تجهیزات کمکی، نیروی هوایی و توپخانه زمینگیر کند و حتی یک پیروزی محدود در کردستان را نیز از آنها دریغ کند.

اما جدی بودن موقعیت برای ایرانی‌ها را می‌شد از برنامه‌های رادیویی فهمید که دیروز مردم و مدافعین را، که وضع وخیمی دارند، به جنگ با عراقی‌ها تاپای جان دعوت می‌کردند.

با این حال سرنوشت آبادان و خرمشهر کمتر در گرو قهرمانی شهروندانش است و بیشتر وابسته به استعداد ایران در مورد به کار گرفتن نیروهای منظم کافی در خط مقدم برای حفظ دسترسی جاده‌ای به دو شهر مزبور خواهد بود.

در جبهه دورتر، اخبار رسیده از کردهایی که عراق را ترک کرده و به ترکیه رفته‌اند نشان می‌دهد که بغداد، برای پوشش خود در مقابل ضدحمله ایران از شمال، دست به اقدامات مخاطره‌آمیزی در داخل زده است. خبرها حاکی است که عراقی‌ها اردوگاه‌های خود را در شمال کردستان برچیده اند و بیشتر واحدها را به سوی جنوب و شرق حرکت داده‌اند.

یک منبع کردی در بیروت گفت که حداقل 20 هزار سرباز تخلیه شده‌اند. منابع دیگر این خبرها را تأیید نکرده‌اند، اما به احتمال قریب به یقین، واحدهای مزبور به داخل مواضع دفاعی واقع در مناطق شمالی بغداد رفته‌اند تا از حمله احتمالی ایران از آن مسیر جلوگیری کنند.

وزیر خارجه عراق ، دیروز در یک کنفرانس خبری گفت که اگر ایران اصرار بر طولانی شدن جنگ داشته باشد، به عقیده او، عراق منابع بیشتری در اختیار دارد و عاقبت پیروز خواهد شد.

این درست است که عراق ذخایر ارز خارجی هنگفتی دارد و به طور کلی در موقعیت مالی و اقتصادی بهتری است، اما تخلیه شمال کردستان نشان می‌دهد که همه محاسبات این کشور بر پایه ایده یک جنگ کوتاه مدت بوده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha