در سوره حجرات آيه 13 آمده است كه: «همانا گراميترين شما نزد خداوند با تقواترين شماست».
تقوا" به معناي بندگي خالص است، از امام صادق(ع) از تفسير تقوا پرسيدند، حضرت در جوابي معنوي و ملكوتي در مورد آن گفتند: "تقوا يعني در موقعيت و مكاني كه (خداوند) فرمانت داده قرار داشته باشي(مانند بودن در همهي عبادات و در عرصهي خدمت به خلق و انجام كار خير) و جايت را در آنها خالي نبيند و در آنجا كه تو را نهي فرموده مشاهدهات نكند".
به گزارش خبرنگار دين و معارف اسلامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در دين اسلام معارف و اشارات بسياري در رابطه با ارزش و مقام «تقوا» و «متقين» آمده است كه در ادامه به برخي موارد آن اشاره ميشود:
امام علي(ع): «تقوا و پرهيزكاري سر سلسله اخلاق انساني است».
سوره بقره (آيه 2): «اين كتاب باعظمتي است كه شك در آن راه ندارد و مايه هدايت پرهيزكاران است».
سوره بقره (آيه 189): «نيكي اين است كه پرهيزكار (باتقوا) باشيد».
سوره بقره آيه (189): «تقوا پيشه كنيد تا رستگار گرديد».
لقمان در سخنان حكيمانهاي به فرزندش ميگويد: "در اين دنيا كه دريايي عميق است و خلق بسياري در آن غرق شدهاند، كشتي خود را «تقوا» قرار ده تا اين كشتي، تو را از ميان امواج خطر و طوفانهاي خانمان برانداز هوا و هوس، سالم به ساحل نجات برساند".
از عالمي در مورد تقوا پرسيدند؟ گفت: «گناهان را چه كوچك يا بزرگ، ترك كن كه تقوا همين است. همانند كسي كه از خارستان عبور ميكند و از آنچه ميبيند حذر ميكند عمل كن، گناهان كوچك را تحقير مكن و كوچك مشمار كه كوهها از همين سنگريزهها تشكيل ميشوند».
سوره بقره (آيه 194): «از خدا بپرهيزيد (و زياده روي ننماييد)؛ و بدانيد خدا با پرهيزكاران است».
سوره بقره (آيه 197): «و زاد و توشه تهيه كنيد، كه بهترين زاد و توشه پرهيزكاري است».
سوره آل عمران (آيه 76): «خداوند تقوي پيشگان و پرهيزكاران را دوست دارد».
سوره انفال (آيه 29): «اي كساني كه ايمان آوردهايد، اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد، براي شما وسيلهاي جهت جدا ساختن حق از باطل قرار ميدهد و روشن بيني خاصي كه در پرتو آن، حق را از باطل خواهيد شناخت و گناهانتان را ميپوشاند و شماري را ميآمرزد و خداوند صاحب فضل و بخشش عظيم است».
پيامبر اسلام(ص) «حقيقت تقوا، آموختن آنچه آدمي نميداند و عمل به آنچه ميداند است».
آثار تقوا:
1- برخورداري از بركات دنيوي، 2- روشن بيني، 3- نجات از مشكلات و آسان شدن كارها، 4- رهايي از ترس و اندوه، 5- حسن عاقبت و پاداش بهشتي، 6- محبوبيت نزد خداوند.
حضرت علي(ع):" بر شما باد به تقوا، كه همانا از اخلاق پيامبران است."
وصيت پيامبر به ابوذر: "برتو باد به تقوا و خداترسي، زيرا تقوا راس همه كارهاست".
منبع: تقوي- شهر قرآني/9، مولف: سيد محمدهادي طباطبايي، ناشر: مركز آموزش سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران، چاپ: شهريور 1386
انتهاي پيام
نظرات