يك مدير مسوول روزنامه معتقد است كه يك نشريه حرفهيي زماني شكل ميگيرد كه قانون مطبوعات با حقوق شهروندي مغايرتي نداشته باشد.
محمدمهدي امامي ناصري - مدير مسوول روزنامهي فرهنگ آشتي - در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره ويژگي مطبوعات حرفهيي اظهار كرد: مطبوعات حرفهيي بر دو قاعده آزادي بيان و آزادي اطلاعات شكل ميگيرند و حقوق در راستاي ارتباطات يك جامعه ميتواند نقش بهسزايي را در جهت حرفهيي شدن ايفا كند.
وي خاطر نشان كرد: موضوع فوق از منظر حوزه محتوايي بود، در حالي كه در حوزه شكلي بايد گفت كه حمايت دولتها در جهت تامين حقوق نويسندگان، مديران و فعالان حوزه رسانه ميتواند بسيار راهگشا باشد.
او درباره ديگر جنبههاي مطبوعات حرفهيي تصريح كرد: يك نشريه حرفهيي زماني شكل ميگيرد كه قانون مطبوعات با حقوق شهروندي مغايرتي نداشته باشد ولي متاسفانه كشور در مرحله تنظيم و تصويب قانون مطبوعات توسط افراد غيرحرفهيي در اين زمينه دچار خلاء است و معمولا به واسطه همين موضوع متوليان رسانه و مطبوعات داراي افراد حرفهيي نيستند.
رييس شوراي سياستگذاري روزنامه فرهنگ آشتي با بيان اينكه يكسري از بحرانها بايد از چهره مطبوعات حرفهيي زدوده شود، بيان كرد: يكي از عمده بحرانهاي موجود تقويت رسانههاي حاكميتي در مقابل رسانهها خصوصي است كه همانطور شاهديم حاكميت ما به دنبال تقويت رسانههاي دولتي است و نقش دولت و حاكميت عوض شده است.
وي ادامه داد: نبود رشته آكادميك خاصي در حوزه علوم رسانه، تغيير خطوط قرمز دولتي با تغيير دولتها و نبود ناظري حاكميتي بر اين عرصه، بحران اقتصاد و رسانهيي در اكثريت حوزهها از قبيل چاپ و مطبوعات و همچنين ضمانت نداشتن اجراي قانون از ديگر بحرانهاي پيش روي عرصه مطبوعات است.
اين كارشناس رسانه نبود امنيت شغلي براي فعالان عرصه مطبوعات را چالشي ديگر دانست و گفت: به همين منظور از تربيت نيروهاي حرفهيي در عرصه مطبوعات بازماندهايم و همچنين در راستاي اين بحرانها عدم اقبال و روي آوردن مردم به رسانه ملي نيز شكل گرفته است زيرا صدا و سيما نتوانسته آن گونه كه بايد در راستاي حرفهيي شدن گام بردارد و موجب الگوسازي شود.
او ادامه داد: حتي در برخي اوقات شاهد بوديم كه برخي رسانهها به علت عدم انتشار مطلب و يا خبري خاص از سمت دولت تذكر گرفتهاند كه اگر همه اين موضوعها را در كنار هم بگذاريم، متوجه ميشويم كه با مطبوعات حرفهيي بسيار فاصله داريم.
مدير مسوول روزنامه فرهنگ آشتي درباره راهكارها و پيشنهادهايي براي رفع اين معضلات گفت: در وهله اول بايد قانون مطبوعات اصلاح شود و در مرحله بعدي بايد تغيير نگرش در نگاه مطبوعاتي شكل بگيرد كه شناخت، باورانگيز ميتواند سه ركن موجود در راستاي تغيير نگرش دولتمردان به مطبوعات باشد و به عنوان مثال كاهش انگيزه در پس تضاد بين سه قوه موجود در كشور شكل ميگيرد.
وي با اشاره به اين كه نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها تمريني براي حرفهيي شدن رسانههاست اذعان كرد: سياستگذاري عرصه مطبوعات بايد تغيير كند و در اين راستا تدوين نظام جامع رسانهيي ميتواند بسيار اثرگذار باشد زيرا بيشتر ضعفهاي ما در جهت اين است كه ميخواهيم خطوط قرمز مطبوعات را براساس دولتها مطرح كنيم و به همين جهت به چالش كشيده ميشويم.
اين كارشناس مطبوعات همچنين درباره علل گوشهگير و محافظهكار شدن منتقدان مطبوعات، گفت: امنيت شغلي و همچنين اقتصاد رسانهيي از دلايل موثر در محافظهكاري منتقدان است و بايد دانست هر زمان روزنامهنگاري حرفهيي شد، نقد هم حرفهيي ميشود.
او با بيان اينكه انتقاد در باب افتعال است، ادامه داد: به معني اين كه در انتقاد بايد حسن و عيب يك موضوع با هم بيان شود، به شرطي كه براي عيب، راهكاري هم در نظر گرفته شده باشد تا نقد سازنده باشد، در غير اين صورت تبديل به عيبگويي خواهد شد.
امامي ضريب امنيت نقد در كشور را منفي دانست و خاطر نشان كرد: اين موضوع به جهت استوار نبودن مطبوعات برمبناي امنيت شغلي است و به همين جهت نقد در جامعه ما وجود ندارد، هرچند گاهي اوقات هم دليل برخي از نقدهاي ضعيف، خود نقادان هستند.
وي درباره راهكارهاي موجود براي بالا بردن روحيه نقدپذيري در مسوولان كشور خاطرنشان كرد: روزنامهنگاران بايد تحليلهاي بيانصافانه خود را كنار بگذارند و اطلاعرساني بيغرضانه داشته باشند تا اين اعتقاد در مسوولان كشور شكل بگيرد كه نقد در جهت رشد آنهاست.
او نقش روزنامهنگاران را در سه حوزه اطلاعرساني، تهديد و تدوين گزارشها دانست و گفت: اطلاعرساني بايد بيغرضانه باشد و بر مبناي آن اخبار برحسب اهميت و به ترتيب درج شوند و بايد دانست كه راهكارهاي مناسب ميتواند خلاهاي موجود را رفع كند و موجب پيشرفت حوزه نقد و همچنين اعتقادسازي مسوولان شود زيرا جاده انتقاد دو طرفه است و هم دولت و هم فعالان عرصه مطبوعات ميتوانند موجب پيشرفت يكديگر شوند.
انتهاي پيام
نظرات