تهيه منشور حرفهيي اخلاقي در عرصه رسانه و مطبوعات باعث ميشود كه صلاحيت افراد براي ورود به عرصه رسانه سنجيدهتر صورت بگيرد.
حسن ضابطي در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب درباره ويژگي مطبوعات حرفهيي اظهار كرد: به رسانهاي كه به اخلاق حرفهيي پايبند باشد، حرفهيي ميگويند و بايد به خط مشيها و مرامنامههايش پايبند باشد.
وي عنوان كرد: يك رسانه حرفهيي با توجه به جنسي كه دارد بايد به ارزشهاي خبري توجه كند و مثلا اگر خبرگزاري است بايد سرعت انتشار اخبار اهميت زيادي در كارش داشته باشد و همچنين بايد متناسب با جريان روز حركت كند و به اصول حرفهيي روزنامهنگاري احترام بگذارد.
او با بيان اينكه معمولا اخبار رسانههاي حرفهيي تكذيب نميشود، با بيان اينكه بايد يك منشور حرفهيي اخلاقي در عرصه رسانه و مطبوعات تهيه شود، تصريح كرد: همان طور كه يك پزشك بخواهد به او پزشك اطلاق شود، بايد در محضر قانون متعهد شود و قسم ياد كند كه به مرامنامه احترام ميگذارد، رسانهها هم بايد اين طور باشند.
او خاطر نشان كرد: در تمام جهان افراد روزنامهنگار افراد شاخصي هستند، بنابراين براي ورود افراد به اين عرصه نيز بايد راههاي گزينشي وجود داشته باشد تا صلاحيت افراد مشخص شود و افراد درست گزينش شوند.
اين روزنامهنگار ابراز كرد: بايد ميان رسانهها يك تعاملي وجود داشته باشد تا اگر فردي بنا بر عدم رعايت منشور اخلاقي از رسانهيي طرد شد، نتواند به رسانه ديگر برود.
او درباره سند نظام جامع رسانهيي كشور گفت: پيشنويس اين نظام را مطالعه كردم اما هنوز به اجرا درنيامده است و برخي ملاكهايي كه در آن براي يك روزنامهنگار يا خبرنگار حرفهيي در نظر گرفتهاند، با ملاكهاي حال حاضر جامعه سنخيت ندارد؛ به عنوان مثال فردي كه چندين سال در عرصه مطبوعات بوده و مراحل دبيري و سردبيري و حتي ديگر مراحل را طي كرده است، در آن سند ميشود يك خبرنگار متخصص.
سردبير روزنامه سياستروز درباره برخي عوامل بروز چنين مشكلاتي در سند نظام جامع رسانهيي كشور ابراز كرد: علت بروز چنين مشكلي چشم و همچشمي برخي اساتيد در اظهارنظرهايشان بوده كه موجب شد افرادي به واسطه نظر مثبت يك استاد برجسته، نظر خودشان را با او مطابق بكنند و روي حرف او حرفي نزنند.
اين كارشناس مطبوعات خصلتهاي دوره جواني را از عمده دلايل محافظهكاري برخي منتقدان دانست و اظهار كرد: زيرا بعضا منتقد در آن دوره شور و هيجاني دارد و ميخواهد كل نظام اداري را متحول كند و براساس همين مطالبش را تند و تيزتر مينويسد و خيلي موضوعات را مراعات نميكند ولي زماني كه سن او بالاتر رفت براي حفظ شغلش هم كه شده، قلمش كندتر ميشود.
وي يادآور شد: اگر كسي كه از اول راه را درست انتخاب كرده، مشي انتقادي داشته باشد تا انتها به راهش ادامه ميدهد، زيرا رويكردي آگاهانه به موضوعات دارد.
او درباره حوزه نقد حاكم بر مطبوعات كشور بيان كرد: نقد در حوزههاي مختلف وجود دارد كه البته نگاههاي متفاوتي در بر ميگيرد و به عنوان مثال در عرصههاي ورزشي گاهي پا را فراتر از نقد ميگذاريم؛ هرچند در روزنامههاي سياسي هم گروههايي به صراحت انتقاد ميكنند.
سردبير روزنامه سياست روز با بيان اينكه دو نوع نقد داريم، خاطر نشان كرد: يكي نقدي كه به دور از منصفانه يا غير منصفانه است و ديگري نقدي كه با راهكار همراه است.
او افزود: برخوردهايي كه خبرنگاران ميتوانند با موضوعات داشته باشند، مثل برخورد دو موجود با زخم است كه يكي مگس است كه وقتي سراغ زخمي ميرود باعث عفونت و درد ميشود و آزار و سوزش هم همراه آن است و ديگري پرستار است كه هر چند كارش با درد همراه است ولي در نتيجه بهبودي حاصل ميشود.
وي ادامه داد: نقد منصفانه نيز اينگونه است زيرا دردي را بر يك مجموعه وارد ميكند ولي نيت خيرخواهانه نويسنده، درد را تسكين ميدهد و نتيجه خوبي در پايان حاصل ميشود.
ضابطي درباره راهكارهاي بالا بردن روحيه نقدپذيري در مسوولان اذعان كرد: متاسفانه عموما مسوولان نقدپذير نيستند و فكر ميكنند رسانهها ميخواهند از آنها انتقام بگيرند اما بايد دانست كه ما از يك موضوعي غفلت كرديم و آن اين كه ما يك وظيفهاي داريم كه در برابر انجامش حقوق ميگيريم و اگر درست انجام داديم كه نيازي به تشويق نيست چون وظيفه بوده ولي در قبال كوتاهي در آن وظيفه بايد بازخواست شويم.
وي در پايان گفت: اگر مسوولان به اين معتقد باشند كه رسانهها دوست آنها هستند و غرضورزي در كار آنها نيست، آن زمان كار در عرصه رسانه شيرين ميشود و مطبوعات نيز حرفهييتر خواهند شد.
انتهاي پيام
نظرات