مدير مسوول روزنامهي جامجم شرايط حال حاضر مطبوعات را داراي فاصله بسيار با استاندارد آن دانست و گفت: مطبوعات در حال حاضر در كشور ما چندپارچه است زيرا شاهديم كه در اين حوزه بخش خصوصي، حزبي و برخي دستگاههاي دولتي فعال هستند.
بيژن مقدم در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين كه مطبوعات حرفهيي تمام قواعد روزنامهنگاري نوين و اخلاقي را رعايت ميكنند، اظهار كرد: اطلاعرساني و نظارت عامه به نمايندگي از سوي افكار عمومي بر عملكرد مسوولان از جمله رسالتهاي مطبوعات است كه فعاليت در راستاي همين موضوع روزنامهنگاري را به سمت حرفهيي شدن پيش ميبرد.
او ادامه داد: بخش مهمي از فعاليت مطبوعات پاسخگو كردن دستگاههاي مسوول در كشور در برابر جريانات روز و موضوعات جاري است.
وي با اشاره به اين كه مطبوعات ركن چهارم دموكراسي است خاطر نشان كرد: سه ركن از آن مربوط به قوا و تشكيلات نظام است و ركن چهارم مربوط به مطبوعات كه در كنار ساير اركان و در راستاي پيگيري مطالبات مردم از مسوولان نقش ايفا ميكند.
مدير مسوول روزنامه جام جم درباره ويژگيهاي مطبوعات حرفهيي گفت: اطلاعرساني بهموقع، صحيح، دقيق و به سرانجام رساندن موضوعات و رويدادها از ويژگيهاي مطبوعات حرفهيي به شمار ميرود و تنها مطبوعاتي ميتوانند در راستاي حرفهيي شدن حركت كنند كه داراي استقلال سياسي و اقتصادي باشند و گرنه از گردونه رقابت خارج خواهند شد.
او افزود: توانمنديهاي فني و عملياتي از ديگر شاخصهاي حرفهيي بودن مطبوعات است و پرورش نيروهاي توانا نيز ميتواند شاخصي ديگر براي ارزيابي در اين ميان باشد.
اين كارشناس رسانه جسارت و صراحت را از ويژگيهاي اخلاقي يك روزنامهنگار حرفهيي دانست و بيان كرد: دقت، پيگيري و رعايت ظرافتهاي اخلاقي و حقوقي در كار از مولفههاي كار حرفهيي در روزنامهنگاري است.
مقدم درباره ملزومات فراهم آوردن شرايط حرفهيي در عرصه مطبوعات كشور ابراز كرد: مسوولان بايد با ترسيم قواعد و قوانيني روشن فرصت را براي رقابت هرچه بيشتر مطبوعات فراهم كنند و بايد بدانند كه هرچه مطبوعات قدرتشان بيشتر باشد، منفعتش براي نظام بيشتر خواهد بود.
اين مدير مسوول روزنامه افزود: مسوولان مرتبط با حوزه مطبوعات در كشور بايد قوانين حمايتي براي تقويت نظارت مطبوعات و حرفهيي شدن آنها تدوين كنند. هرچند كه نظام جامع رسانهيي هم در اين باره مطرح شده بود اما الآن شاهديم كه ديگر هيچ حرفي از آن در ميان نيست.
وي با بيان اين كه نظام جامع مطبوعاتي براي سالهاي قبل است كه وزارت ارشاد باني تدوين و سياستگذاري آن بوده است، عنوان كرد: مباحثي در راستاي نظام جامع مطبوعاتي هنوز هم كم و بيش مطرح ميشود اما در بعد پيگيري آن هيچ فعاليت خاصي را از ارگان خاصي شاهد نبودهايم اما باز هم ميشود با برگزاري سمينارها و همايشهايي با همكاري مسوولان مطبوعاتي كشور درصدد پيگيري چنين طرحهايي برآمد.
اين كارشناس مطبوعات ابراز كرد: بايد دانست كه ضعف بنيه اقتصادي در مطبوعات وابستگي آن را به بخشهاي مختلف بيشتر خواهد كرد و جلوي حرفهيي شدن آن را خواهد گرفت.
مقدم درباره اهميت برگزاري نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاري ها تصريح كرد: نمايشگاه در حال حاضر تنها براي ايجاد ارتباط بيشتر بين مردم و مطبوعات است و اين روال با تبعيت از سالهاي گذشته به سمت تكراري شدن پيش ميرود.
او افزود: برگزاركنندگان بايد با ايجاد كارگروههايي از جنبه كارشناسي موضوع را پيگيري كرده و با بهرهمندي از تجربيات ديگر كشورها، نمايشگاه را از حال سكون و تكراري خارج كنند.
وي درباره لزوم تغيير قانون مطبوعات در كشور تصريح كرد: نميتوانيم در هر زماني كه اراده كنيم، قانون مطبوعات را تغيير دهيم زيرا شرايط و عوامل حكمفرما بر جامعه اين موضوع را تحت تأثير قرار خواهد داد و اين تغيير تنها در شرايط ثبات و آرامش، شدني است.
مدير مسوول روزنامه جام جم درباره علت محافظهكار شدن برخي منتقدان در عرصه مطبوعات گفت: معمولا منتقداني كه به انزوا كشيده ميشوند تحت تاثير عواملي چون كاهش ميزان اثرگذاري و نحوه مواجهه مسوولان و مخاطبان با آنها هستند و بايد بگويم كه متاسفانه ظرفيت نقدپذيري در مسوولان پايين است.
وي درباره ويژگيهاي يك منتقد يادآور شد: نويسنده و منتقد بايد عالم و مطلع به موضوعات روز باشد تا بتواند نقدي منصفانه ارائه دهد. نقد منصفانه نقدي است كه هم به جنبه مثبت و هم منفي در هر موضوعي اشاره داشته باشد. ادبيات صحيح نقد و نيت خيرخواهانه و اصلاحگرايانه ميتواند نقد را اثرگذار كند.
مقدم افزود: اگر فردي از منتقدان هر روز با گرايش فكري خاصي و با گرايش به حزب يا جناح خاصي با سياهنمايي و نيتي انتقامجويانه مطالبي را بنويسد، نقد او قابل قبول نخواهد بود و به مرور انعكاس آن هم در جامعه كمرنگتر خواهد شد.
اين كارشناس رسانه درباره بالا بردن ظرفيت نقدپذيري در مسوولان كشور هم اظهار كرد: برخي مسوولان كشور ما انتظار دارند كه هيچ نقدي درباره آنها مطرح نشود و اين موضوع در همه جوانب كشور موجود است، هرچند كه در ظاهر ميگويند ما از نقد منصفانه استقبال ميكنيم اما در عمل شاهديم اين موضوع صحت ندارد.
او درباره چهره مطبوعات در كشور گفت: فضاي مطبوعات در كشور ما متنوع است و اين ويژگي از وجود بخشهاي خصوصي، حزبي و گرايشهاي مختلف در عرصه رسانه و مطبوعات كشور حاكي است و در اين راستا لازم به ذكر است كه هرچند گرايشهاي هر كدام متفاوت با ديگري است اما غالب آنها در راستاي منافع ملي عمل كرده و به دنبال آسيب زدن به منافع كشور نيستند.
وي در پايان با بيان اين كه دولت بايد گارد خودش را در برابر انتقادات مطبوعات باز كند ابراز كرد: در حال حاضر رابطه دولت و مطبوعات خيلي كم رنگ بوده و دچار گسلهايي شده است كه هرچه زودتر بايد فكري به حال آن كرد.
انتهاي پيام
نظرات