• سه‌شنبه / ۲ اسفند ۱۴۰۱ / ۰۸:۱۶
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 1401120200883
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

ایمن سازی هوتک های ۴۴ روستا در جنوب سیستان و بلوچستان

ایمن سازی هوتک های ۴۴ روستا در جنوب سیستان و بلوچستان

ایسنا/سیستان و بلوچستان بر اساس تفاهم نامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و وزارت نفت ایمن سازی هوتک های ۴۴ روستا در جنوب سیستان و بلوچستان؛ با تحویل زمین به پیمانکار رسما آغاز شد .

مصطفی بیک مداح مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان سه شنبه ۲ اسفند در این باره گفت: در پی انعقاد تفاهم نامه ای که با وزارت نفت به امضا رسیده، با اعتبار ۲۶ و نیم میلیارد تومان ایمن سازی هوتک های ۴۴ روستا آغاز شده است.

بیک مداح گفت: این تفاهم نامه شامل آیتم های ایمن سازی شامل فنس کشی ، پلکان ایجاد دسترسی و آبشخور است.

وی در پایان افزود: ۴۴ هوتک در شهرستانهای دشتیاری و چابهار مشمول این طرح هستند که به تازگی با تحویل زمین به پیمانکار ، ساماندهی آنها رسما آغاز شده است.

هوتِگ یا هوتَک نام گودال مصنوعی و یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگی‌ها در آن هدایت و جمع آوری شده و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی می‌رسد.

این گودال در زبان بلوچی به هوتِگ یا هوتک مشهور است و این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهره برداری از سیلاب و به عنوان یکی از راه‌های متداول تامین آب محسوب می‌شود.

ساخت هوتِگ در منطقه دشتیاری از زمان‌های بسیار قدیم آغاز شده و گودال‌های حفر شده با اشکال هندسی دایره، مستطیل، مربع و به عمق بیش از پنج، ۱۰، ۲۰ و حتی بیشتر است که در زمینی با بافت ریزدانه (رسی و سیلتی) توسط بومیان منطقه چابهار ساخته شده و اطراف آن دیواره خاکی با ارتفاع حدود یک تا ۲ متر ایجاد می‌شود.

هوتگ های موجود و ساخته شده در طول سالهای گذشته در روستاهای شهرستان چابهار برای لایروبی، رسوب برداری حصارکشی، بهسازی و مرمت نیازمند تخصیص اعتبار هستند تا بتوان پس از آبگیری از ۶ ماه حتی تا یکسال برای کشاورزی و مصارف شستشو از آنها استفاده کرد.

هوتگ ها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته می‌شوند و حمایت دستگاه‌های اجرایی به لحاظ تهیه ماشین آلات، طراحی و مطالعه، مکان سنجی، تخصیص اعتبار مورد نیاز تاثیر ارزنده‌ای بر حفظ، احیاء و ترویج این روش سنتی و بهره برداری از سیلاب خواهد داشت. در واقع هر هوتگ را می توان طرحی از طرحهای آبخیزداری عنوان کرد که قابلیت و نقش مهمی در جمع آوری آب دارند و از آن به عنوان یکی از راه‌های مواجهه با کمبود و محدودیت منابع آب و در نتیجه توسعه روستایی منطقه یاد می‌شود.

در ۲۰ سال اخیر و تداوم خشکسالی‌ها و رها نشدن آب از سد زیردان بیشتر هوتگ های پایین دست بر اثر توفان‌های گرد و خاک رسوب گرفته و نیازمند لایروبی فوری برای آبگیری مجدد هستند و هم اینک که بر اثر بارندگی پرآب شدند نیاز به توجه بیشتر و لایروبی دارند.

بومیان این منطقه قدمت هوتگ را به بیش از چند هزار سال قبل از اسلام می‌دانند که همچنان تا به امروز آب آشامیدنی و کشاورزی مردم منطقه را تامین می‌کند.

هوتگ در واقع یکی از بهترین منبع امید برای رفع تشنگی موجودات زنده در بیش از ۴۰۰ روستای سواحل مکران در محدوده شهرستان چابهار هستند.

شماری از روستاییان چابهار بر توسعه این روش سنتی برای مهار سیلاب و رفع کم آبی منطقه تاکید کرده اما ساماندهی هوتگ ها را نیز خواستار شدند.

رسول بخش هوتی یکی از روستاییان بخش دشتیاری چابهار گفت: ساماندهی و برنامه ریزی مناسب برای هوتگ ها از نیازهای ضروری منطقه است زیرا در آن صورت می توان از بروز حوادثی نظیر غرق شدگی کودکان و احشام جلوگیری کرد.

وی افزود: ساماندهی هوتگ ها با استفاده از نظرات و تجربیات افراد بومی می تواند روستاها را از خشکسالی و کمبود آب رهایی بخشد و مانع بروز برخی مشکلات شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha