يك كارشناس مسائل خاورميانه: اجلاس غيرمتعدها از نظر هويتي نياز به بازنگري دارد

يك استاد دانشگاه مطالعات جهان گفت: اجلاس غيرمتعدها نياز به بازنگري دارد تا ضمن به روز شدن موضوعاتي كه مورد بررسي قرار مي‌گيرند، اين جنبش نيز جدي‌تر گرفته شود.

يك استاد دانشگاه مطالعات جهان گفت: اجلاس غيرمتعدها نياز به بازنگري دارد تا ضمن به روز شدن موضوعاتي كه مورد بررسي قرار مي‌گيرند، اين جنبش نيز جدي‌تر گرفته شود.

بهرام اميراحمديان، استاد دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينكه در شرايطي كه ايران از سوي كشورهايي مانند آمريكا با فضاي بسته سياسي روبه‌رو است برگزاري اجلاس غيرمتعهدها مي‌تواند به ارتقا جايگاه ايران در محيط بين‌الملل كمك كند، عنوان كرد: شركت سران بسياري از كشورهاي عضو در اجلاس غير متعهدها و حضور آنها در تهران نشان دهنده اين است كه ايران داراي ثبات سياسي در داخل بوده كه همين امر هم نكته مثبتي براي ما محسوب مي‌‌شود.

وي افزود: در دوره‌ اي كه جهان به دو قطب شرق و غرب تقسيم مي‌شد، جنبش غيرمتعهدها معنا داشت؛ چرا كه در اين جنبش كشورهايي عضويت داشتند كه نه به اردوگاه شرق وابستگي داشتند و نه به غرب؛ بنابراين آنها به هيچ يك از اتحادها وابستگي نداشته و مستقلانه عمل مي‌كردند.

اميراحمديان با بيان اينكه باز تعريف جنبش غيرمتعهدها از واجبات شرايط كنوني جهان به شمار مي‌آيد گفت: امروز ديگر پيمان ورشو، ناتو، جهان شرق و جهان سوسياليستي وجود خارجي ندارد؛ بنابراين لازم است به نوعي در اين جنبش تغييراتي بنيادين صورت گيرد تا اعضاي آن آمادگي بيشتري براي رويارويي با تحولات جهان داشته باشند.

وي ادامه داد: با اينكه اعضاي شركت‌كننده در اين اجلاس را غيرمتعهد مي‌نامند؛ ولي بسياري از آنها به دليل ضعف در بنيان‌هاي اقتصادي و قرار داشتن در حوزه نفوذ سياسي، اقتصادي و فرهنگي برخي كشورهاي قدرتمند در منطقه، نمي‌توانند همچون گذشته عمل كنند؛ در هر صورت اكنون جهان به بلوك‌هاي اقتصادي و سازمان‌هاي منطقه‌اي تقسيم شده و شرايط با دوره جنگ تفاوت‌هاي ماهوي دارد.

احمدي با بيان اينكه برخي از اعضا جنبش غير متعهدها به اروپا و آمريكا گرايش دارند افزود: شايد بعضي مواقع آنها حتي تحت تاثير كمك‌هاي بلاعوض و يا وعده‌هايي كه به آنها داده مي‌شود هم قرار گرفته و با همين گرايش در سازمان‌هاي بين المللي و راي‌گيري‌ها شركت كنند؛ در هر صورت نمي‌توان منكر اين مسئله شد كه در سازمان ملل سوق دادن برخي جريان‌ها به سوي راي دلخواه ابرقدرت ها، امري است كه صورت مي گيرد؛ اين درحالي است كه ايران هم به عنوان يك قدرت منطقه‌اي در برخي موارد در مجامع بين المللي از حوزه نفوذ خود بهره مي گيرد.

اين استاد دانشگاه در بخشي ديگري از اين گفت‌وگو تاكيد كرد: نبايد خيلي به جنبش غيرمتعهدها اميدوار بود؛ ولي برگزاري اين اجلاس نكته مثبتي براي ايران دارد و آن اين است كه رياست دوره‌ اي اين اجلاس به ايران واگذار مي‌شود؛ همچنين نبايد فراموش كرد برخي از كشورهاي عضو ضعيف بوده و يكي از معايب جنبش غير متعهدها اين است كه طيف وسيعي از كشورها را با ساختارهاي متفاوت اقتصادي و حكومتي شامل مي‌شود.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۳ شهریور ۱۳۹۱ / ۱۰:۵۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 91060301116
  • خبرنگار : 71405

برچسب‌ها