برنج قهوه‌ای یا سفید؟

یک متخصص تغذیه گفت: برنج قهوه‌ای از نظر ارزش غذایی و مزایایی که برای بدن دارد از برنجر سفید بالاتر بوده و توصیه ما به افراد استفاده از این برنج است.

سهیل نجاتی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به این‌که مزایای برنج قهوه‌ای شامل بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی، سیستم گوارش، مغز و سیستم عصبی است، اظهار کرد: این برنج با آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند، که از طیف وسیعی از بیماری‌ها مانند فشار خون بالا، سطح ناسالم کلسترول بد، استرس، افسردگی روانی و اختلالات پوستی تسکین می‌یابد، بارگیری می‌شود.

وی ادامه داد: وجود مواد مغذی در برنج قهوه‌ای ثابت شده در شرایط مختلف پزشکی مانند سرطان، چاقی، دیابت، اختلالات نوروژنیک و بی‌خوابی مؤثر بوده و دارای خواص ضد افسردگی است و به حفظ استخوان‌های سالم و سیستم ایمنی قوی کمک می‌کند.

نجاتی با اشاره به این‌که برنج قهوه‌ای از دانه‌های خالص و تصفیه نشده و با از بین بردن پوسته اطراف هسته برنج تولید می‌شود، عنوان کرد: دانه آن سبوس‌ها، مواد مغذی و لایه های گیاهی را حفظ می‌کند و در مقایسه با برنج سفید به جویدن بیشتری نیاز داشته و عطر و بوی دلپذیری دارد.

این متخصص تغذیه عنوان کرد: بسیاری از ما از این واقعیت آگاه هستیم که برنج قهوه‌ای بهتر از برنج سفید است و دلیل این که آن را برجسته می کند کیفیت و مقدار مواد غذایی است که ارائه می‌دهد.

وی افزود: فرآیندی که برنج قهوه‌ای را به برنج سفید تبدیل می‌کند، بیشتر ارزش غذایی آن‌را از بین می‌برد، بنابراین برنج قهوه‌ای، گنجینه عظیم اجزای تشکیل دهنده را حفظ می‌کند.

نجاتی ادامه داد: با توجه به پایگاه اطلاعات ملی مواد غذایی، آرد برنج قهوه‌ای یک غذای سالم وغنی از مواد معدنی ضروری مثل منگنز، آهن، روی، فسفر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است، ویتامین B۱، B۲، B۳ و B۶، اسید فولیک، ویتامین E، K، منبع پروتئین و مقدار زیادی فیبر به رژیم غذایی اضافه می‌کند و همچنین تأمین کننده اسیدهای چرب ضروری است.

این متخصص تغذیه با اشاره به این‌که ازجمله فواید برنج قهوه‌ای می‌توان به کنترل دیابت اشاره کرد، افزود: این برنج برای افراد دیابتی و هیپر گلاسمی مفید بوده و شاخص گلیسمیک پایینی دارد که در کاهش مقاومت انسولین مفید و در تثبیت سطح قندخون در بدن کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: برنج قهوه‌ای غنی از آنتی اکسیدان قوی است که در مقابل آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد اکسیژن محافظت می کند، این آنزیم حاوی آنزیم آنتی اکسیدانی مهم به نام سوبر اکسید دیسمیوتازاست که از سلول‌ها در برابر آسیب اکسیداسیون در طول تولید انرژی محافظت می‌کند.

نجاتی با اشاره به این‌که برنج قهوه‌ای ابزاری برای کنترل وزن برای افرادی است که با چاقی مبارزه می‌کنند، بیان کرد: این نوع برنج حاوی منگنز است که به تولید چربی‌های بدن کمک می‌کند، مطالعه‌ای که در این زمینه انجام شد نشان داد تمامی غلات مانند برنج قهوه‌ای و سیاه اثرات مثبتی روی بدن در زمینه کاهش شاخص توده بدنی و چربی دارند.

این متخصص تغذیه افزود: تحقیقی در سال ۲۰۱۳ نشان داد که جوانه برنج قهوه‌ای به جلوگیری از عوارض اعصاب مانند بیماری آلزایمر نسبت به فراوانی اسید گاما  کمک می‌کند و شامل موادی مفیدی است که به مهار آنزیم‌های مضر، که با بیماری آلزایمر مرتبط است، کمک می‌کند.

وی با اشاره به این‌که جوانه برنج قهوه‌ای برای سلامت روانی مادران شیرده مفید است، افزود: مطالعه تحقیقی در مجله اروپایی تغذیه نشان داده که مصرف برنج قهوه‌ای می‌تواند نتایج مثبتی را در زنان شیرده با توجه به کاهش اختلالات روحی، مراحل افسردگی و خستگی نشان دهد.

نجاتی با اشاره به این‌که برنج قهوه‌ای مفید است و می‌تواند به رژیم غذایی روزانه برای حفظ سیستم گوارشی سالم اضافه شود، عنوان کرد: فیبر موجود در آن به تنظیم عملکرد روده کمک کرده و شما را سیر نگه می‌دارد، مطالعه بررسی اثرات برنج سفید و قهوه‌ای در طول هضم معده به طور کیفی مشخص کرد که سبوس برنج قهوه‌ای از جذب اسید و رطوبت جلوگیری می‌کند که منجر به حفظ بافت بهتر می‌شود، همچنین محتوای فیبر، از بیماری‌های دیگر مانند یبوست و کولیت جلوگیری می‌کند.

این متخصص تغذیه با بیان این‌که برنج قهوه‌ای غنی از سلنیوم بوده که برای بهبود قلب مفید است، ادامه داد: مصرف غلات مانند برنج قهوه‌ای به کاهش انسداد شریان‌ها به علت تجمع پلاک کمک می‌کند که این اقدام حفاظتی خطر اختلالات قلبی مانند فشارخون بالا و بیماری‌های عروقی را کاهش می‌دهد.

وی با اشاره به این‌که برنج قهوه‌ای گزینه خوبی برای حفظ سطح سالم کلسترول به علت وجود روغن طبیعی است، تصریح کرد: این برنج حاوی مواد مغذی مفید است که به متابولیسم چربی و گلوکز کمک کرده و مصرف برنج قهوه‌ای باعث بهبود قابل توجهی در سرم و کلسترول خوب در افراد با استفاده از اتانول مزمن شده است.

نجاتی تصریح کرد: برنج قهوه‌ای در جلوگیری از سرطان روده، پستان و خون مفید بوده که این اثر مفید را می‌توان به حضور آنتی‌اُکسیدان‌های قوی و محتوای فیبر بالا در آن نسبت داد.

این متخصص تغذیه بیان کرد: همچنین این برنج برای عملکرد نرم مغز و سیستم عصبی مفید بوده و به تسریع متابولیسم مغز به خاطر حضور ویتامین B و مواد معدنی ضروری مانند منگنز و منیزیم کمک کرده و این مواد معدنی ضروری فعالیت کلسیم را در بدن حفظ و به تنظیم اعصاب و ماهیچه کمک می‌کنند.

وی تصریح کرد: همچنین این برنج دارای ویژگی‌های ضد افسردگی، بهبود بی‌خوابی، بهبود ایمنی و بهبود سلامت استخوان است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ / ۰۹:۲۳
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1401031610630
  • خبرنگار : 50310