در چند کیلومتری بیرجند واقع است، همه آن را با نام شهر صنایع میشناسند چراکه صنایع بزرگی در آن با سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی مشغول فعالیتند، شهر کوچکی است اما پر از ناشناختهها. از بناهای تاریخی اش که بگذریم؛ خاکش طلایی است، خاکی که میشود از آن طلا استحصال کرد.
به گزارش ایسنا، وقتی وارد خوسف میشوی انگار وارد یک کارخانه بزرگ صنعتی شدی، از وجود معادن تا صنایع و کارخانجاتی که این شهر کوچک را جهانی کرده است.
معدن طلا و مس شادان در 65 کیلومتری جنوب غربی شهر بیرجند، مرکز خراسان جنوبی واقع شده است. شادان نخستین ذخیره مس – طلا پورفیری شناخته شده در شرق ایران بوده که از لحاظ تقسیمات ساختاری در حاشیه شرقی بلوک لوت قرار گرفته است.
این ناحیه به واسطه داشتن ماگماتیسم گسترده کالک آلکالن و آلکالن، محل مناسبی برای تشکیل ذخایر مس پورفیری بوده و میتواند دومین کمربند مهم مس پورفیری ایران بعد از زون ارومیه باشد.
کانی سازی در شادان برای عناصر مس، طلا، مولیبدن و کمتر سرب و آنتیموان چندین سال است که صورت گرفته که در چند تیپ خاص رخ داده است و باید برای حصول نتیجه مطلوب در تجزیه و تحلیل پتانسیل کانی سازی محدوده تیپها دستهبندی شوند.
بخش اعظم و مهم رخداد کانیزایی در محدوده (حدود 12 هکتار) است که شامل انواع سیستم کانیزایی پورفیری به صورت استوک ورک و پراکنده در داخل توده پورفیری شادان و همچنین سنگهای میزبان توده است.
هفته گذشته، نخستین شمش طلای خراسان جنوبی در معدن طلای شادان شهرستان خوسف استحصال شد و این سرزمین زرخیز را طلایی کرد.
تلفیق تخصصها از سراسر کشور برای استحصال طلا
جواد فرشباف ماهریان، رییس هیات مدیره گروه سرمایهگذاری خوارزمی به عنوان یکی از سرمایه گذاران که رونق را به این منطقه آورده به ایسنا گفت: با استفاده از ظرفیت تخصصی منطقه و با تلفیقی از تخصصها و مهارتها از سراسر کشور، تلاش میکنیم معدن نمونهای را در منطقه با حفظ همه حفاظتها و حریمها ایجاد کنیم.
وی افزود: پروژه اکتشاف و استحصال طلا از معادن طلای شادان از دو سال گذشته در خوسف آغاز شد و در طرح آزمایشی آن ۳.۵ کیلوگرم طلای ۲۴ عیار استحصال و اولین شمشها هفته گذشته رونمایی شد.
وی با بیان اینکه کارخانه اصلی استحصال طلا سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد، افزود: ظرفیت استحصال طلا از این معادن سالانه ۳۰۰ کیلوگرم و حداقل اشتغال مستقیم ۳۰۰ نفر پیش بینی شده است.
وی بیان کرد: اکنون در مرحله آزمایشی یا پیش تولید هستیم و با رونمایی از شمش طلا در معدن شادان خوسف ثابت کردیم در دو سال فعالیت در این معادن، مسیر درستی را انتخاب کرده و از توانمندیهای منطقه به نحو درست استفاده میکنیم.
تفکری برای ایجاد هاب معدنی
رییس هیات مدیره گروه سرمایهگذاری خوارزمی گفت: تا دهه فجر سال ۱۴۰۰ و حتی زودتر از این زمان، همه ظرفیتهای معادن را نهایی خواهیم کرد و کارخانه استحصال طلا نیز تکمیل خواهد شد.
وی با بیان اینکه به دنبال تبدیل شدن این منطقه به هاب (مرکز منطقهای) معادن منطقه هستیم، گفت: معادنی که صرفه اقتصادی ندارند، میتوانند با استفاده از ظرفیتهای معدن طلای شادان، کمک کنند و احیاگر باشند.
این سرمایهگذار با تاکید بر احیای این منطقه زرخیز با کمک مردم و مسئولان، افزود: خراسان جنوبی استعداد و ظرفیتهای فوقالعاده قوی معدنی دارد، اما چون روی ظرفیتها و منابع کار نشده، محروم مانده است و اکنون امیدواریم گوشهای از این فرایند را انجام داده و دین خود را به مردم خوب منطقه ادا کنیم.
۱۴۰۰ طلایی برای خوسف
داوود رییسی، مدیرعامل معدن طلای شادان خوسف نیز به ایسنا گفت: عملیات اجرایی کارخانه استحصال طلای شادان در حال انجام است و این کارخانه فرآوری با ظرفیت ۳۰۰ کیلوگرم طلا سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد.
وی افزود: با رونمایی از استحصال نخستین شمش طلا در معدن طلای شادان، نقطه عطفی ماندگار در روند تجهیز و راهاندازی معدن و کارخانه طلای شادان آغاز شد.
وی چشماندازهای این پروژه بزرگ معدنی و صنعتی در استان را امیدبخش توصیف و بیان کرد: با توجه به نتایج حاصل از تکمیل همزمان بخشهای مختلف کانسار طلای شادان ظرفیتهای جدید برای تعریف و اجرای طرح توسعه آتی معدن و کارخانه استحصال طلا کاملا قابل پیش بینی است.
مدیرعامل معدن طلای شادان خوسف ادامه داد: این امر نیازمند حمایت و مساعدت بیشتر دستگاههای استانی به ویژه در زمینه تامین و تدارک به موقع و مکفی برق صنعتی است.
وی تصریح کرد: با این باور، سرمایهگذاران معدن به عنوان متولی تجهیز و راهاندازی کارخانه طلای شادان ضمن قدردانی از پشتیبانی همه مسئولان استان بدون لحظهای درنگ در اجرای برنامه عملیاتی خود برای برگزاری مراسم افتتاح کارخانه طلای شادان و تولید پیوسته طلا در پایان سال ۱۴۰۰، لحظه شماری میکنند.
تجهیزات آزمایشگاهی تا۱۴۰۰ به بهره برداری میرسد
میرمحمود یگانلی، مدیرعامل شرکت معادن و صنایع معدنی کارند صدر جهان نیز به ایسنا گفت: دستگاههایی مانند محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان صنعت، معدن و تجارت، شرکت آب منطقهای از ابتدای فعالیت مجتمع معدنی شادان خوسف همراه ما بودند و در این موفقیت سهیم هستند.
وی افزود: یکی از مشوقهای گروه سرمایهگذاری ما این بود که مسئولان بیش از حد انتظار کمک میکردند و از طرفی نیز همکاری مردم منطقه قابل ستایش است، در واقع مردم و مسئولان در این منطقه دست در دست هم دادهاند تا پیشرفت و ارتقا حاصل شود.
وی با بیان اینکه آزمایشگاه معدن طلای شادان به زودی راهاندازی میشود، بیان کرد: دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز آزمایشگاه وارد شده و تا فروردین ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد.
مدیرعامل شرکت معادن و صنایع معدنی کارند صدر جهان گفت: با راهاندازی این آزمایشگاه به تمام معادن منطقه خدمات ارائه خواهد شد و همچنین یک واحد استحصال طلای دیگر را در برنامه خواهیم داشت.
در هر تن اکتشاف نیم گرم طلا استخراج میشود
علی یزدانی، عضو هیات مدیره شرکت کارند صدر جهان نیز گفت: در هر تن اکتشاف نیم گرم طلا استخراج میشود؛ تاکنون ۱۷ هزار متر حفاری انجام شده که هر متر یک تا ۱.۵ میلیون تومان هزینه دارد.
وی، معادن را محور توسعه خراسان جنوبی خواند و ادامه داد: ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در این منطقه انجام میشود و هفته گذشته در مرحله آزمایشی ۳.۵ کیلوگرم طلا استحصال شده است که با راهاندازی کارخانه، زمینه اشتغال مستقیم ۳۰۰ نفر و غیر مستقیم تا سه هزار نفر فراهم خواهد شد.
وی با اشاره به همدلی و کمک دستگاههای اجرایی برای حل مسائل، افزود: نیازمند حمایت دولت برای احداث کارخانه هستیم.
کمربند مس طلادار از خراسان جنوبی میگذرد
برنا، عضو کمیسیون گواهی کشف معدنی وزارت صنت، معدن و تجارت نیز با بیان اینکه خراسان جنوبی از لحاظ معدنی یکی از استانهای مستعد کشور است، گفت: نخستین سالی که خراسان جنوبی از خراسان بزرگ مستقل شد با سفر مقام معظم رهبری مبلغی برای اکتشاف معادن در اختیار سازمان زمین شناسی قرار گرفت و کمربند مس طلادار برای نخستین بار از اکتشافات این استان کشف شد.
وی افزود: امسال در کمیسیون اکتشافات معدنی ۱۷ مورد گواهی کشف صادر شد که سه مورد پتاس شرق خور با ذخیره ۲.۵ میلیارد مترمکعب پتاس، معدن زغال کوچکده جنوبی با ۱۷۸ میلیون تن ذخیره زغالسنگ و ذخیره ۵۰ میلیون تنی چاه زابل مس مربوط به خراسان جنوبی است.
وی بیان کرد: کمربند مس طلادار از ماهرآباد شهرستان خوسف شروع میشود و در ادامه ذخایر زیادی را در بر میگیرد و در ادامه از طرفی سیستان و بلوچستان به سمت خاک پاکستان میرود به همین خاطر نگاه همه شرکتهای معدنی به ایران است.
عضو هیات مدیره مجتمع معدنی طلای شادان خوسف افزود: گروه سرمایهگذاری خوارزمی ادامه این کشفیات را به ذخیره مشخص میرساند و این گونه این معدن و استعداد آن شناخته میشود.
برنا با بیان اینکه اکنون زنجیره اکتشاف، استخراج، فرآوری و صنایع معدنی در این منطقه در حال شکلگیری است، تصریح کرد: با این سرمایه گذاریها چرخه سرمایه گذاری و شروع فعالیت اساسی در معاون آغاز خواهد شد.
خوسف؛ خاستگاه بزرگترین ذخایر معدنی دولومیت خاورمیانه
محمدعلی آخوندی، فرماندار خوسف در مورد این معدن اظهار کرد: بزرگترین ذخایر معدنی دولومیت خاورمیانه در شهرستان خوسف قرار داد و میزان دخایر معدن دولومیت در منطقه آبگرم میزان ۲۰۰ میلیون تن است.
وی افزود: خوسف به عنوان قطب معادن استان معرفی شده است و تعداد بسیار زیادی معادن در این شهرستان فعالیت میکند.
وی اظهار کرد: در شهرستان خوسف تعداد ۳۹ معدن فعال وجود دارد که میتواند خوسف را به عنوان هاب طلای شرق کشور معرفی و تبدیل کند که در این راستا از تمامی ظرفیتهای موجود جهت حمایت از سرمایه گذاریها استفاده خواهیم کرد.
فرماندار خوسف، میزان ذخایر معدن طلای شادان را ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تن اعلام و اظهار امیدواری کرد: دهه فجر سال ۱۴۰۰ کارخانه فرآوری این معدن راه اندازی شود.
آخوندی اظهار کرد: به صورت آزمایشگاهی میزان ۳.۵ کیلوگرم طلا از این معدن استحصال شده و میزان سرمایه گذاری در این معدن بیش از ۴ هزار میلیارد ریال است.
فرماندار خوسف خاطرنشان کرد: میزان اشتغال این معدن به صورت مستقیم ۳۰۰ نفر بوده و کارخانه فرآوری این معدن میتواند در فرآوری محصولات سایر معادن بخش جلگه نیز کمک کند.
به فکر توسعه منطقه با ظرفیتهای منطقهای هستیم
وی افزود: یکی از موضوعاتی که باید به آن اهمیت داد توسعه منطقه با استفاده از ظرفیت معادن بوده و باید منافع و سرمایه گذاریهای در حوزه معادن به توانمندسازی جوامع محلی، ایجاد اشتغال بومیان و ایجاد زیرساخت بخش منجر شود.
وی ادامه داد: ظرفیت استحصال طلا در معدن طلای شادان ۳۰۰ کیلوگرم است که به بیشترین ذخایر طلا در منطقه شرق کشور متعلق به این معدن است و اکنون شادان به عنوان یک خوشه صنعتی مطرح شده و کارهای اکتشاف، استخراج، فرآوری و صنایع معدن در بزرگترین معدن طلای شرق کشور احداث خواهد شد.
وی بیان کرد: آزمایشگاه این معدن با بروز ترین امکانات و دستگاه سنگ شکن معدن تا پایان سال تکمیل خواهد شد و کارخانه فرآوری این معدن میتواند به فرآوری سایر معادن بخش نیز کمک کند.
زیرساختهای برق تامین شود
وی اظهار کرد: یکی از نیازمندیهای این معادن ایجاد پست ۱۳۲ کیلووات است که پیگیریهای لازم برای احداث آن در دست اقدام است که امیدواریم به زودی تامین اعتبار شود.
فرماندار خوسف اظهار کرد: پنج معدن طلا شامل؛ خونیک، شادان، کودکان، قلعه زری و ماهرآباد، خوسف را به عنوان قطب معادن طلایی شرق کشور مطرح کرده است و امیدواریم به زودی این معدن به مرحله فرآوری محصولات خود برسند.
آخوندی اظهار کرد: معدن طلای ماهر آباد یکی دیگر از معادن طلای شهرستان بوده که ظرفیت آن ۳۹۸ هزار تن طلا و ۸۳۴ هزار تن مس است و عملیات احداث کارخانه فرآوری در معدن شروع شده است.
وی بیان کرد: کارخانه فرآوری معدن طلای کودکان نیز با ظرفیت ۳۰۵ هزار تن ذخیره طلا تا پایان سال با سرمایه گذاری ۲۹۶ میلیارد ریال به بهره برداری میرسد که با تاکیدات انجام شده، بکارگیری نیرو در معادن با اولویت نیروهای بومی منطقه است.
فرش قرمز سرمایه گذاری در خوسف
آخوندی یادآور شد: خوسف توانسته است در جذب سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی بسیار موفق عمل کند و در ادامه راه از تمام ظرفیتها برای حمایت از سرمایه گذاریها استفاده خواهیم کرد و فرش قرمزی برای سرمایه گذاران در شهرستان پهن شده است.
وی ادامه داد: در شهرستان خوسف به دلیل پراکندگی بسیار زیاد و سهم اندک اعتبارات دولتی، تنها سرمایه گذاریهای بخش خصوصی میتواند نقش مهمی در توسعه شهرستان نقش اساسی ایفا کند و این موضوع به عنوان یکی از اولویتهای کاری همه دستگاههای اجرایی تعیین شده است.
وی یادآور شد: شهرستان خوسف از لحاظ ذخایر طلا در استان رتبه یک را داراست و اولین طلای شمش طلای استان نیز در این استان استحصال شده است.
اکنون و با تعامل و همراهی بین مردم و مسئولان، ظرفیت معادن خوسف سر از خاک برآورده و این خاک را طلایی تر کرده است. این ظرفیتها زمانی خاموش بود و در زمانی دیگر دیده نمیشد، اما اکنون چون چراغی روشن تر از همیشه است.
انتهای پیام
نظرات