• دوشنبه / ۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۴۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1403110805480
  • خبرنگار : 50026

در گفت و گو با ایسنا مطرح شد

کاملینا، دانه روغنی با پتانسیل بالا برای کشاورزی پایدار در ایران

کاملینا، دانه روغنی با پتانسیل بالا برای کشاورزی پایدار در ایران

ایسنا/خراسان جنوبی معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: کاملینا (Camelina sativa) به عنوان یک دانه روغنی با ویژگی‌های منحصر به فرد، به سرعت در حال جلب توجه کشاورزان و محققان در ایران است.

محمدرضا اکبری در گفت و گو با ایسنا گفت: دانه‌های روغنی در بین محصولات زراعی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند و نیاز به محصولات جدید با سازگاری بیشتر با تنش‌های محیطی و نیاز آبی و کودی کمتر به شدت احساس می‌شود. در این راستا، گیاه کاملینا به عنوان یک گزینه مناسب در کشت دانه‌های روغنی مطرح شده است.

وی به اهمیت دانه‌های روغنی و نقش گیاه کاملینا در تأمین نیازهای غذایی و روغنی کشور اشاره کرد و افزود: کمبود آب بزرگ‌ترین چالش در تولید محصولات زراعی به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک مانند ایران است و گیاه کاملینا می‌تواند به عنوان یک راهکار مؤثر در این زمینه مطرح شود.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهارکرد: کاملینا با نام علمی (Camelina sativa) و از خانواده (Brassicaceae) است. این گیاه علفی، دارای ساقه راست و کمی خشن، به ارتفاع ۳۰ الی ۱۲۰ سانتیمتر رشد می‌کند و منشاء اولیه آن نواحی استیپی آسیا بوده است. اکبری تأکید کرد که سرعت رشد این گیاه در محیط کشت مناسب به حدی است که ۳ ماه پس از کاشت، می‌توان از آن بهره‌برداری کرد.

وی همچنین به ویژگی‌های ظاهری کاملینا اشاره کرد و گفت: برگ‌های باریک و دراز این گیاه، حالت ساقه آغوش و پهنک منتهی به ۲ زائده در محل اتصال به ساقه دارد، گل‌های کوچک و زرد رنگ آن در راس انشعابات ساقه قرار دارد و میوه خورجینک آن، گلابی شکل و محتوی دانه‌های بسیار کوچک است.

کاملینا، دانه روغنی با پتانسیل بالا برای کشاورزی پایدار در ایران**

اکبری افزود: کشت کاملینا به عنوان یک دانه روغنی در سطح کشور طی چند سال اخیر آغاز شده و این گیاه مقاومت بالایی نسبت به آفات رایج در دانه‌های روغنی دارد. او تصریح کرد که پتانسیل تولید عملکرد در کاملینا به اثبات رسیده و این گیاه به عنوان گزینه‌ای مناسب در تناوب با غلات دانه‌ریز مطرح است.

وی ادامه داد: میانگین تولید کاملینا در کشورهای اروپایی دو تا ۲.۵ تن در هکتار بوده و در ایران، با توجه به تاریخچه محدود کشت آن، برداشت از مزارع کاشت شده عملکردی معادل یک تا ۱.۵ تن در هکتار را رقم زده است.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تاکید کرد: روغن گیاه کاملینا جزء با کیفیت‌ترین روغن‌ها است و دارای ۴۰ درصد امگا ۳ و ۲۰ درصد امگا ۶ در روغن خود می‌باشد.

وی همچنین به کاربردهای روغن کاملینا اشاره کرد و گفت: این روغن علاوه بر مصرف خوراکی، مصرف دارویی نیز دارد. کنجاله این گیاه نیز می‌تواند به عنوان غذایی مناسب برای دام، طیور و آبزیان مورد استفاده قرار گیرد.

اکبری در پایان به مقاومت کاملینا در برابر سرما، گرما، خشکی، شوری زمین، آفات و امراض اشاره کرد و گفت: خاصیت ضدسرطانی این گیاه نیز به اثبات رسیده است. او بر لزوم توجه بیشتر به کشت و توسعه این گیاه در مناطق خشک و نیمه‌خشک تأکید کرد و آن را به عنوان یک راهکار مؤثر در تأمین نیازهای غذایی کشور دانست.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در خصوص مزایای اقتصادی کشت کاملینا، اظهار کرد:  این گیاه می‌تواند به افزایش درآمد کشاورزان کمک کند و با توجه به بازار جهانی روغن‌های گیاهی، کشت کاملینا می‌تواند به صادرات این محصول کمک کند و ارزآوری برای کشور به همراه داشته باشد.

وی افزود: آموزش و ترویج کشت کاملینا در بین کشاورزان محلی می‌تواند به افزایش آگاهی و پذیرش این گیاه کمک کند، برگزاری کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی در این زمینه می‌تواند به کشاورزان اطلاعات لازم را ارائه دهد و آن‌ها را به سمت کشت این گیاه سوق دهد.

اکبری همچنین به تحقیق و توسعه در زمینه بهبود عملکرد کاملینا اشاره کرد و گفت: پژوهش‌های علمی می‌تواند به شناسایی ارقام مقاوم‌تر و با عملکرد بالاتر کمک کند. همکاری با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در این زمینه می‌تواند به پیشرفت‌های قابل توجهی منجر شود.

وی درخصوص اهمیت حفظ منابع آب و خاک در کشت کاملینا نیز افزود: این گیاه به دلیل نیاز آبی کمتر، می‌تواند به حفظ منابع طبیعی کمک کند، استفاده از روش‌های نوین آبیاری و کشت می‌تواند به بهینه‌سازی مصرف آب در مزارع کمک کند.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی درخصوص تأثیرات مثبت کشت کاملینا بر تنوع زیستی نیز گفت: این گیاه می‌تواند به بهبود اکوسیستم‌های محلی کمک کند و با افزایش تنوع گیاهی، می‌توان به حفظ محیط زیست و تنوع زیستی در مناطق کشاورزی کمک کرد.

اکبری خاطرنشان کرد:کشت کاملینا می‌تواند به عنوان یک راهکار پایدار در کشاورزی مدرن مطرح شود و با توجه به چالش‌های موجود در تولید محصولات زراعی، این گیاه می‌تواند به تأمین امنیت غذایی کشور کمک کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha