به گزارش ایسنا، دکتر عیسی علیزاده در افتتاحیه همایش علمی – دانشجویی بزرگداشت سیدالشهدای مقاومت، سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی که در نخستین سالگرد شهادت سردارسلیمانی و به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با سخنرانی شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و دانشگاهی و ارائه 10 مقاله دانشجویان داخلی و بینالمللی از صبح امروز و به صورت آنلاین آغاز به کار کرد، در سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید سردار سلیمانی گفت: معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی در طی سال جاری و سالهای گذشته، توجه ویژهای به حوزه هویت، مفاخر و شخصیتهای تأثیرگذار کشور در حوزههای مختلف دینی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی داشته و برنامههای متعددی در این راستا برگزار کرده است. همزمان با شهادت سردار سلیمانی، شورای سیاستگذاری در معاونت فرهنگی تشکیل و تصمیم گرفته شد تا رویدادی علمی- فرهنگی با رویکرد دانشجویی برگزار شود.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی افزود: این رویداد ملی- دانشجویی چند ویژگی دارد که آن را از سایر رویدادها متمایز میکند. از ابتدای شهادت سردار سلیمانی، در خبرگزاریهای ایسنا و ایکنا کارهای ویژهای چه در جهت پوشش برنامههای برگزار شده در سازمانها و مراکز دیگر و چه در حوزه تولیدات چندرسانهای انجام شد؛ همچنین مراسم رونمایی از آثار تولید شده در خصوص سردار سلیمانی داشتیم. اما اهتمام سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی بر این بود که این رویداد ملی- دانشجویی را با توجه به تدوامی که خواهد داشت، با رویکرد دانشجویی تبیین کند و ضمن توجه به کارهای علمی- پژوهشی که در خصوص شهید سلیمانی صورت میگیرد، به موضوعات چندرسانهای، ادبی و هنری و تولید محصول نیز بپردازد.
علیزاده خاطر نشان کرد: تلاش میکنیم در سایر برنامههای معاونت فرهنگی مانند کتاب سال دانشجویی، پایاننامه سال دانشجویی، بخش ویژهای را به مکتب حاج قاسم و گفتمانسازی در این خصوص اختصاص دهیم. معتقدم قشر دانشجو میتواند به خوبی این گفتمان را تبیین کند و تأثیرات این گفتمان همیشگی باقی خواهد ماند.
اثرگذاری نگاه علمی به شخصیت سردار سلیمانی روی نسل جوان کشور
دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم نیز در این جلسه ضمن گرامیداشت یاد شهید سردار سلیمانی گفت: بیگمان شهید سلیمانی با رشادتهای خود، برگ زرینی در تاریخ همیشه جاودان ایران رقم زد و چراغی برای همه عاشقان راه حق و حقیقت شد.
وی افزود: پیشرفت و تعالی یک کشور در گرو وجود و تربیت روحیه ایثار و شهادت است که بهنوعی، انسجامبخش بوده و وفاق ملی را تحکیم میکند. با توجه به سرمایه بزرگی که در شخصیت شهید سلیمانی وجود داشت، این مسئله را به عینه در جامعه شاهد هستیم و امیدواریم که این گرمای روحافزا و انسجامبخش که یکی از پایههای اصلی و کلیدی امنیت هست، همچنان استحکام داشته باشد.
غفاری تأکید کرد: از مجموعه بزرگ علمی- فرهنگی جهاد دانشگاهی که که همواره از بدو تأسیس تا امروز نسبت به مسائل فرهنگی، علمی و پژوهشی کشور، حساسیت و توجه ویژهای داشته است، تشکر و قدردانی کنم. بهویژه از مجموعه سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی که همواره در کنار دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور در عرصههای مختلف حضور داشته و در زمینه گسترش، ترویج و تولید آموزههای مهم در عرصه فرهنگی و اجتماعی همواره حامی و راهگشا بوده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: صحبت کردن در خصوص شخصیت، سیره و مسیری که شهید سلیمانی طی کرده است، بسیار دشوار بوده و واجد ویژگیها و صفات عدیدهای است که باید به آنها پرداخته شود.
غفاری افزود: امنیت امروزه به عنوان یک خیر عمومی شناخته میشود که همه جوامع به آن نیاز دارد. نه تنها جامعه امروز، بلکه در تاریخ هم وقتی سراغ دورههای مختلف تاریخی میرویم، هر دورهای که از امنیت بالاتری برخوردار بوده است، در آن دوره شاهد درخشش و دستاوردهای بیشتری هستیم. امروز در بحث امنیت، نه فقط ایران بلکه منطقه خاورمیانه به صورت ویژه و خاص مدیون سردار سلیمانی است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تأکید کرد: سردار سلیمانی به عنوان یک شخصیت فراگیر، شخصیتی که همه لایههای جمعیتی خود را به نوعی در او پیدا میکنند و به همین جهت، ایشان یک سرمایه بزرگ محسوب میشود. مجموعههای فرهنگی اقدامات خوبی در زمینه معرفی این شخصیت انجام دادهاند، اما درعین حال باید توجه داشته باشیم که عمل و فعالیت ما بر این سرمایه بیفزاید، نه اینکه خدای نکرده موجب آسیبی شود و در این زمینه، مسئولیت خطیری بر دوش مجموعههای فرهنگی کشور قرار دارد. جهاد دانشگاهی کار بسیار ارزندهای انجام داده و این رویداد ملی- دانشجویی را با نگاه علمی ترتیب داده است که قطعاً میتواند روی نسل جوان کشور اثرگذار باشد.
وی تأکید کرد: شهید سلیمانی را به عنوان پاسدار و شخصیتی که بیشترین سهم را در بحث امنیت کشور داشته است، میشناسیم. امنیتی که همواره مدنظر خیرخواهان کشور بوده است و اگر به متون دینی خودمان هم مراجعه کنیم، اهمیت مسئله امنیت را مشاهده میکنیم. با ظهور اسلام و بعثت پیامبر اکرم (ص)، میان قبائل عرب که با هم در جنگ بودند، اخوت، برادری و صلح و امنیت برقرار شد. در کلام امام علی (ع) نیز این موضوع مطرح شده است که هیچ نعمتی برتر از نعمت امنیت نیست.
غفاری افزود: امروزه در سطح جهان، در دپارتمانها و مراکز علمی دنیا، بحث امنیت یک بحث کلیدی است که در دو بخش امنیت سخت و امنیت نرم مطرح میشود. آنچه امروزه مدنظر است این است که باید به هر دو بخش به صورت توامان توجه کرد. پایه و ریشه امنیت نرم در حوزه فرهنگی است. شهید سلیمانی گرچه در درجه اول یک فرد نظامی است، اما توانست با نوع نگاهی که به مسائل و جامعه داشت، این دو وجه امنیت سخت و نرم را با هم ترکیب کند.
وی تأکید کرد: قطعاً در مواجه با دشمن به امنیت سخت نیاز است، اما امنیت نرم و بهدست آوردن دل آحاد جامعه موضوع بسیار کلیدی است و به همین خاطر از شهید سلیمانی به عنوان سردار دلها یاد میشود. دیدن لایهها و بخشهای مختلف جمعیت، نداشتن دید محدود، داشتن سعه صدر و قدرت تحمل بالا، کار کردن با مجموعههای مختلف بهرغم داشتن دیدگاههای متفاوت، از ویژگیهای ممتاز شهید سلیمانی بود که ایشان را به یک سرمایه نمادین و قهرمان ملی برای کشور تبدیل کرده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأکید کرد: چنین رویدادی که این فرصت را برای عالمان و دانشجویان فراهم میکند تا از دریچه علمی و پژوهشی به شخصیت و اثرگذاری شهید سلیمانی بر جامعه ورود پیدا کنند، فرصت بیبدیلی خواهد بود و این امکان را فراهم میکند تا با یک نگاه گسترده و علمی، این شخصیت مورد توجه قرار گیرد و تولیدات این رویداد نیز قطعاً میتواند برای جامعه علمی و فرهنگی کشور اثرگذار باشد.
ارکان چهارگانه مکتب حاج قاسم سلیمانی
دکتر فرزاد جهانبین به ارکان اساسی مکتب حاج قاسم اشاره و تأکید کرد: رکن اول مکتب شهید سلیمانی، اصل نظام است. بحث دفاع از اصل نظام جمهوری اسلامی جزو خطکشیهای فکری است که شهید سلیمانی بر آن تأکید داشت. رکن و شاخص دوم، بحث ولایت فقیه است که ایشان همواره بر آن تأکید مکرر داشتند و با اشاره به صحبت حاج قاسم سلیمانی، اصل اساسی نگاهدارنده نظام، ولایت فقیه است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: بحث فداکاری برای مردم ذیل نظام ولایت، بدون خطکشیهای سیاسی، رکن سوم مکتب حاج قاسم است. ایشان همانطور که در بحثهای حکمرانی قائل به انقلابیگری و غیرانقلابیگری بودند و شرط احراز مسئولیت در انقلاب اسلامی را بحث انقلابیگری میدانستند، در بین مردم این خطکشی را قبول نداشتند. پس خودی و غیر خودی در بین مردم وجود ندارد، اما حتماً قائل به این بودند که خودی و غیرخودی در احراز مسئولیتها وجود دارد.
جهانبین، رکن چهارم مکتب حاج قاسم را بحث مقاومت عنوان کرد و افزود: شهید سلیمانی قائل به این مسئله بودند که جز در سایه مقاومت و ایستادگی با تدبیر، نمیتوان دشمن را عقب نشاند. به عنوان مثال، در بحث حضور و دفاع از سوریه اعتراضاتی مطرح بود، اما منتقدان نافذالبصیره نبودند و این موضوع را تفکیک نمیکردند که در شرایط فعلی مسئلهای وجود دارد که اگر مدیریت نشود، چه عواقبی برای کشور خواهد داشت. در بحث اینکه چرا وارد سوریه شدیم، شهید سلیمانی چند مسئله را در این زمینه مطرح کردند که حل آنها از راه دیپلماسی غیرممکن است. وقتی منطق طرف مقابل این است که شما از لحاظ دینی واجبالقتل هستید، آیا امکانی برای دیپلماسی وجود دارد؟ اینجا جهاد نیاز است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: حاج قاسم قائل به این بود که مقاومت میتواند پیروزی به دنبال داشته باشد. اعتقاد به این موضوع داشتند که مقاومت نکنیم، هر قدمی که ما عقبنشینی میکنیم، دشمن یک قدم جلوتر خواهد آمد. حتی اگر قرار است مذاکرهای صورت بگیرد، باید به پشتوانه ایستادگی و مقاوت باشد که اگر اینطور نباشد، دشمن هر روز درخواست فزایندهای خواهد داشت و ما مجبور به عقبنشینی میشویم. به تعبیر پیامبر مکرم اسلام (ص)، خداوند صلح و عزت را در نوک پیکانها و تیزی شمشیرها قرار داده است، یعنی اگر صلحی هم قرار است به دست بیاید، باید در سایه اقتدار، و نه در سایه گفتمان خواهش و التماس و حل مسئله به هر قیمتی حاصل شود.
جهانبین خاطر نشان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی نیز ویژه برنامههایی تدارک دیده است که عمدتاً از جنس برنامههای علمی و تبیین مکتب حاج قاسم است و هر میزان این گفتگوها و نشستها تقویت شود، به نشر و تثبیت اندیشههای حاج قاسم کمک خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات