نگارنده این مقاله در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اقدامات صورت گرفته و تجربیات ایران در نحوه مدیریت تختهای بستری بیماران کرونایی و آمادهسازی نقاهتگاهها در پاندمی کرونا در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: مجله مذکور در انتشارات کمبریج جزو مجلات معتبر بین المللی در این زمینه است که به صورت تخصصی به موضوع مدیریت بحران تختهای بستری در پاندمی کرونا پرداخته و مقاله مذکور بنا به خواست سردبیر مجله دانشگاهی کمبریج برای انعکاس تجربه ایران در دوران شیوع کرونا و مدیریت تختهای نقاهتگاهی نگاشته شده است.
دکتر علی ماهر، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و نگارنده این مقاله از موضوعات ذکر شده در این مقاله به نحوه مدیریت و آماده سازی سریع تختهای نقاهتگاهی اشاره کرد و گفت: این اقدامات با مشارکت سازمانهای مختلف همچون سپاه در بیمارستان بقیه الله و مراکز مدیریت بحران شهرداری تهران و بخش خصوصی به منظور قرنطینه بیماران پس از بهبودی و ترخیص از بیمارستان تدارک دیده شده بود تا دوران نقاهت خود را در این مراکز طی کنند.
وی با بیان اینکه حدود ۱۰ هزار تخت نقاهتگاهی در کمتر از دوهفته پس از شیوع بیماری با مشارکت سازمانهای مختلف در شهر تهران آماده شد، اظهار کرد: این مساله با توجه به تعداد بالای بیماران یک اقدام منحصر به فرد در مدیریت بیماری کرونا محسوب میشد.
تبدیل مجتمع تجاری به بیمارستان صحرایی
دکتر ماهر از دیگر تجربیات ایران در این دوره به ایجاد ۳۰۰۰ تخت نقاهتگاهی در یکی از بزرگترین مجتمع های تجاری تهران در طول ۷۲ ساعت اشاره کرد که در اقدامی سریع این مجتمع فروشگاهی به یک بیمارستان صحرایی دارای ۲۰۰ تخت مجهز بستری و ۵۰ تخت ICU مبدل شد.
وی ایران را اولین کشور در جهان برشمرد که در پاندمی کرونا یک مجتمع تجاری را به بیمارستان صحرایی مبدل کرد و پس از ایران کشورهایی نظیر انگلیس، امریکا و ایتالیا نیز به اجرای این تجربه ایرانیان پرداختند.
بررسی نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران کرونا
ماهر با اشاره به این که در این مقاله نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران کرونا نیز مدنظر قرار گرفته است، گفت: نیروی انسانی متبحر یکی از نقاط قوت کشور طی بحران کرونا بود که باعث شد پیک اول بیماری را خیلی سریعتر از برخی کشورها کنترل کرده و آمار بستری و مرگ و میر را کاهش دهیم.
وی کمبود در امکانات فیزیکی مانند ونتیلاتور و تختهای ویژه را برخی از نقاط ضعف کشور عنوان کرد و ادامه داد: البته این کمبودها از طریق ایجاد نقاهتگاهها، بیمارستانهای صحرایی و افزایش ظرفیت تختهای ویژه در بیمارستانها تا حدودی جبران شد.
به گفته معاون ستاد کرونای تهران، همچنین در بخشی از مقاله تحلیلی بر روی نقاهتگاهها و مراکز همگرا با بیمارستانها با هدف کاهش بار بیمارستانها انجام شد.
وی با توضیح نحوه استفاده از نقاهتگاهها به عنوان تجربهای ارزشمند در مدیریت بحران کرونا در کشور، اظهار کرد: بر این اساس با هماهنگی معاونت درمان ستاد فرماندهی کرونا، بیماران دارای شرایط مطلوبتر از بیمارستانهای تکمیل ظرفیت شده، به نقاهتگاهها فرستاده میشدند. البته نقاهتگاهها نیز درجه بندی و سطح بندی شده بودند، به گونهای که برخی نقاهتگاهها به کپسول اکسیژن و دستگاههای ونتیلاتور مجهز بودند و به بیماران نیازمند سرویس میدادند.
ماهر ادامه داد: امکانات و شرایط برخی از این نقاهتگاهها به گونهای بود که بخشی از درمان بیماران کرونایی به آنجا منتقل میشد، شرایط مطلوبی که این نقاهتگاهها را از سایر نقاهتگاهها در داخل و خارج از کشور متمایز میکرد.
مشکل فرهنگی ایرانیان برای استفاده از نقاهتگاهها
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در زمان شیوع کرونا بیشتر از نقاهتگاههای بیمارستان بقیهالله و ایران مال استفاده شد، گفت: البته از برخی مانند نقاهتگاههای سطح شهر استفاده زیادی نشد که مهمترین دلیل آن مسایل فرهنگی بود، به عبارت دیگر اغلب مردم کشور ما ترجیح میدهند که دوره نقاهت را در کنار خانواده خود بگذرانند که این مساله احتمال انتقال بیماری به اعضای خانواده را افزایش میدهد.
معاون ستاد کرونا استان تهران با تاکید بر ضرورت انجام کار فرهنگی و آگاه سازی مردم در این رابطه و با بیان اینکه نقش مسائل فرهنگی در استفاده از این نقاهتگاهها برای کنترل و مهار بیماری یکی از نقاط مهم مطرح شده در این نوشتار است، گفت: فضاهای نقاهتگاهی نه تنها احتمال انتقال بیماری به سایر اعضای خانواده را کم میکنند، بلکه از نظر رسیدگی به خود بیمار و بهبودی سریعتر بیمار ایمنی و شرایط بهتری دارد.
لزوم مستندسازی سایر ابعاد مدیریت بحران کرونا در کشور
این عضو هیئت علمی دانشگاه ضمن تشکر از همکاری دکتر محمد کریم بهادری و همکاران ایشان در دانشگاه بقیه الله با تاکید بر لزوم مستندسازی سایر ابعاد مدیریت بحران کرونا در کشور خاطرنشان کرد: بسیاری از جنبههای مدیریت بحران کرونا در ایران قابلیت ارایه به جهان را داراست اما متاسفانه مغفول واقع شده است در این رابطه میتوان به ایجاد نقاهتگاه در فضای تجاری برای اولین بار در سطح جهان، ایجاد نقاهتگاهی منحصر به فرد در بیمارستان بقیه الله، فعالیتهای متنوع مردمی در سطح شهر و اقدامات مختلف شهرداری در ایجاد سولههای بحران و تبدیل به نقاهتگاه و غیره اشاره کرد.
ماهر در خاتمه با تاکید بر اهمیت ارتقای مدیریت بحران در کشور و با بیان اینکه کشور ما به نوعی بحران در مدیریت بحران دارد، از پژوهشگران، مسئولان و دست اندرکاران خواست که در راستای مستندسازی و مستندنگاری تجارب تنوع دوران کرونا کوشا باشند.
انتهای پیام
نظرات