به گزارش ایسنا، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، امروز در آیین گرامیداشت هفته پژوهش که در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد، اظهار کرد: بنیاد ایرانشناسی برای برگزاری مناسب مراسم هفته پژوهش، موضوع نقد کتابها و انتشارات مرتبط با ایرانشناسی را انتخاب کرده است. کتابهایی که در این آیین رونمایی شدهاند، گواه این انتخاب بوده و توجه دیگران را به این حوزه جلب خواهند کرد.
وی افزود: بنده به دلیل علاقهای که به ایران و ایرانشناسی دارم و بهعنوان یک عضو حقوقی این بنیاد، درباره ایرانشناسی فکر کردهام. ایرانشناسی در ذهن جامعه مانند بسیاری از علوم دیگر شفاف نیست و دلیل آن گستردگی معنای ایران و موضوعات مرتبط با آن است.
حداد عادل بیان کرد: وقتی موضوعی بسیار وسیع باشد، جزئیات آن کمتر دیده میشود و بهعنوان یک مفهوم کلان مطرح میشود. ایرانشناسی نیز یک مفهوم کلان است که میتوان آن را از ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار داد.
وی ادامه داد: باید از میان هزاران مسئله مرتبط با ایران، یک موضوع را برای بررسی انتخاب کرد. همین مسئله در خصوص اسلامشناسی نیز مطرح است. هزاران مؤسسه اسلامشناسی در داخل و خارج جهان اسلام وجود دارد. اگر به اسلامشناسی غربیها توجه کنیم، میبینیم که این مطالعات تابع نیازهای خود آنها بوده است. در قرون ۱۷ تا ۱۹، زمانی که غربیها در پی جهانگشایی بودند، به دلیل نیاز به شناخت جهان، مطالعاتی در حوزه جغرافیا انجام دادند و کتابهای متعددی نوشتند. اما بسیاری از این آثار و تحقیقات بر اساس روحیه استعماری نوشته شدهاند.
حداد عادل افزود: باید این پرسش مطرح شود که تفاوت کارهایی که در بنیاد ایرانشناسی و ذیل آن در خصوص مفهوم ایران انجام میشود، با سایر اقدامات مرتبط با ایران چیست؟ این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای پاسخ به این سؤال، باید در بنیاد ایرانشناسی چارچوبی تعریف شود که از موازیکاری جلوگیری کند.
وی خاطرنشان کرد: امروز در جهان، مؤسسات متعددی در زمینه ایرانشناسی فعال هستند. این مؤسسات پس از انقلاب اسلامی، حوزه مطالعات خود را از موضوعات تاریخی و باستانی به مسائل روز تغییر دادهاند. بنیاد ایرانشناسی نیز میتواند با توجه به اقتضائات زمان، رویکردهای خود را تغییر دهد.
حداد عادل تصریح کرد: هویت و فرهنگ باید بهعنوان چارچوب اصلی بنیاد ایرانشناسی تعریف شوند. اگر این دو مفهوم اساسی را بهعنوان سرچشمه ایرانشناسی در نظر بگیریم و بر مبنای آنها مفاهیم تازهای ایجاد کنیم، از یکسو امکان دخالت و موازیکاری بخشهای دیگر را از بین خواهیم برد و از سوی دیگر، چارچوبی منسجم برای پژوهش در این حوزه فراهم خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات