به گزارش ایسنا، برای حضور در یکی از آخرین تمرینهای ارکستر سموفنیک صداوسیما به استودیوی دفتر موسیقی میرویم؛ گروهی از نوازندگان پیشکوست و جوان به رهبری سهراب کاشف به همراه گروه کُر به رهبری رازمیک اوحانیان اعضای این ارکستر را تشکیل میدهند.
ارکستر سموفنیک صداوسیما که از دهه ۷۰ تاسیس شد، این روزها با حضور بیش از ۷۰ موزیسین مشغول به کار است و به گفته کاشف آمادگی حضور در جشنوارههای مختلف را دارد.
این ارکستر که سال گذشته در جشنواره موسیقی فجر روی صحنه رفته بود، این بار قرار است در نخستین جشنواره ملی نماهنگ که به همت دفتر موسیقی صداوسیما برگزار میشود، روز شنبه (ششم بهمن ماه) روی صحنه برود.
****
در همین راستا با سهراب کاشف، رهبر ارکستر سمفونیک صداوسیما گفتوگویی انجام دادهایم که متن کامل آن به شرح زیر است:
ـ ارکستر سمفونیک صداوسیما در دورهای نقش بسزایی در موسیقی کشورمان ایفا میکرد. فکر میکنید در این سالهای اخیر باز هم توانسته در تولید و اجرای موسیقیهای فاخر خود با مخاطب ارتباط خوبی برقرار کند؟
تغییرات تکنولوژی و عصر دیجیتال تاثیرات مثبت و منفی بر تولید آثار هنری داشته است. زمانی امکان ضبط موسیقی فقط در رادیو وجود داشت و امروزه در استودیوهای خانگی میتوان موسیقی تولید کرد. هزینهها دستخوش تغییر شدهاند و نقش دانش و ابزار دچار دگرگونیهای فراوان شده است. این تغییرات بر همه چیز تاثیر گذاشت نه فقط ارکستر.
از پیشکسوتان گویندگی بارها شنیدهام که شرایط دوبله مثل گذشته نیست و این مثال دیگری از این تغییرات است. با کمی تامل میتوان مثالهای دیگری نیز از این دست آورد. زمانی که ارکستری را با خودش در زمان گذشته مقایسه میکنیم باید به شرایط زمانی هم دقت کنیم. با در نظر گرفتن این نکته، فکر میکنم این ارکستر همواره سعی بر اجرای خوب داشته است.
در زمانهای مختلف شرایط گوناگون داشته و نتایج نیز به فراخور زمان و شرایط متفاوت است. تا آنجا که به مسایل فنی و هنری مربوط میشود که مشخصا مسئولیت من است، در سالهای اخیر سطح کیفی رو به افزایش بوده که امیدوارم این روند ادامه یابد.
ـ پیشتر از حضور هنرمندان پیشکسوت در این ارکستر تقدیر کرده بودید و آنها را سرمایههای ملی خواندید. فکر میکنید سازمان صداوسیما چقدر در جذب نیروهای پیکشسوت موفق بوده و در عین حال چقدر در شناسایی نیروهای هنرمند و جوان کارآمد است؟ در کل آیا این سازمان از ظرفیتهای هنرمندان در عرصه موسیقی بهره میبرد؟
بار دیگر مایلم در این فرصت از همکاری پیشکسوتان گرانقدر تشکر کنم. چه آنهایی که در ارکستر سازمان صداوسیما در خدمتشان هستم و چه دیگر دوستانی که در سایر ارکسترها افتخار همکاری با آنان را داشتهام. همچنین از هنرمندان جوان توانمند و پرتلاش ارکستر، عوامل اجرایی ارکستر، مدیریت محترم ارکسترها آقای عبدالرضا صفایی و به ویژه مدیریت محترم دفتر موسیقی آقای محمد باقر معلم سپاسگزارم.
در رابطه با بخش دوم سوالتان با توجه به ارتباطم با فضای دانشگاهی شناسایی نیروهای جوان کار سختی نیست، ولی معتقدم شناسایی نیروی جوان کافی نیست. پرورش استعدادها وظیفه اصلی ماست که در سایه تجربه پیشکسوتان ممکن میشود. به نوبه خودم با آنکه بیشتر از هر چیز به صحنه تعلق دارم، ولی بعد از بازگشت به ایران چند سال است که کمتر از همیشه به روی صحنه رفتهام و خیلی فشرده و البته با کمک همکاران خوبم مشغول پرورش نسل جوان هستم و از نتیجه آن هم بسیار خوشحالم.
پس از چند سال تمرکز بر آموزش که معتقدم نیاز موسیقی کشور و اولویت اصلی برای جوانان است، در آیندهای نه چندان دور بیشتر به روی صحنه خواهم رفت.
ـ گاهی انتقادهایی مبنی بر نداشتن اجرای صحنهای ارکستر سمفونیک صداوسیما از سوی برخی رسانهها مطرح میشود که یک بار نیز واکنش دفتر موسیقی سازمان را نیز به همراه داشت. آیا این انتقادات را وارد میدانید؟ و در کل نظر شما درباره تعدد اجراهای این ارکستر چیست؟
اجراهای ارکستر زیر نظر سازمان صداوسیما برنامهریزی میشوند. این ارکستر همیشه در آمادگی برای اجرا قرار دارد و تاکنون در تمام اجراهای مورد نظر سازمان صداوسیما حضور پُرقدرت داشته است. ولی نگاه به مقوله اجرا در این ارکستر بیشتر کیفی است و نه کمی. خوشبختانه ارکستر از نظر فنی و هنری توانایی انجام اجراهای بیشتر را نیز دارد و اگر این موضوع از ارکستر خواسته شود حتما همانند همه اجراهای دیگرش پُرتوان ظاهر خواهد شد. امیدوارم چنین ارکستر پُرتوانی بیش از پیش شنیده شود.
ـ ارکستر ملی صداوسیما قرار است چه قطعاتی را در جشنواره نماهنگ اجرا کند؟ و این ارکستر چه تغییراتی را نسبت به سال گذشته و اجرا در جشنواره فجر داشته است؟ در جشنواره نماهنگ قرار است چه قطعاتی را اجرا کنید؟
ترکیب ارکستر تغییر نکرده است و فقط تعدادی نوازنده جدید و جوان به ارکستر اضافه شده است. ولی با توجه به انتخاب رپرتوار این ارکستر و تمرینات اخیر، صدادهی ارکستر رشد چشمگیری داشته است. در رابطه با اجرای پیشرو در آغاز برنامه اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران و سپس اجرای قطعه «ای ایران» اثر زنده یاد روحالله خالقی بر عهده ارکستر سمفونیک سازمان خواهد بود.
در ادامه میتوانید بخش کوتاهی از تمرین ارکستر ملی صداوسیما را تماشا کنید:
فاطمه خلیلی ـ ایسنا
انتهای پیام
نظرات