• دوشنبه / ۱۶ مهر ۱۳۹۷ / ۱۵:۴۹
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 97071609297
  • خبرنگار : 71573

محمد دبیرسیاقی درگذشت

محمد دبیرسیاقی درگذشت

سیدمحمد دبیرسیاقی، پیشکسوت ادبیات و از شاگردان علامه دهخدا، در سن ۹۹سالگی درگذشت.

محمدجواد حضرتی - مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین - با تأیید خبر درگذشت این نویسنده، پژوهشگر و مصحح  متون کهن ادبیات فارسی به ایسنا گفت:  متأسفانه ایشان امروز صبح (۱۶ مهرماه) نزدیک اذان صبح از دنیا رفت. زمان مراسم تشییع هنوز مشخص نیست و منتظر  یکی از فرزندان‌شان که در خارج از ایران زندگی می‌کند هستیم.  اما احتما روز چهارشنبه یا پنج‌شنبه به خاک سپرده می‌شود.

سیدمحمّد دبیرسیاقی (زادهٔ ۴ اسفند ۱۲۹۸ خورشیدی در قزوین) پژوهشگر، نویسنده، شاعر، مدرس ادبیات فارسی و مصحح متون کهن پارسی و از شاگردان دهخدا بود.  او  در سال‌های ۱۳۲۶ تا ۱۳۳۴ در گردآوری لغت‌نامه دهخدا با علی‌اکبر دهخدا همکاری داشت و  از نخستین دستیاران دهخدا بود؛  مدت ۹ سال با علامه علی‌اکبر دهخدا در تنظیم مطالب حروف «ظ»، «ض»، «ل» و «پ» و ۱۱ سال با دکتر محمد معین در «لغت‌نامه دهخدا» و در انجمن ایران‌شناسی همکاری داشت. پس از پایان تالیف لغت‌نامه دهخدا، بنا به وصیت علامه دهخدا در کنار دکتر معین و دکتر سیدجعفر شهیدی به بررسی و تالیف لغت‌نامه پرداخت. دهخدا  از  او  به عنوان یک جوان کوشا در زمینه تنظیم لغت‌نامه یاد کرده است.

دبیرسیاقی نزدیک به ۸۰ متن ادبی و تاریخی را تصحیح و منتشر کرده‌ است، که از میان آن‌ها می‌توان به «شاهنامه فردوسی»، «دیوان منوچهری»، «نزهةالقلوب»،  «فرهنگ سُروری و سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه»  و «تصحیح لغت فرس اسدی طوسی» اشاره کرد.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۶ ۱۹:۰۸

روحشان شاد. تصحیح 80 متن کار کمی نیست چه برسد به همکاری در لغت نامه و غیره. امیدوارم بزرگداشتی در خور مقام علمی ایشان برگزار شود.

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۶ ۲۰:۵۹

روحشان شاد باد. برای ملت بیگانه از تاریخ بهتر می شد چنین استادانی را بیشتر به جامعه معرفی کرد. فقط خواستم عرض کنم ایشان از شاگردان استاد فروزانفز نیز بودند.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۸ ۱۳:۳۷

دکتر دبیرسیاقی.هیچ وقت حاضر نشد با صدا و سیما مصاحبه کند چون به درستی معتقد بود ....حتی هر وقت کسی دوربینی به سمتِش میآورد دکتر دبیر سیاقی بسیار حساس بود که یه وقت از "صدا و سیما"نباشد.