حجتالاسلام والمسلمین مجتبی کلباسی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به معنی کلمه ایثار اظهار کرد: ایثار به معنی انتخاب و گزینش دیگران به جای خود است و کسی که دیگری را بر خودش ترجیح میدهد، یعنی ایثار کرده است که مصادیق بسیار زیادی در سطح جامعه دارد. فردی که در صف ایستاده و نوبت خود را به فرد مسنتر و یا بچهدار میدهد یا گرسنهای که غذای خود را به دیگری میبخشد از جمله مصادیق ساده ایثار است.
وی در ادامه با بیان اینکه ایثار و فداکاری نمونهها و مصادیق بسیار زیادی در سطح جامعه دارد، گفت: ایثار نه تنها از نظر دین اسلام بالاترین و بهترین نوع رفتار است، بلکه تمام مردم دنیا که دارای فطرتی سالم و پاک هستند این نوع رفتار را میپسندند. ایثار و فداکاری نیز فقط در صحنههای دفاعی نیست، بلکه در اقتصاد، خانواده، فرهنگ، اجتماع و... نیز ظهور و بروز دارد و در ارزشمند بودن این فریضه اخلاقی هیچ تردیدی وجود ندارد.
رییس مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم با بیان این مطلب که هر کسی که حتی اگر اهل ایثار نباشد از دیدن ایثار و گذشت سایرین خوشحال و یا شرمنده میشود، اضافه کرد: مثلا در رانندگی فردی که به دیگری اجازه حرکت نمیدهد اگر فرد مقابلش در برابر او گذشت کند او یا شادمان میشود و یا اینکه از رفتار خود شرمنده میشود. در مجموع میتوانیم بگوییم فطرت سالم، ایثار را میشناسد و میپسندد.
کلباسی در ادامه با اشاره به این مطلب که ما چگونه میتوانیم در جامعه فرهنگ ایثار را نهادینه کنیم، ادامه داد: ترویج فرهنگ ایثار بستگی کامل به بینش و نگرش فرد دارد. اگر فردی نگرش فردگرایانه و فقط دیدن منافع شخصی خود در وجودش باشد، هیچ وقت نمیتواند به مرحله ایثار برسد؛ چرا که او منفعت خود را بر دیگری ترجیح میدهد و به دنبال این است که هر راهی که شده به منافع خود دست پیدا کند اما اگر کسی دید وسیعتری داده باشد و نگاهش بازتر باشد برای انسانیت و ارزشهای انسانی همچون ایثار ارزش قایل است.
وی در ادامه با بیان این مطلب که نمیتوانیم بگوییم که ایثار به طور کلی از جامعه رخت بربسته است، یادآور شد: در دفاع مقدس و از جان گذشتن انسانها معنی واقعی کلمه ایثار بود اما متأسفانه در جامعه امروز ما فردگرایی، خودمحوری، منافع عامی افراد، لحظهای فکر کردن و... داغتر شده است. متأسفانه نگاه افراد فرد گرا شده و برخی در صدد هستند که بیشتر منافع و ارزشهای خود را ببینند.
این استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: اگر انسان و ماهیت پاک او این را بداند که رفتارش همواره در دنیا بازخوردی برای او دارد حتما ایثار و گذشت را در رأس امورش میگذارد و این گونه رفتار افراد تغییر میکند. ترویج روحیه ایثار در جامعه وابسته به تغییر در نگرشها و عمق پیدا کردن نگرشها و بالا رفتن سطح آگاهی و ایمان است، یعنی انسان به این اعتقاد پیدا کند که هیچ چیز در این جهان گم نمیشود و تمام اعمال ما مورد محاسبه قرار میگیرد. مصداق آیه «فمن یعمل مثقال ذرة».
کلباسی تأکید کرد: تقویت روحیه ایثار وابستگی کامل به آگاهی و ایمان دارد. جلوههای ایثار و ارزشمند بودن آن نیز باید برای افراد جامعه تبیین شود و افرادی که در این عرصه حضور فعال داشته و تأثیرات آن را دیدهاند باید برای مردم شناخته شوند و میتوانیم با معرفی افرادی که ایثار کردهاند مشوقهایی را در سطح جامعه معرفی کنیم.
انتهای پیام
نظرات