• دوشنبه / ۱۱ بهمن ۱۳۹۵ / ۰۲:۱۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 95111006911
  • خبرنگار : 71365

منیرالدین بیروتی؛

حالا حالاها باید تقاص دوره احمدی‌نژاد را پس بدهیم

حالا حالاها باید تقاص دوره احمدی‌نژاد را پس بدهیم

منیرالدین بیروتی با اشاره به سیاست‌های غلط دولت گذشته در حوزه نشر گفت: احمدی‌نژاد بلایی بر سر فرهنگ آورده که حالا حالاها ما باید تقاص پس بدهیم.

این داستان‌نویس در گفت‌وگو با ایسنا درباره مشکلاتی که نشر دولتی در حوزه کتاب به‌وجود می‌آورد، گفت: نشر دولتی مربوط به کارهایی است که دولتی باید انجام شوند، مثل حوزه انتشار کتاب‌های دانشگاهی که طبیعتا فکر می‌کنم خود دولت باید آن‌ها را انجام دهد. البته در اینجا هم بایدی وجود ندارد.

او گفت: در دولت قبل  گویا برنامه‌ای بود تا ناشران دولتی کاری کنند تا انتشار کتاب‌های داستان و ادبیات به کانال ورشکستگی بیافتند و همین اتفاق هم رخ داد. یکی از این نمونه‌ها ماجرای نشر چشمه بود. نظر کلی و واقعی من این است که دولت نباید در حوزه نشر دخالت کند؛ چون هر چیزی‌که نقشی از دولت حاکم بگیرد، طبیعتا باید خیلی از چارچوب‌ها را مد نظر قرار دهد و همین محدودیت‌ها به مرور خلاقیت‌کش است. بنابراین فی نفسه ناشر دولتی را قبول ندارم و این فقط در حوزه نشر نیست. هرچیزی تابع دولت شود، مصلحت‌طلب می‌شود.

او ادامه داد: در هشت سالی که آقای احمدی‌نژاد رئیس دولت بود سعی شد تمام ناشران خصوصی ورشکسته شوند. نتیجه آن را هم امروز در حوزه نشر می‌بینیم و من فکر می‌کنم اتفاقی که الان در حوزه نشر رخ داده، نتیجه سیاست‌های همان هشت سال است.

بیروتی درباره نوع محدودیت‌های ناشران دولتی برای چرخه طبیعی نشر گفت: ناشران دولتی با توجه به چارچوب‌هایی که دارند، محدودیت‌هایی در حوزه انتشار آثار اعمال می‌کنند و این محدودیت‌ها در جامعه آرام آرام به فرهنگ و سنت تبدیل می‌شود و نهایت به دوره‌ای می‌رسیم که حق طبیعی به صورت استثنا درمی‌آید. با وسیع شدن محدودیت‌ها از آن پس اگر کسی بخواهد به صورت طبیعی کاری انجام دهد، کارش به صورت استثنا جلوه می‌کند. جامعه ما این گونه غلط و ناهنجار رشد کرده و این ناهنجاری‌ها طبیعی و عادی شده است. در این شرایط اگر کسی بخواهد آن هنجارها را نپذیرد، گویی چیز عجیب و غریبی آورده است.

این نویسنده به موضوع رانت‌های دولتی در حوزه نشر اشاره کرد و گفت: چون  به این دسته از ناشران امکانات دولتی تعلق می‌گیرد، یکسری رانت شکل می‌گیرد که دست‌اندرکاران آن‌ها خود به خود برای حفظ آن مجبورند در راستای سیاست‌های دولتی گام بردارند. در این بین خود به خود ناشران خصوصی حذف می‌شوند. وقتی هم همه امکانات به ناشران دولتی تعلق می‌گیرد، دیگر رقابت بین ناشران خصوصی معنا ندارد. مثلا می‌بینیم روزنامه‌ای که هیچ خریداری ندارد، مدام چاپ می‌شود و یک روزنامه دیگر با تمام تلاشی که می‌کند اما چون از رانت‌های دولتی برخوردار نیست، نمی‌تواند با آن روزنامه رقابت کنند. در حوزه نشر کتاب هم مسئله همین است.

او با بیان اینکه تا به حال با ناشران دولتی کار نکرده است، گفت: اصولا ناشران دولتی کتاب‌های ما را چاپ نمی‌کنند و مسیر ما خلاف مسیر حرکت آنهاست.

بیروتی سپس با تاکید بر اینکه احمدی‌نژاد بلایی بر سر فرهنگ آورده است که حالا حالاها ما باید تقاص پس بدهیم، گفت: قصه این است که در جایی زندگی می‌کنیم که  ما به عنوان یک آدم فرهنگی تعریف نشده‌ایم. در مملکت ما اصولا آدم فرهنگی به صورت عام تعریف مشخص ندارد. نمی‌دانیم تکلیف دولت با فرهنگ چیست. نه در این دولت این تعریف مشخص شده، نه دولت احمدی‌نژاد و نه دولت‌های قبلی. خودشان هم نمی‌دانند جایگاه فرهنگ و ادبیات چیست. گمان می‌کنند همه باید به آن چیزی که خودشان باور دارند فکر کنند و این یعنی فرهنگ. تاریخ هم که می‌خوانم، همیشه این وضع وجود داشته است و حکام از اهل فرهنگ استفاده کرده‌اند تا خود را جاودانه نشان بدهند. الان هم با گذشته فرقی نکرده است. این وضع یک قدمت چندین قرنی دارد و رها شدن از این سنت خیلی سخت است.

این نویسنده درباره رویکرد سیاست‌های فرهنگی در دوره اخیر نیز گفت: وقتی تعریفی از هدف وجود ندارد و مشخص نیست دولت می‌خواهد در حوزه فرهنگ به کجا برسد، کار کردن و نکردن بی‌معناست؛ چون دولت‌ها نیامده‌اند تکلیف خودشان را با موضوع فرهنگ مشخص کنند و بگویند فرهنگ و ادب از نظر آن‌ها چیست و ما نسبت به آن‌ها چه موضعی داریم. همیشه یک سیاست التقاطی دیده‌ایم، هر مسئول هم برای خودش در حوزه فرهنگ یک ساز می‌زند. کتاب هم که چاپ می‌شود، وزارت ارشاد از هزار جا می‌ترسد. از حوزه علمیه، آموزش و پرورش، نیروی انتظامی و... این یعنی اینکه موضع دولت  به عنوان متولی حضور فرهنگ مشخص نیست و خودش نمی‌داند چه‌کار باید بکند. وزارت ارشاد هم که معلوم نیست کلمه ارشادش چیست، تکلیفش را در برابر نویسنده و اجتماع نمی‌داند، چون همیشه از هزار نهاد دیگر وحشت دارند. قاعدتا در چارچوب این ساختار طرف نویسنده باید وزارت ارشاد باشد اما حوزه‌های دیگر بر ارشاد تسلط دارند. من این قضیه را از نزدیک حس کرده‌ام؛ اینکه خود ارشاد تکلیفش را نمی‌داند.

او درباره انتشار آثار ادبی از سوی ناشران دولتی مثل امیرکبیر، علمی فرهنگی و حوزه هنری اظهار کرد:‌ این ناشران در دوره‌ای کارهای ادبی خوبی چاپ کردند، ولی چندین سال است دیگر کتاب‌های خوبی در این حوزه از سوی آن‌ها چاپ نمی‌شود. الان بیشتر کتاب‌هایی چاپ می‌کنند که معلوم است هدفشان چیست؛ در صورتی که با امکاناتی که دارند، باید برای انتشار شاهکارهای ادبی هزینه کنند اما چون موضع دولت در این زمینه مشخص نیست، به طبع این امکانات هرز می‌رود.

منیرالدین بیروتی  هم اکنون در حال بازنویسی یک رمان است. از آخرین آثار منتشر شده این نویسنده رمان «ماهو» است که سال گذشته منتشر شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۳:۲۱

واقعا متاسفم . فقط مونده سیل و آتش سوزی رو بندازین تقصیر احمدی نژاد .از هرجا میمونین .میگین دولت قبل .حداقل هرکار کرد دولت قبل .واقعا سازندگی میکرد .شما چ کردین بعد 4سال.اشتغال ک کلا تعطیله .اون دولت رو متهم میکردین ب دزدی و اختلاص .این دولت ک ترکونده .حتی اینجا ک میخوای نظر بدی .باید تایید کنن ک اگه خوششون اومد منتشر کنن .. واقعانکه

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۱۲:۱۹

رضا خان، ما عادت کردیم فقط دفاع کورکورانه کنیم، دولت این و دولت آن کیه،تا زمانی که قانون و هدف برای همه تفهیم نشده باشه، تا زمانی که فلان مسئول و فلان کارمند و فلان مدیر و من و تو ندانیم وظیفه ای هم وجود داره به عنوان پاسخگو بودن، حالا همه چی در این مملکت میشه مفت.نه شهردار جوابگوست نه احمدی نژاد و نه بالاترین مسئول این مملکت.برلی همینه که آقای احمدی نژادشما، با همه رانت خواری ها ، ندانم کاری ها و هزاران کار دیگری که در مطبوعات خودی نیز انعکاس یافته هنوز برای خودش دفتر و دستکی داره ، محافظی داره و راست راست میچرخه. و شما هم پرولاتس میدین. راستی احمدی نژاد و ولش، شما، فلان شهردار، فلان مسئول، رهبرو اینهمه آیت اله ها ، اینهمه بیکاری ، گرفتاری و مشکلات، کمبودها و .... در جامعه رو که هر هر شخص کوری نیز میتواند آنرا ببیند، نمی بینند؟اگر نمی بینند پس بیخوددر آن بالا بالا ها ودر جایگاه ملکوتی شان نشسته اند، و اگر مثل من و شما ، مسائل ساده اطراف را میبینند و حرفی نمیزنند پس خیانت میکنند. قضیه بسیار ساده است

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۰:۵۸

میشه مصداقهای کار و سازندگی احمدی نژاد رو توضیح بدین؟ دفاع درست کنین... با کلی گویی نمیشه گفت احمدی نژاد خوبه... اما میشه نتایجش رو گفت... من شخصا آمارهای انتشارات رو مطلعم. میدونم حرف این فرد با واقعیت تطبیق داره... از ورشکستگی منتشر ان هم مطلعم... اگر تردید میکنین تو سایت خانه کتاب میتونین آمار افول رو ببینین.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۲۱:۰۱

دوست عزیز. عدالت، آزادی و به طور عام، حقوق شهروندی مردم و قوانین داخلی و قواعد بین المللی، مقولاتی بودن که دولت جناب احمدی نژاد کمترین اهمیتی بهشون نمی داد و همین هم ریشه ی بسیاری از مشکلات اجتماعی، مفاسد اداری و اقتصادی و نارضایتی های عمومی شد. وگرنه ساخت پل و جاده و زیرگذر رو -فارغ از بحث کیفیت ساخت و استاندارد بنا- نظام های کمونیستی و دیکتاتوری هم انجام دادن و میدن. از استالین و هیتلر گرفته تا پادشاه عربستان و رهبر فعلی کره شمالی! البته دفاع چندانی هم از دولت فعلی نمیکنم-هرچند با وجود محدودیت های همیشگی ساختاری، اقدامات مثبتی در راستای احقاق حقوق شهروندی مردم و ترمیم جایگاه جهانی ایران برداشته- اما از یک چیز مطمئن هستم و اون هم اینکه هیچ انسانی که به مفاهیم انسانیت، آزادی، عدالت و صلح معتقد باشه، نمی تونه و نباید از کسی مثل احمدی نژاد حمایت کنه.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۹:۳۷

حالا یه غلطی کرده به دل نگیر.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۰۹:۴۲

همه دیدیم دیگه احمدی نژاد چیکار کرد با ملت ایران .. دیگه دلیلی نداره که بخاهین ازش دفاع کنید. دولت جدید فقط داره کسانی که تو 8 سال دولت قبلی اختلاس کردند رو جمع میکنه ولی اینقدر زیادن که مگه تموم میشه.