• سه‌شنبه / ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ / ۱۱:۵۶
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92112920242
  • خبرنگار : 71191

سازه کشف‌شده در حریم نقش رستم چه سرنوشتی خواهد داشت؟

سازه کشف‌شده در حریم نقش رستم چه سرنوشتی خواهد داشت؟

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: نیازی به بررسی سازه‌ی کشف‌شده در حریم درجه‌ی یک نقش رستم وجود ندارد و شرکت گاز پس از انجام یکسری بررسی‌ها، کار خود را از سر می‌گیرد.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: نیازی به بررسی سازه‌ی کشف‌شده در حریم درجه‌ی یک نقش رستم وجود ندارد و شرکت گاز پس از انجام یکسری بررسی‌ها، کار خود را از سر می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حدود شش روز پیش،‌ هنگامی که شرکت گاز در حال اجرای یک طرح ملی برای انتقال گاز از جنوب به شمال کشور بود، در حریم درجه‌ی یک نقش‌رستم، یک سازه‌ی ناشناس کشف شد که با حضور نیروهای یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی استان،‌ ادامه‌ی کار شرکت گاز متوقف شد.

عبدالرضا نصیری اظهار کرد: منطقه‌ی مرودشت یکی از مهم‌ترین خاستگاه‌های تمدن کشور است و طبیعی است که در چنین محدوده‌ای، هر سازه‌ای کشف شود، چون یک گذرگاه مهم است که به تنگه‌ی سیوند، آباده و شمال کشور منتهی می‌شود و بسیاری از طرح‌های کشور که با هدف توسعه و آبادانی اجرا می‌شوند، نیز از این محدوده عبور می‌کند. عملیات انتقال خط لوله‌ی گاز از جنوب به شمال کشور در دور نخست اجرایی شدن در حدود 15 سال پیش، مجوز کار گرفت و یک خط لوله از محدوده‌ی نقش رستم عبور کرد. اکنون نیز عملیات عبور این خط لوله در دور دوم در حال اجرایی شدن است که با فاصله‌ی بسیار کمی از خط لوله‌ی نخست در حال عبور است.

معاون میراث فرهنگی استان فارس با بیان این‌که در زمان آغاز عملیات، احتمال برخورد با چنین سازه‌ای را نمی‌دادیم،‌ ادامه داد: دیواره‌ی سازه‌ی کشف‌شده پر از خاک کشاورزی است و در کنار آن، یک سنگ ساده به‌دست آمده است،. با این وجود مشخص نیست، آن سازه چیست. شاید حتی یک سازه‌ی آبی متعلق به 100 سال پیش یا سازه‌ای از دوره‌ی هخامنشی باشد.

وی بیان کرد: در این‌گونه مواقع که به چنین مواردی برخورد می‌کنیم، با باز کردن یک ترانشه، آن را تحلیل می‌کنیم؛ اما در حال حاضر اصرار داریم که برای سازه‌ی جدید کشف‌شده هیچ ترانشه‌ای باز نکنیم، چون در مرحله‌ی نخست، هیچ سوالی برای بررسی این سازه نداریم، چون معمولا در طرح‌های توسعه‌ای کشور چنین سازه‌هایی زیاد پیدا می‌شوند. از سوی دیگر، بحث حفاظت این آثار نیز مهم است. اگر انرژی، توانایی و اعتبار داشته باشیم که در وضعیت کنونی این موارد محدود هستند، ترجیح می‌دهیم آن‌ها را در موقعیت‌های بهتری هزینه کنیم.

او گفت: علم باستان‌شناسی معمولا به سوالاتی که یک گروه از یک نقطه‌ی تاریخی دارد، جواب می‌دهد و در راستای باز کردن سوالات اساسی است؛ ولی ما برای سازه‌ی جدید کشف‌شده هیچ سوالی نداریم. از سوی دیگر، حفاظت از این سازه مهم‌تر از بیرون آوردن آن است، چون خاک بهترین شکل حفاظت را ایجاد می‌کند. آثاری که در خفا می‌مانند قطعا سلامت بهتری دارند، چون در اطراف آن‌ها ساخت‌وسازی نمی‌شود.

نصیری افزود: معتقدم درآوردن یک اثر معماری از زیر خاک صرفا هنر نیست، این‌که این کار را انجام دهیم، هزینه و نیروی انسانی‌مان را صرف کنیم و سپس بگوییم یک کانال آبی و اثری از یک برج درآمده است، نباید باشد.

معاون میراث فرهنگی استان فارس ادامه داد: این سازه ظاهرا در اواسط کانالی که با هدف عبور خطوط لوله گاز در حال حفر است، تمام می‌شود. قصد داریم به اندازه‌ی یک متر، این کانال را جابه‌جا کنیم و این کار را ادامه دهیم، چون مرودشت پر از این سازه‌هاست.

نصیری گفت: ما اصلا دل‌مان نمی‌خواهد برخی دستگاه‌ها فکر کنند که سازمان میراث فرهنگی مخالف توسعه است؛ اما اگر چیزی به میراث فرهنگی آسیب بزند، آن را رصد و بررسی می‌کنیم.

او تأکید کرد: منطقی نیست که یک شبکه‌ی خط لوله را که از شمال به جنوب کشور در حال انتقال است، متوقف کنیم. البته اکنون اجازه‌ی ادامه‌ی کار به شرکت گاز را نمی‌دهیم تا مطمئن شویم این سازه آسیب نمی‌بیند؛ اما پس از اطمینان به این موضوع، شرکت گاز دوباره می‌تواند با جابه‌جا کردن یک متری از بدنه‌ی کانال، خط لوله را ایجاد کند و کار خود را ادامه دهد، در این شرایط فکر می‌کنیم آن سازه سالم می‌ماند و پس از آن می‌توان با خاک روی آن را پوشاند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۲:۱۹

ما در دشت مرودشت تا کنون هيچ سازه مدوري با اين مصالح نداريم اگر در مرودشت از اين سازه تا الان شناخته شده بود يقيقا کاربرد اين سازه رو ميشناختيم.

avatar
۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۰۰:۳۹

واقعا جاي تاسفه چرا که مدير يک سازمان که خود متولي ميراث کشوره به راحتي يک سازه يا هر اثر باستاني رو بي ارزش بدونه. اين اثر هر چند صد ساله، در هر کشوري بود چنان حفاظت و مرمت ميشد که گويي جزيي از تاريخه اما متاسفانه متوليان ما با تعميم اين اثر به بازه زماني از حجر تا قجر و اينکه ما از اينها زياد داريم با توجه به اينکه نميگن کجا از اينها داريم؟؟؟!!!بجاي دفاع از ميراث در واقع متوليان صدور مجوز براي وزارت خانه ها شدن و رسالت خودشونو به عنوان ميراث داران اين خاک و بوم کهن از دست دادن...در يک کلام متاسفم