• پنجشنبه / ۲۱ دی ۱۳۹۱ / ۱۳:۴۷
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 91102112756

بیژن نفیسی:

به جای زدن اتهام «دادن خوراک به رسانه‌های غربی» باید از ظرفیت رسانه استفاده کرد

به جای زدن اتهام «دادن خوراک به رسانه‌های غربی» باید از ظرفیت رسانه استفاده کرد

یک مدرس رشته‌ی روزنامه‌نگاری معتقد است که وجود ناهماهنگی بین مسوولان برای ارائه‌ی مطالب و اطلاعات به رسانه‌ها، موجب می‌شود اختلاف نظر در نوع انتشار اخبار پیش آید.

یک مدرس رشته‌ی روزنامه‌نگاری معتقد است که وجود ناهماهنگی بین مسوولان برای ارائه‌ی مطالب و اطلاعات به رسانه‌ها، موجب می‌شود اختلاف نظر در نوع انتشار اخبار پیش آید.

بیژن نفیسی در گفت‌وگو با خبرنگار رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این‌که هر رسانه‌ای تلاش می‌کند اعتبار منبع خود را حفظ کند، اظهار کرد: اگر به‌جز این باشد، رسانه در طولانی‌مدت اعتماد مخاطب را از دست می‌دهد. بنابراین طبیعی است که همه‌ی رسانه‌ها تلاش کنند واقعیتی را که اتفاق افتاده است، انعکاس دهند و برای این کار به منابعی که به موضوع مرتبط‌ تر هستند، مراجعه و اطلاعات را دریافت می‌کنند.

وی با اشاره به این‌که مردم خواهان دانستن تصمیم‌های مهم در کشور هستند، بیان کرد: بهترین کانال برای ارائه‌ی این تصمیم‌ها به افکار عمومی، رسانه‌های رسمی‌اند، چراکه در غیر این صورت، امکان دارد اخبار به‌صورت شکسته انتشار یابند و زمینه‌ی شایعه در جامعه ایجاد شود که لطمه‌اش بسیار بدتر خواهد بود.

او درباره‌ی این‌که چرا حرف‌های رسمی یک مسوول را مسوول دیگری تکذیب می‌کند؟ تصریح کرد: این اتفاق به این دلیل پیش می‌آید که کانال‌های اطلاع‌رسانی در سازمان‌ها یک‌دست و هماهنگ نیستند؛ اگر این کانال‌ها زمینه‌ی کاری‌شان مشخص و با دیگر ارکان سازمان هماهنگ باشد، کمتر شاهد این اتفاق‌ها هستیم.

نفیسی ادامه داد: به‌دلیل وجود تنوع کانال‌های ارتباطی در یک سازمان، تکذیبه‌ها منتشر می‌شوند، چراکه هر خبری که باید منتشر شود، براساس تعابیر گوناگون یک وجهی از آن اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. بر همین اساس اختلاف نظر‌ها رخ می‌دهد و تقصیر به گردن رسانه می‌افتد در حالی که رسانه از خودش خبری را منتشر نکرده، بلکه از یک مسوول مطلع و آگاه، اطلاعات را گرفته است.

او با بیان این‌که در همه جای دنیا به‌دلیل نوع کار رسانه‌یی این مشکل وجود دارد، توضیح داد: رسانه با افکار عمومی سروکار دارد و ممکن است مسوولان نسبت به این موضوع حساسیت زیادی نشان دهند. همچنین به‌وجود آمدن این نوع مشکلات به ضعف قوانین بازمی‌گردد، چراکه در قوانین به‌شکل واضح به این مشکلات پرداخته نشده است.

این مدرس دانشگاه گفت: هرچه جلوتر می‌رویم، به‌دلیل گستردگی تکنولوژی‌های اطلاع‌رسانی، این مشکلات نیز ابعاد وسیع‌تری پیدا می‌کنند، چون فقط یکسری رسانه‌ی رسمی و مشخص برای اطلاع‌رسانی وجود ندارند.

او با تأکید بر این‌که در این گستردگی، فقط رسانه‌های رسمی می‌توانند در مقابل ناهماهنگی و انتشار اطلاعات غلط بایستند، بیان کرد: در شرایطی که هر کسی با داشتن یک وبلاگ، یک روزنامه‌ی الکترونیکی در دست دارد، رسانه‌ها می‌توانند جلوی تعابیر مشخصی را بگیرند و به جای این‌که به رسانه‌های داخلی اتهام «دادن خوراک به رسانه‌های غربی» زده شود، باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کرد تا با عمل درست، اطلاع‌رسانی دقیق انجام شود.

نفیسی یادآوری کرد: وقتی یک رسانه‌ی داخلی، واقعیت خبری را منتشر کند، رسانه‌های دیگر فرصتی برای انعکاس اطلاعات غلط نمی‌یابند.

او با بیان این‌که دادن اخبار ناصحیح و غلط مدت کمی دوام می‌آورد، تأکید کرد: در حال حاضر مردم کانال‌های اطلاعاتی دیگری دارند که می‌توانند اطلاعات درست را از نادرست تشخیص دهند و شرایط این‌گونه نیست که هرچه را که رسانه می‌گوید، باور کنند.

این مدرس رشته‌ی روزنامه‌نگاری با بیان این‌که یکی از دلایل به‌وجود آمدن تکذیبه‌ها، خلأ قانونی موجود بین منبع خبر و رسانه است، اضافه کرد: این رابطه‌ در هیچ جای قانون مطبوعات تعریف نشده و فقط به‌صورت کلی به آن اشاره شده است. در واقع، اگر خبری در رسانه تکذیب شود، رسانه موظف است که تکذیبیه را در زمان معینی منتشر کند، اما اگر خبر درست باشد و تکذیبیه به اشتباه داده شود، حقی برای تشخیص صحت و سقم اخبار در قانون وجود ندارد. به همین دلیل، قانون به بازنگری نیاز دارد تا شرایط به‌گونه‌ای شود که یک‌طرفه به قاضی نرویم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha