به گفته رييس پژوهشکده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، هدف اصلي آفرينش انسان در تفكر اهل بيت (ع) طي كردن مسير عبوديت و تكامل است.
حجتالاسلام والمسلمين نجف لكزايي در گفتوگو با خبرنگار دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در مورد شاخصههاي امامت در تفكر شيعي با بيان اينكه «امامت با توجه به آيات و دستورات ديني كه براي زندگي انسان تعريف شده معنا پيدا ميكند» اظهار كرد: بر اساس تفكر اهل بيت (ع) هدف از آفرينش انسان طي كردن مسير عبوديت و تكامل است كه براي تحقق آن انسان احتياج به راهنما دارد.
وي ادامه داد: بنابراين رابطه انسان و امام در مكتب اهل بيت (ع) رابطه امام و ماموم يا به تعبير بهتر رابطه امام و امت است، يعني انسانها به دو دسته تقسيم ميشوند نخست امامان كه به سعادت و حقيقت رسيده، پيشگام هستند، با راه آشنا و به منبع وحي متصل هستند و دسته ديگر امت يا مامومين كه از طريق اقتداي به امام راه را پيدا ميكنند.
وي افزود: شاخص امامت از يك منظر بحث راهيافتگي و از منظر ديگر دستيابي به حقايق جاوداني است و از منظر سوم به خصوصيات خود امام برميگردد كه همان عصمت امام (ع) است و پيروان مطمئن هستند كه در صورت اقتدا به امام (ع) حتما به سرمنزل مقصود كه عبوديت خداي متعال يا قرب الهي است، نايل ميشوند.
رييس پژوهشکده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي در ادامه درباره فلسفه غيبت و طولاني شدن غيبت امام عصر (عج) با تاكيد بر وجود ديدگاههاي مختلف در اين راستا تصريح كرد: يكي از ديدگاههايي كه بيشتر بر آن تاكيد ميشود اين است كه نظام امامت مبتني بر پذيرش اراده خود انسانهاست، انسان موجودي مختار است، اختيار هم به اين معناست كه خداوند متعال قدرت گزينش خير را به انسان داده و به فضيلت رسيدن از طريق اختيار ميسر ميشود، خداوند متعال ميفرمايد: إنّا هدیناه السّبیل إمّا شاكرا و إمّا كفورا، آفرينش انسان به اين شكل است كه ميتواند مسير خير يا شر را انتخاب كند.
لكزايي افزود: آنچه در نظام امامت اتفاق افتاد وجود 11 امام است كه با استقبال فراواني از سوي مردم مواجه نشد بلكه موانعي بر سر راه پذيرش امامت آنها وجود داشت، لذا سنت الهي بر اين تعلق گرفت كه امام دوازدهم را مثل خورشيد پشت ابر در پرده غيبت قرار دهد و ظهورش را زماني قرار دهد كه مردم با ميل، رغبت و تلاش خودشان منتظر آمدن چنين امامي باشند.
وي ادامه داد: خواجه نصيرالدين طوسي در كتاب تجريدالاعتقاد درباره حضرت مهدي (عج) نوشته است كه «وجودهُ لطفٌ و تصرُّفُهُ لطفُ آخر و غیبتهُ مِنّا... وجود امام عصر(ع) لطفی است از جانب خداوند و تصرّف او در عالم ماده و معنا لطفی است دیگر، و اما غیبت او از ماست» يعني دليل اصلي غيبت امام زمان (عج)خود ما هستيم.
وي درباره مهمترين مواردي كه در بحث مهدويت بايد مورد توجه قرار گيرد، گفت: چهار عنصر بايد در بحث مهدويت مورد توجه قرار گيرد، نخستين عنصر دين و مكتب، دوم رهبري، سوم پيروان و عنصر چهارم دولت، قدرت و نظام سياسي است.
اين استاد دانشگاه در ادامه به فرمايشات امام خميني(ره) در خصوص انتظار فرج اشاره كرد و گفت: به گفته ايشان انتظار فرج انتظار قدرت اسلام است و منتظران واقعي كساني هستند كه يك نگاه سيستمي و جامع به مساله امامت و مخصوصا وجود نازنين امام زمان (عج) دارند و اين باعث ميشود كه ما در غياب امام، امامت را غايب نبينيم و در عصر غيبت طبق اعتقادات پيروان اهل بيت (ع) و فرمايشات بزرگان استمرار امامت از طريق نيابت و از مسير تبعيت از فقهاي جامعالشرايط اتفاق ميافتد، بنابراين بايد اينچنين تصور كنيم كه يك دين داريم و يك مكتب زندگي كه اين مكتب در غياب امامان از طريق فقهاي جامعالشرايط براي ما تبيين ميشود، يعني همان عنصر رهبري در غياب امام و پيروان، لذا بايد با اطاعت از رهبران به دين عمل كنيم.
وي در پايان تصريح كرد: نظام سياسي يا قدرت ابزاري است كه ميتواند دستورات و منويات دين را كه از طريق رهبري و به زبان ايشان بيان ميشود به مرحله عمل برسانند، اگر هميشه و در همه حال اين منظومه چهارگانه را مد نظر قرار دهيم انشاءالله ميتوانيم جزء منتظران واقعي بقيهالله الاعظم ارواحنا فداء محسوب شويم.
انتهاي پيام
نظرات