مدير يك آژانس طبيعتگردي: محدود كردن ورود به كوير مرنجاب راه حل مناسبي نيست مسافران متخلف در مناطق طبيعي را جريمهي نقدي كنند
مدير يك آژانس طبيعتگردي گفت: مسدود يا محدود كردن يك محيط طبيعي مانند كوير مرنجاب اصلا راه حل مناسبي براي حفاظت از آن نيست، به جاي آن ميتوانند از راهنمايان تور حرفهيي داراي مجوز استفاده كنند تا آسيبها كمتر شود.
پرستو پيمان كه بهعنوان راهنماي تور بهتازگي گروهي را پس از رايزنيهاي متعدد و دريافت مجوزهاي مختلف توانسته است به كوير مرنجاب ببرد، در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: بيش از پنج ـ شش سال است كه اين كوير را ميشناسم و سفرهاي كاري و خانوادگي زيادي به آن داشتهام و معمولا شاهد مشكل خاصي نبودهام.
او ادامه داد: دو هفته پيش، براي يكي از درسهاي كلاس آموزشي راهنمايان تور قرار شد، سفري را به كوير مرنجاب ترتيب دهيم تا اين راهنمايان مبتدي را با انواع بافتهاي تپههاي نمكي و كوهها آشنا كنيم. مسير به انتخاب استاد اين كلاس آموزشي تعيين شد، چون مرنجاب علاوه بر اينكه به تهران نزديك است و تپههاي نمكي دارد، از امكانات خوبي مانند سرويس بهداشتي كه معضل سفرهاي داخلي ما محسوب ميشود نيز بهرهمند است.
وي گفت: شنيده بودم تعدادي تور را به كوير مرنجاب راه ندادهاند و با وجود آنكه مجوز داشتم، براي محكمكاري يك مجوز ديگر از ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران گرفتم؛ اما با اين حال، نيروي انتظامي مستقر در جادهي كوير مرنجاب مانع ورود گروه ما شد.
اين راهنماي تور بيان كرد: راهنماي محلي كه گروه ما را همراهي ميكرد، با سرهنگ نيروي انتظامي در مركز شهرستان آران و بيدگل تماس گرفت و به دستور ايشان و بهخاطر آنكه مجوز داشتيم، توانستيم به كوير وارد شويم. قطعا اگر راهنماي محلي همراه ما نبود و با نيروي انتظامي در مركز شهرستان تماس نميگرفتيم، ما را هم برميگرداندند.
پيمان در ادامه گفت: اگر قرار است ورود به محيط طبيعي محدود شود يا لازم است براي ورود به آن چند مجوز داشته باشيم، حتما بايد اين مسأله بهشكل عمومي اعلام شود و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را در جريان قرار دهند. وقتي اين هماهنگيها نميشود، بايد نارضايتي مسافر، برخوردهاي توهينآميز و وارد شدن خسارت را انتظار داشته باشيم.
وي اظهار كرد: آژانسها مسيرهاي سفر خود را براساس الزامات و اعلام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تعيين ميكنند و اگر ورود به كوير مرنجاب محدود شده يا مجوزهاي ديگري لازم داشته باشد، اين سازمان حتما به ما اعلام ميكرد.
اين راهنماي تور ادامه داد: زماني كه از ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري تهران براي تور مرنجاب مجوز گرفتم، آنها هم در جريان اين موضوع نبودند، وگرنه به ما اعلام ميكردند. حالا معلوم نيست چه مناطق ديگري بسته شدهاند و ما از آن خبر نداريم و تورها ميروند و برميگردند.
او با تأكيد بر اينكه راهنمايان حرفهيي و مجاز از ابتدا آموزشهاي مربوط به نحوهي برخورد با جوامع محلي را ياد ميگيرند تا خسارتها كمتر شود، گفت: يكي از راهكارهاي مناسبي كه براي كنترل محيطهاي طبيعي ميتوان بهكار گرفت، استفاده از راهنمايان داراي كارت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است. كشورهاي پيشرفته كه داراي محيط طبيعي بكر هستند نيز با آموزش دادن مردم، از آنها براي كاهش آسيبها استفاده ميكنند.
اين مدير آژانس طبيعتگردي بيان كرد: اگر دولت فكر ميكند، آموزش مردم هزينهبر است و در طولانيمدت به نتيجه ميرسد، ميتواند از راهنمايان داراي كارت و مجوز استفاده كند، اين كار نهتنها هزينه ندارد، بلكه به توجيه و آگاه كردن مسافران هم كمك ميكند.
او همچنين پيشنهاد كرد: اگر خلافي در مناطق طبيعي و محلي رخ ميدهد، ميتوانند مسافر يا مسؤول آن تور را جريمهي نقدي كنند و نبايد با همه يك برخورد را داشته باشند.
پيمان تأكيد كرد: موضوع ما سختگيري نيروي انتظامي نيست، مسأله اين است كه بايد گردشگران را با توجيه كردن و آموزش دادن به مناطق طبيعي و بكر وارد كرد تا اين مشكلات و ناهماهنگيها پيش نيايد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات