/ارزيابي طنز در دههي 80/ عباس سجادي: طـنز شـوخـيبردار نيـست
عباس سجادي در ارزيابي خود از طنز دههي 80، طنز اين دهه را طنزي اجتماعي خواند و گفت: طنز گونهاي ادبي است كه نيازمند تلاش جدي است و شوخيبردار نيست.
اين شاعر و طنزپرداز در گفتوگو با خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در ارزيابي خود از طنز دهه 80، عنوان كرد: طنز دهه 80 به همت كساني چون ابوالفضل زرويي نصرآباد كارنامه خوبي دارد و نسبت به دهههاي گذشته، دهه پرباري بوده و حركتهاي نويني در اين دهه شروع شده است كه از آن ميان ميتوان به برگزاري اولين جلسه طنز «در حلقه رندان» اشاره كرد كه در حوزه هنري آغاز به كار كرد و بستري براي حركتهاي جدي طنز شد.
او افزود: در اين دهه ستون طنز به روزنامهها رفت و برنامههاي طنزي نيز در تلويزيون و راديو برپا شده است.
سجادي رويكرد طنز در دهه 80 را رويكردي اجتماعي خواند و گفت: رويكرد اجتماعي طنز نشأتگرفته از ذات طنز است كه بر اساس نمونههاي آن، ميتوان طنز دهه 80 را طنزي اجتماعي نام نهاد.
او در مقايسه طنز منثور و منظوم گفت: در دهه 80 هم طنز منظوم و هم طنز منثور خوب عمل كرده؛ اما چيزي كه در اين دهه بيشتر رواج داشته، طنز منظوم بوده است؛ چون طنز همراه با نوعي التذاذ سماعي است و هنگامي كه شكل منظوم به خود ميگيرد، اين التذاذ بيشتر ميشود؛ اگرچه طنز منثور نيز گونه دشواري است و جايگاه خود را دارد.
او سپس با اشاره به جايگاه طنز مكتوب در ميان ساير گونههاي طنز، عنوان كرد: طنز مكتوب ميتواند در قالبهاي گوناگوني چون روزنامهها و مجلات ارائه شود كه از نظر من، محل خوبي براي طنز است و ميتواند اثرگذار باشد. ما در تاريخ ادبيات كشورمان نمونههاي بسيار خوبي از طنز مكتوب داريم كه حتا نوع پوشيده آن را ميتوان در آثار نويسندگاني چون مولانا و حافظ ديد كه به اعتقاد من، آبشخور خوبي براي اقتباسهاي ادبي است.
سجادي در ادامه تأكيد كرد: طنز شوخيبردار نيست و حوزه ادبي جدياي است كه هر كس به سراغش ميرود، بايد با جديت آن را دنبال كند. طنز مكتوب نيز حوزه جديتري است كه كسي كه به سراغ آن ميآيد، بايد ابزارش را داشته باشد.
او در ادامه به رواج طنز در فضاي اينترنت اشاره و خاطرنشان كرد: وقتي كسي در شب شعري شعر ميخواند، مخاطبان محدودي مييابد؛ اما وقتي طنز خود را در فضايي چون اينترنت منتشر ميكند، ميتواند مخاطبان بيشماري داشته باشد كه به شكل تصاعدي رشد ميكنند. يكي از دلايل استقبال از طنز همين رواج طنز در فضاهاي مجازي است كه اين سالها رونق گرفته و ميتواند به آساني مورد استفاده افراد قرار گيرد.
او همچنين درباره كمتعداد بودن طنزپردازان و كمرنگ شدن طنزهاي ژورناليستي بيان كرد: رسانههاي ما اين روزها دست به عصا حركت ميكنند و طنز بر روي لبه تيغ حركت كردن است؛ در نتيجه، برخي از طنزپردازان ما به حضور در برخي از فضاها تمايل ندارند و اين سبب ميشود طنزپردازان كمتعداد به نظر برسند و طنز ژورناليستي ما از رونق بيافتد.
سجادي با اشاره به نياز به بالا رفتن سطح فهم طنز در جامعه، تأكيد كرد: سطح طنزفهمي در جامعه ما بايد بالا برود و به قول سهراب، «چشمها را بايد شست، جور ديگر بايد ديد». مسؤولين ما و صاحبان رسانه و فرهنگ بايد با طنز مهربانتر باشند و هدف طنز را كه اصلاح نابسامانيهاي اجتماعي و نابسامانيهاي زندگي است، درك كنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات