• سه‌شنبه / ۴ آبان ۱۳۸۹ / ۰۸:۲۲
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8908-12555.168308

/نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاري‌ها/ كامبيز نوروزي: اجراي صحيح قانون نياز مبرم مطبوعات كشور است

/نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاري‌ها/ 
كامبيز نوروزي: 
اجراي صحيح قانون نياز مبرم مطبوعات كشور است

يك مدرس حقوق مطبوعات با اشاره به اين‌كه نقد يكي از فعاليت‌هاي روزنامه‌نگار است و بايد مواظب باشد كه به توهين تبديل نشود، اذعان كرد:‌ روزنامه‌نگار بايد در شرايط آزادي حاكم بر رسانه‌ فعاليتش، بر كار حرفه‌يي خودش نيز مسلط باشد.

كامبيز نوروزي در گفت‌وگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين كه سوژه، موضوع، گرافيك و توزيع مناسب از شاخصه‌هاي اصلي يك مطبوعات حرفه‌يي است، اظهار كرد: حرفه‌يي بودن به معناي رعايت قواعد كار روزنامه‌نگاري درست است كه استقلال، آزادي، پخش صحيح اخبار و صداقت حرفه‌يي رسانه از شاخصه‌هاي ديگر محسوب مي‌شود.

وي عنوان كرد: هرچه تعداد اخبار توليدي يك نشريه بيش‌تر باشد، حرفه‌يي‌تر است، هرچند رعايت اخلاق حرفه‌يي نيز در اين وادي بسيار پر اهميت است.

او با اشاره به اين كه افزايش تيراژ يك نشريه وابسته به ارتباط با مخاطب است، خاطر نشان كرد: اتخاذ زبان خاص روزنامه‌نگاري مي‌تواند اين ارتباط را شكل دهد. اين زبان در عين داشتن ايجاز، صراحت در لحن بايد داشته باشد.

نوروزي ادامه داد: توانايي ارائه موضوعات متفاوت در محدوده تعريفي روزنامه و انتقال اخبار بر حسب صداقت از ديگر شاخص‌ها در مسير حرفه‌يي‌گري به حساب مي‌آيد.

اين مدرس حقوق مطبوعات درباره پيش‌نيازهاي لازم براي رسيدن به مرحله حرفه‌يي مطبوعات، ابراز كرد: برقراري امنيت روزنامه‌نگاري شرط لازم است و البته روزنامه‌نگار هم بايد با آگاهي نسبت به خط مشي‌ها و سياست‌ها، به دنبال آن‌ها حركت كند، هرچند بعضي اوقات شرايطي به وجود مي‌آيد كه يك نوع بلاتكليفي بر امور حاكم مي‌شود، به گونه‌اي كه روزنامه‌نگاران و مطبوعات نمي‌توانند مخاطرات حاكم بر كار خود را تشخيص دهند.

وي درباره راهكارهايش براي رفع اين مشكلات گفت: رعايت قانون مطبوعات مي‌تواند خيلي از مشكلات و دغدغه‌ها را برطرف سازد، قانون لازم‌الاجراست و رعايت درست آن تنها پيشنهاد من در شرايط كنوني است كه در اين زمينه روي سخن بيش از همه با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است.

نوروزي درباره تاثيرات برگزاري نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاري‌ها تصريح كرد: برگزاري اين نمايشگاه چندان موثر نيست زيرا روزنامه‌هاي امروز در فضاي رسانه‌يي كشور به دليل محدوديت‌هاي موجود و كم رونقي به رده‌هاي چندم تنزل يافته‌اند.

اين كارشناس رسانه‌يي ادامه داد: در حال حاضر تلويزيون‌هاي ماهواره‌يي، سايت‌هاي اينترنتي، راديو و تلويزيون نقش فعال‌تري در فضاي رسانه‌يي كشور نسبت به مطبوعات ايفا مي‌كنند و دليل اين موضوع چيزي نيست جز اعمال محدوديت بر مطبوعات، كاهش تعداد روزنامه‌نگاران، ناديده گرفته شدن بخشي از تجارب روزنامه‌نگاري كه كاهش كيفيت روزنامه‌نگاري را در پي داشته است.

وي در كل تيراژ روزنامه‌ها را در كشور پايين دانست و بيان كرد: ‌اگر برخي روزنامه‌ها هم تيراژ بالايي دارند، ناشي از صفحات نيازمندي‌هاست نه چيز ديگر.

او هدف از برگزاري نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاري‌ها را ارتباطي بين مردم، مديران رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران بيان كرد و گفت: نمايش مطبوعات روزنامه در كيوسك‌ها صورت مي‌گيرد، پس اگر شرايط براي مواجهه آزاد روزنامه‌نگاران و مخاطبان فراهم نباشد، نيازي به عرضه آن‌ها در نمايشگاه نيست.

اين حقوق‌دان عرصه مطبوعات با تاكيد براين‌كه دنياي رسانه‌يي امروز يك دنياي رقابتي بسيار پيچيده است، اظهار كرد: نوع نگاه دستگاه‌هاي تصميم‌گيرنده بر مبناي اين موضوع بايد نسبت به رسانه‌هاي داخل كشور و فضاي رسانه‌يي تغيير كند زيرا ديگر نمي‌توان مانند گذشته كار مهار رسانه‌يي را با جلوگيري از ورود و گردش اطلاعات انجام داد زيرا رسانه‌ها بسيار پوياتر، فعال‌تر و گسترده‌تر از گذشته شده‌اند.

وي با بيان مثالي در اين زمينه عنوان كرد: ايالت متحده آمريكا در حمله به عراق سياست سانسور خبري را مانند حمله به كويت پيش نگرفت و بالعكس از سياست بمباران خبري استفاده كرد و آن قدر اخبار از خروجي خبرگزاري‌ها در عرصه بين‌المللي منتشر كرد كه مخاطب دچار سرگيجه شد.

او ادامه داد: در چنين فضايي دولت آمريكا عملا توانست خطوط خبري خود را پيش ببرد؛ امروز نمي‌توان جلوي انتشار خبر را گرفت و هر دولت بايد توانايي رقابت خبري در خودش به وجود آورد. لازمه چنين سياستي گسترش آزادي و امنيت مطبوعات است.

اين كارشناس خاطر نشان كرد: هر جرياني كه بخواهد سياست خودش را غلبه دهد، بايد كالاي خبري خودش را تقويت كند به نحوي كه رقابت رسانه‌يي را پيش گيرد.

اين كارشناس مطبوعاتي درباره دلايل محافظه‌كار شدن برخي از فعالان عرصه مطبوعات تصريح كرد: يكي از موضوعات مهم فقدان ثبات شغلي براي روزنامه‌نگاران است زيرا اين شغل، شغل پايدار در ايران محسوب نمي‌شود و عامل ديگر توان اقتصادي ناچيز مطبوعات است كه مدام روزنامه‌نگاران را در يك نوسان كاري قرار مي‌دهد كه علاوه بر اين‌ها كاهش شديد آستانه تحمل نيز اثر بسيار شديدي بر اين گروه داشته است.

وي درباره شرايط نقد تصريح كرد:‌ نقد بايد دو شرط داشته باشد؛ اخلاق مطبوعاتي و قانون را رعايت كند و روزنامه‌نگار بايد وظيفه‌اش را به صورت روشن انجام دهد.

او درباره راهكارهايش براي بالا بردن روحيه نقد در مسوولان كشور يادآور شد: ‌در اين ميان تنها راهكار توسعه رسانه‌هاست و بايد دانست كه اثرگذاري رسانه‌ها با توسعه فعاليت آن‌هاست و فضاي تعاملي به وجود آمده در پي فعاليت آن‌ها، رفتار رسانه‌يي را تبديل به يك فرهنگ مي‌كند.

نوروزي هم‌چنين يكي از موانع جدي توسعه كار مطبوعاتي را سياست توزيع يارانه مطبوعات دانست و گفت: اين سياستي است كه از قديم در بخش‌هاي دولتي وجود داشته كه خيال مطبوعات را از داشتن حداقل درآمد راحت كرده است و بايد دانست كه همين موضوع انگيزه مطبوعات را براي افزايش تيراژ كم‌تر مي‌كند.

وي در پايان با تاكيد بر اين‌كه يارانه مطبوعاتي، كاهش انگيزه قوي در مطبوعات را براي حرفه‌يي شدن به دنبال دارد، تأكيد كرد: امروزه اجراي صحيح قانون مطبوعات و اجراي حقوقي كه در اين قانون براي مطبوعات شناسايي شده است، نياز مبرم مطبوعات است و مطبوعات بدون آن نمي‌تواند بر مشكلات خود فائق آيد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha