مطبوعات با كار حرفهيي ميتوانند مخاطبان خود را افزايش دهند و ارتقاء كمي و كيفي مطالب را شاهد خواهيم بود؛ در مطبوعات حرفهيي روزنامهنگاران آزادي عمل بيشتري دارند تا بتوانند كاركرد اصلي خود را حفظ كرده و از طرفي نوع نگاهشان به كار در مطبوعات به عنوان شغل نيست.
دكتر علياصغر كيا - مدير گروه ارتباطات و معاون پژوهشي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي - در گفتوگو با خبرنگار سرويس رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب و با اشاره به ويژگي مطبوعات حرفهيي اظهار كرد: مشكلات ساختاري و نيروي انساني كه اكثر مطبوعات دارند، باعث ميشود مطبوعات ما نتوانند بهصورت حرفهيي عمل كنند و بيشتر آنها به سازمانهاي دولتي و غيردولتي وابسته هستند.
استاد دانشگاه علامه طباطبايي ادامه داد: بايد در مطبوعات حرفهيي كار روزنامهنگاري نيز بهشكل حرفهيي انجام شود و روزنامهنگار بهصورت تمام وقت به كارش بپردازد و شغل اصلي و تمام وقت آن روزنامهنگاري باشد.
او افزود: مطبوعات ما از لحاظ اقتصادي مشكلات بسياري دارند و اين در حالي است كه داشتن هويت مشخص از نظر اقتصادي در فعاليت حرفهيي مطبوعات بسيار موثر است و درواقع نيروي انساني و ساختاري خود مطبوعات از جمله مشكلاتي است كه اگر اصلاح نشود، مشكلات ديگري را به وجود ميآورند و ناگزير ميشوند كه از طريق آگهي خود را تامين كنند.
مدير گروه ارتباطات و معاون پژوهشي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي با اشاره به موضوع نقد در مطبوعات و اهميت آن خاطر نشان كرد: يكي از عوامل اصلي توسعه مطبوعات و حرفهيي بودن آنها، نقد است و از طرفي نقد بايد منصفانه و صحيح باشد.
وي نحوه بيان نقد و زبان مناسب را بسيار مهم دانست و تاكيد كرد: البته نقد مناسب و نقاد كسي است كه علاوه بر ارائه نقد، پيشنهاد و راهكار برطرف كردن آن را نيز بيان ميكند و صرفا انتقادگري نميتواند دليلي بر حرفهيي بودن مطبوعات يا خبرگزاريها باشد.
مدير گروه ارتباطات و معاون پژوهشي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي ادامه داد: بايد در نقد به اين موضوع توجه شود كه اين نقد بر پايه اصول انجام شده و باعث اصلاح امور شود و نقد يكجانبه نباشد.
كيا با تاكيد بر اينكه رعايت اخلاق و ارزشهاي انساني در بيان نقد مهم و ضروري است و روزنامهنگار بايد ياد بگيرد كه چگونه نقد درست و منصفانه انجام دهد خاطر نشان كرد: از طرفي مسوولان نيز بايد ياد بگيرند كه نقدپذير بوده و روحيه نقدپذيري را در خود تقويت كنند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه مسوولان مربوطه بايد بپذيرند كه انتقاد صحيح به اصلاح روند كارها منجر ميشود، گفت: گاهي اوقات در رسانههاي كشورمان شاهديم كه يا نقد درست و منصفانه انجام نميشود و يا برخي مواقع نيز مسوولان روحيه نقدپذيري ندارند و در نتيجه مطبوعات نميتوانند نقد كنند.
وي با تاكيد بر اينكه نقد بايد مستند بوده و براساس خيالبافي تهيه نشده باشد، گفت: در محتواي نقد بايد به اين موضوع توجه شود كه مستند و واقعي بوده و زبانش تند نباشد.
او همچنين با اشاره به برگزاري سالانه جشنواره مطبوعات و خبرگزاريها گفت: اين جشنواره فرصتي است كه هر ساله در اختيار اصحاب رسانه قرار ميگيرد و زمينهاي براي رشد و شكوفايي بهتر فعاليتهاي رسانهيي را فراهم ميكند.
استاد دانشگاه علامه طباطبايي ادامه داد: جشنواره مطبوعات و خبرگزاريها فرصتي را فراهم ميكند كه اصحاب رسانه با يكديگر آشنا شده و به بحث و تبادل نظر بپردازند و با كارها و فعاليتهاي يكديگر آشنا شده و از تجارب هم استفاده كنند و نبايد به آن كليشهاي نگاه شود.
كيا پيشنهاد داد كه در اين جشنواره نشستها و پرسش و پاسخهايي برگزار و تخصصيتر شود؛ همچنين ميتوان به مطبوعات دانشآموزي و مطبوعات كودك و نوجوان در اين جشنواره بسيار بها داده و برروي آن كار شود.
انتهاي پيام
نظرات