ابوالفضل پاشا: ارج و قرب كتاب را فقط با برپايي نمايشگاه نميتوان تأمين كرد
ابوالفضل پاشا گفت: مشكل ما اكنون خوب يا بد برگزار شدن نمايشگاه كتاب نيست؛ بلكه مشكل اصلي اين است كه در دورهي معاصر، كتاب ارج و قرب خودش را از دست داده است.
اين شاعر در گفتوگو با خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عنوان كرد: متوليان فرهنگي بايد تعارفها را كنار بگذارند و به نوعي ارج و قرب كتاب را به آن برگردانند.
او افزود: با برگزاري نمايشگاه كتاب نميشود اين ارج و قرب را بهطور كامل بازگرداند؛ متأسفانه در نمايشگاه كتاب ميبينيم كه غرفههايي شلوغتر هستند كه كتابهاي درسي، آموزشي، سرگرمي و به نوعي عامهپسند ميفروشند و مخاطبان اصلي كتاب يا در نمايشگاه نيستند و يا نميتوانند از كتابها استفادهي بهينه ببرند.
به عقيدهي اين شاعر، تا زماني كه يك مؤلف براي دريافت مجوز نشر اثرش دو يا سه سال بايد دوندگي كند، جامعه نميتواند در حوزهي فرهنگي پيشرفت كند.
پاشا با بيان اينكه صحبت از نمايشگاهي كه به ركن اصلي آن بيحرمتي شده، بياساس است، اظهار كرد: نمايشگاه كتاب از لحاظ فني، اجرايي و ساختاري خوب برگزار شد و از لحاظ مكان نيز مصلا بهترين مكان براي برگزاري نمايشگاه كتاب است؛ چرا كه در مركز شهر است و دسترسي به آن آسان؛ اما برگزاري اين نمايشگاه تنها يك رفع تكليف است.
او ادامه داد: بايد كارهاي بيشتر و مؤثرتري در حوزهي فرهنگ انجام شود و حمايتهاي بيشتر و گستردهتري از مؤلفان و ناشران صورت گيرد تا آنها ناچار نباشند براي گذران معيشت خود به كارهاي جنبي (غيرفرهنگي) روي بياورند.
ابوالفضل پاشا گفت: شايد اين خلأ فرهنگي به اين زوديها حس نشود؛ ولي در درازمدت خودش را نشان ميدهد.
او همچنين عنوان كرد: اگر به كاغذ سوبسيد داده شود، حمايت ارشاد از ناشر و مؤلف بيشتر شود و روند صدور مجوزها تسريع شود، تا حدودي حرمت از دسترفتهي كتاب احيا ميشود.
پاشا گفت: اينكه بسياري از كتابفروشيها كمكم بسته ميشوند و جاي خود را به اغذيهفروشي و غيره ميدهند و تيراژ كتاب در حال پايين آمدن است، نشاندهندهي تزلزل جايگاه كتاب در كشورمان است. متأسفانه امروز كتاب يك جزء اضافي در سبد خريد خانوادههاست.
اين شاعر در ارزيابي خود از قيمت كتاب در كشورمان اظهار كرد: با توجه به اينكه قيمت همه چيز بالا رفته، قيمت كتاب خوب است؛ اما مردم به كتاب به عنوان يك ركن اصلي در زندگيشان نگاه نميكنند.
او با بيان اينكه وقتي مردم انگيزه و اشتياق داشته باشند، قيمت كتاب اصلا مهم نيست، گفت: بايد بين مردم و كتاب دوستي برقرار شود و تنها در اين صورت است كه سهمي از درآمد ماهيانهشان را به كتاب اختصاص ميدهند.
پاشا تأكيد كرد: فكر نميكنم قيمت كتاب ملاكي براي ترغيب مردم به سوي كتاب و كتابخواني باشد؛ مهم اين است كه به طريقي در مردم ايجاد انگيزه و اشتياق شود.
او تبليغات وسيع و گسترده روي كتاب را در ايجاد اين انگيزه و اشتياق مفيد و مؤثر دانست و گفت: اما متأسفانه تبليغات كتاب در كشور ما چه از طريق ارشاد و چه از طريق راديو و تلويزيون در حد بسيار پاييني است.
اين شاعر تأكيد كرد: تلويزيون به دليل مخاطبان گستردهاي كه دارد، ميتواند مشوق خوبي براي ترغيب مردم به كتابخواني باشد.
پاشا در پايان گفت: اگر مؤلفان و ناشران را به خودي و غيرخودي تقسيم نكنند، نمايشگاه كتاب محل خوبي براي تعامل و گفتوگو ميان اهالي قلم است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات