«شعر كودك امروز نگرانكننده است» نشست آسيبشناسي شعر كودك و نوجوان در نمايشگاه كتاب
مصطفي رحماندوست گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بايد تلاش كند آثار خوب ادبي در حوزه شعر كودك و نوجوان به چاپ برسند و اين توجيه كه بايد به نويسندگان تازهكار فرصتي داده شود، چندان منطقي نيست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين شاعر در نشست آسيبشناسي شعر كودك و نوجوان كه در زمره نشستهاي تخصصي سراي اهل قلم كودك و نوجوان نمايشگاه كتاب تهران برپا شد، با بيان اين مطلب، گفت: ما بايستي تلاش كنيم تا زبان فارسي و گويش آن حفظ شود. اين توجيه كه كار شعر زبانآموزي نيست، منطقي نيست. هر كس بايد كار خودش را به بهترين شكل انجام دهد. چگونه ميتوان پذيرفت كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دغدغه نان افراد را داشته باشد؛ اما نسبت به فرهنگ و زبان فارسي بيتوجه باشد؟
او در ادامه افزود: من ناشري را ميشناسم كه حاضر شده است رمان كسي را چاپ كند كه صرفا به دليل حضور او در وزارت ارشاد، اثرش فرصت چاپ پيدا كرده است. آثار ضعيف به همين دليل زياد شده است.
رحماندوست گفت: كسي كه در وزارت ارشاد مسؤول است، چگونه ميتواند به نان ديگران فكر كند؛ اما نسبت به فضاي فرهنگي و تأثير آثار ضعيف بر ذهن، روان و زبان كودك بيتفاوت باشد؟
او با انتقاد از نحوه عضوگيري انجمن نويسندگان كودك و نوجوان، گفت: امروز انجمن داراي 300 عضو است؛ در حاليكه ما در عرصه كودك و نوجوان بيش از 20 چهره را نداريم. وظيفه انجمن نويسندگان كودك و نوجوان ميتواند تربيت و پرورش شاعران جوان و تازهكار باشد؛ اما انتظار از وزارت ارشاد كه مسؤوليت صدور مجوز براي آثار نويسندگان را برعهده دارد، فراتر از اينهاست.
جعفر ابراهيمي (شاهد) - شاعر كودكان و نوجوانان - نيز در اين نشست گفت: بيشتر اشعار خردسالانانه ما به زبان محاوره نوشته شده است و اين به زبان فارسي صدمه ميزند، بويژه آنكه خردسالان در دوران زبانآموزي قرار دارند. اغلب اشعار ما در اين زمينه مخاطبان خردسال را هدف قرار ميدهند؛ در حاليكه محتواي آنها بعضا بزرگسالانه است.
او به بحث ترانهسازي در شعر كودك و نوجوان پرداخت و گفت: ترانهسازي در صورتي موفق خواهد شد كه از قوت برخوردار باشد. شعر كودك امروز نگرانكننده است، زبان شعر ما سخيف است و من فكر ميكنم بهتر است اين كتابها چاپ نشوند يا اگر بناست چاپ شوند، با نوارهاي كاست و سيدي همراه باشند. اما متأسفانه امروز كتابهاي نوشتاري ما نيز از زبانهاي شكسته استفاده ميكنند.
اين شاعر كودكان تصريح كرد: شعر كودك به خودي خود اشكالي ندارد؛ اما برخي با سهلانگاري به آن آسيب ميرسانند. امروز كساني كه نه توانايي شعر گفتن و نه شناخت كافي در حوزه شعر كودك را دارند، در اين وادي دست به نوآوري زدهاند و اين خطرناك است.
ابراهيمي گفت: اينكه از شاعران خواسته ميشود تا مباحث امروزيتر مثل كامپيوتر و اينترنت را در شعر خود بگنجانند، ديدگاهي سطحي است. نيما پدر شعر ايران است. مگر او در اشعارش از چنين مفاهيمي بهره برده است؟ نيما فقط نگاه خود را تغيير داده است.
او تأكيد كرد: وقتي پهلوانان خواباند، پهلوانپنبهها وارد بازار ميشوند. وقتي كتابهاي حسني چاپ ميشود، بازار اشباع ميشود. كتابهاي خوب مورد استقبال قرار نميگيرد؛ چون بازار اشباع است.
در ادامه، هادي خورشاهيان گفت: ما براي صدور مجوز براي نشر موظف به رعايت حداقلهايي هستيم كه از آن جمله رعايت قافيه است. بسياري از افرادي كه امروز وارد وادي شعر كودك شدهاند، ممكن است در حد شاعران پيشكسوت اين عرصه نباشند؛ اما به هر حال اين افراد هم تلاش كرده و ميكنند.
اين شاعر حيطهي ادبيات كودك و نوجوان تصريح كرد: ما همه بايد كار كنيم. اينكه وزن و قافيه درست نيست، نميتواند به تنهايي باعث حذف يك اثر براي چاپ شود. البته ما موظفايم كه به شاعران تازهكار آموزشهاي لازم را بدهيم و آنها را راهنمايي كنيم؛ اما حقوق شهروندي ايجاب ميكند تا به آنها هم فضايي داده شود تا بتوانند به كار و فعاليت بپردازند؛ از همينرو نگاه ما، نگاهي حداقلي است.
اين نشست با جمله خورشاهيان به پايان رسيد كه گفت: ما در وزارت ارشاد تلاش ميكنيم سختگيريهاي بيشتري را در حوزه صدور مجوز چاپ براي شعر كودك داشته باشيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات