فاضل تركمن در سراي اهل قلم كودكان و نوجوانان: برخي از شاعران ما مخاطب خود را دستكم ميگيرند
يكي از دلايل محبوبيت آثار منوچهر احترامي نزد بچهها استفاده وي از زبان طنزآميز بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فاضل تركمن در نشست طنز در شعر كودكان و نوجوانان كه در زمره نشستهاي تخصصي سراي اهل قلم كودكان و نوجوانان بيست و سومين نمايشگاه بينالمللي كتاب بود، با بيان اين مطلب گفت: طنز مورد علاقه بچههاست و ناشران بايد به آن توجه كنند؛ البته من هم قبول دارم كه طنز ژانري است كه براي رسيدن به حد مطلوب خود نيازمند گذشت زمان است.
اين شاعر كودكان و نوجوانان تصريح كرد: ما مجموعه اشعار طنز كودكانه نداريم، اما در سنوات گذشته مجموعه اشعار طنزآميز نوجوانان توسط برخي از شاعران همچون عباس تربون سروده و چاپ شده است. اگرچه تعداد اين مجموعهها كم است، اما به لحاظ كيفيت و توجه به ويژگيهاي مخاطب نوجوان قابل تامل است.
وي با اشاره به برخي از اشعار عباس تربون گفت: در «يك بستني و پنج زبان» عباس تربون به دغدغههاي نوجوانانه پرداخته است و اين اثر به نسبت اثر پيشين وي كه «ايستگاه لاغري» بود، داراي وجوه ممتازي است.
فاضل تركمن تاكيد كرد: اينكه امروز بيشتر نوجوانان ما ترجيح ميدهند اشعار اختصاصي خود را مطالعه نكنند شايد از اينجا نشات ميگيرد كه برخي از شاعران ما مخاطب خود را دستكم ميگيرند؛ اما افرادي همچون قيصر امينپور كه به مخاطب و هوش او احترام ميگذاشت، همچنان پرخواننده و پرطرفدار است.
اين شاعر طنزپرداز تصريح كرد: طنز در شعر كودكان بيش از نوجوانان بوده و هست؛ چون شعر كودك بايد ذاتا شاد باشد با وجود اين هر شعر كودكانهاي طنز نيست.
در ادامه اين نشست هادي خورشاهيان گفت: بسياري از اشعاري كه تحت عنوان اشعار طنزآميز كودكان و نوجوانان خواننده ميشوند اصلا طنز نيستند. ما طنز در شعر كودك و نوجوان نداريم؛ مگر ميشود هر اثري را كه در آن ناز و ادا وجود داشته باشد شعر كودكانه دانست.
وي گفت: در ميان چهار مجموعه شعر طنزآميز نوجوانانهاي كه طي سالهاي گذشته چاپ شده است، دو مجموعه به عباس تربون اختصاص دارد. من روي موجوديت طنز شعر كودك و نوجوان بحث دارم و فكر ميكنم چنين مقولهاي در جامعه ما موجوديت ندارد.
وي به دشواريهاي سرايش شعر طنز پرداخت و گفت: در داستان طنز ما ميتوانيم در برشهاي متفاوت به قالب طنز بپردازيم؛ اما در شعر چنين ويژگي وجود ندارد. ما خيلي از كودكان و نوجوانان خود دور هستيم و اغلب ما ترجيح ميدهيم با فاصله گرفتن از مخاطب بر اساس ذهنيت خود به خلق آثاري براي آنان بپردازيم در حاليكه كودك امروز با آنچه ديروز بود تفاوت بنيادين دارد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات