كارشناس ارتباطات معتقد است در شرايطي كه به جاي فرهنگسازي، ترويج چگونگي استفاده از دنياي مجازي، ناديده گرفته شود نميتوان از اطلاعاتي كه توسط افراد مختلف در هر قشري توليد شده و در بستر اينترنت منتشر ميشود گله كرد.
حميد ضياييپرور در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در بررسي خود از سوءاستفاده رسانههاي بيگانه از اطلاعات موجود در فضاي سايبر ايران كه توسط كاربران ايراني توليد ميشود و چرايي اين امر، گفت: آنچه امروز در فضاي سايبر به عنوان اطلاعات منتشر ميشود يك روند طبيعي است كه در سالهاي گذشته هم انجام ميشده است.
وي با بيان اينكه امكان استفاده از فضاي سايبر براي تبادل اطلاعات بين همگان از ويژگيهاي فنآوريهاي نوين است، افزود: براي ساماندهي به اطلاعاتي كه در دنياي مجازي منتشر ميشود، نياز به فرهنگسازي به طور جدي احساس ميشود، وظيفهاي كه برعهده دولت، وزارت آموزش و پرورش، دانشگاهها و رسانههاست اما از اين امر غافل بودهاند.
او ادامه داد: در كشور ما هر فنآوري بعد از ورود در ابتدا نفي ميشود بعد با بهت ديده ميشود، در ادامه با مخالفت روبهرو ميشود. بهرهمندي از فضاي سايبر نيز با اينگونه برخورد مواجه شد.
ضياييپرور با تاكيد بر اينكه فضاي سايبر بازتاب وضعيت اجتماعي است، خاطرنشان كرد: ابراز اطلاعات اجتماعي تا پيش از اين در فضاهاي محدودي مثل يك دانشگاه، موسسه يا سازمان خاصي منتشر ميشد اما در چند سال اخير در فضاي نامحدود مجازي گذر از يك محدوده بسته به يك گستره باز نيازمند راهنمايي و آموزش بود كه خلاء آن همچنان احساس ميشود. اما نكتهي قابل تامل در اين حوزه نحوه آموزش است امر و نهي كردن به طور قطع موجب آگاهي كاربران فضاي سايبر نيست.
وي در بيان دلايل سوءاستفاده رسانههاي بيگانه از اطلاعات مرتبط با ايران موجود در فضاي سايبر گفت: همواره رسانههاي قوي و پرمخاطب از فضاي رسانهيي ضعيف سوءاستفاده ميكنند. هرچند ما نيز ميتوانيم از مطالب منتشر شده در سايتها و وبلاگهاي مربوط به ديگر كشورها استفاده و يا حتي سوءاستفاده كنيم.
به گفته ضياييپرور محيط وب فارسي ايران با 200 هزار سايت و 500 هزار وبلاگ فعال در مقايسه با حجم وب جهان رقم ناچيزي است. بنابر اعلام برخي منابع، حجم وب فارسي ايران يك هزارم حجم وب دنياست.
او درك شرايط كنوني جوامع و انعكاس آن در فضاي سايبر را وابسته به عقل جمعي جامعه دانست و اظهار كرد: با فيلتر، محدود و مسدود كردن سايتها و وبلاگها دردي درمان نميشود؛ خرد جمعي جامعه بايد آگاه شود و اين مهم با برخوردهاي چكشي محقق نشده و مشكل براي هميشه باقي ميماند و بايد تاكيد كرد اگر برروي فرهنگسازي توليد محتوا كار شده بود، اين اتفاقات نميافتاد.
انتهاي پيام
نظرات