مدير پيشين ادارهي ميراث فرهنگي شوش: مشكلات ناشي از نبود نظام مديريت شهري واحد از عوامل تهديد حيات شوش است
مدير پيشين ادارهي ميراث فرهنگي شوش گفت: پس از گذشت چند سال از دوران مديريت من، با توجه به شواهد و اخبار منتشرشده بهنظر ميرسد، هيچكدام از مشكلاتي كه آن زمان در شوش وجود داشتند، مانند ساختوسازها هنوز رفع نشدهاند.
رسول سيدين بروجني در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به اينكه من در سالهاي 1381 و 1382 بهعنوان مدير ادارهي ميراث فرهنگي شوش فعاليت ميكردم، بيان كرد: در آن زمان، ساختوسازها و دخلوتصرفهايي حتا توسط شهرداري انجام ميشدند و اين موارد هنوز هم در شهر شوش ديده ميشوند. در آن زمان، با توجه به اينكه شوش شهري است كه در آن كشاورزي رواج دارد، پيشنهادهايي را مطرح كردم كه تصور ميكنم، اكنون هم سودمند باشند.
به گزارش ايسنا، اين باستانشناس در زمان مديريت خود در يك گفتوگوي خبري، دربارهي اينكه خاستگاه مشكلات و موانعي كه شهرداري شوش براي ميراث فرهنگي پديد آورده است، چه ميداند، اظهار كرده بود: خاستگاه اين مشكلات به دو قسمت تقسيم ميشود؛ يكي از آنها اين است كه در بدنهي شهرداري شوش افرادي كه درك درستي نسبت به ارزش و اهميت آثار باستاني و مسايل فرهنگي و تاريخي داشته باشند، حضور ندارند. در نتيجه، آنهايي كه علاقهمند به حفظ مواريث اين مرزوبوم هستند نيز از آنجا كه تخصص لازم را ندارند، قدمهايي كه گاهي در حمايت از تقويت ميراث فرهنگي برميدارند، نتيجهي عكس ميدهد و سبب تخريب و انهدام بيشتر آثار و بناهاي تاريخي ميشود.
وي همچنين دربارهي طرح واگذاري تصدي بخشي از فعاليتهاي نهادها و ادارههاي دولتي در كوتاهمدت و بلندمدت به شهرداريها، گفته بود: اين طرح از جنبهي ميراث فرهنگي در درازمدت، زماني ميتواند اجرايي شود كه در بدنهي شهرداريهاي كشور نيروهاي متخصص و تحصيلكرده در رشتهها و حوزههاي فرهنگي جذب شوند. علاوه بر اين، نگرش تجددگرايانه و نوگرايانهي فعلي تعديل شود و درحاليكه اختيارات جديد به شهرداريها تفويض ميشود، دستگاههاي نظارتي نيز بر حسن انجام كار آنها نظارت كنند.
يكي از پيشنهادهايي كه مدير پيشين ادارهي شوش دربارهي توسعهي شهري شوش و ساماندهي فضاي مسكوني و تجاري آن مطرح كرده بود كه اكنون نيز آن را مفيد ميداند، ايجاد شهركهاي اقماري با فاصلهي مناسب از شهر باستاني شوش و در زمينهايي است كه از نظر كشاورزان چندان حاصلخيز نيستند. توسعهي عمودي شهر نيز پس از تعيين حرايم شهر باستاني و تعيين ضوابط و ساختوساز ميتواند در نظر گرفته شود.
اين كارشناس ارشد باستانشناسي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا با اشاره به اينكه شوش يكي از كهنترين مراكز شكلگيري و توسعه شهر، شهرسازي و شهرنشيني در جهان است و قدمت آن به اوايل هزارهي چهارم پيش از ميلاد ميرسد، معتقد است: مشكلات و معضلات برخاسته از نبود نظام مديريت شهري واحد و مسؤول در برابر ميراث فرهنگي شوش، از جديترين عوامل تهديد حيات اين ميراث جهاني بشريتاند.
به گفتهي بروجني، توسعهي بيرويهي ساختوسازهاي شهري آن هم بدون توجه به ميراث فرهنگي شوش، يكي از مشكلات عديدهي اين شهر است. اين درحالي است كه فلسفهي وجودي شهر امروزي شوش و پيدايش آن در دوران معاصر، آثار باستاني شوش و حضور فعال هيأتهاي باستانشناسي ايراني و خارجي بودهاند. همچنين علاوه بر عدم درك و آگاهي لازم از اهميت ميراث فرهنگي و محوطههاي تاريخي شوش در بخشهاي مختلف مديريت شهري، ركود صنعت گردشگري فرهنگي نيز در شوش نياز به توجه دارد، زيرا توسعه و رونق گردشگري فرهنگي نيازمند توسعهي زيرساختهاي آن مانند هتلداري و خدمات ممتاز شهري و نيز حفاظت و صيانت از ميراث فرهنگي است كه متأسفانه بهدليل نبود مديريت واحد شهري و آگاهي لازم از اهميت و جايگاه ميراث فرهنگي در جذب گردشگر، شهر شوش با پتانسيلهاي بسيار كه گردشگران را از سراسر دنيا به خود ميتواند جذب كند، از آن بازمانده است.
به گزارش ايسنا، ديگر مسايلي كه مدير پيشين ادارهي ميراث فرهنگي شوش به آنها اشاره كرده است، شامل نبود توجه كارشناسانه به جايگاه ميراث فرهنگي شوش بهعنوان شهري تاريخي در سطح بينالمللي، در برنامهريزي و تدوين طرحهاي جامع و تفصيلي اين شهر و نيز نبود نگرش فرهنگي شهرداري شوش به محوطههاي باستاني آن است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات