• شنبه / ۱۹ بهمن ۱۳۸۷ / ۱۳:۲۳
  • دسته‌بندی: دولت
  • کد خبر: 8711-10515
  • خبرنگار : 71058

*«انقلاب اسلامي» درگفت‌وگوي ايسنا با سليمي نمين* *ترويج فرهنگ امام خميني (ره) لازم است *بازگشت به باورهاي فرهنگي از جمله دستاوردهاي انقلاب اسلامي است

*«انقلاب اسلامي» درگفت‌وگوي ايسنا با سليمي نمين*
*ترويج فرهنگ امام خميني (ره) لازم است
*بازگشت به باورهاي فرهنگي از جمله دستاوردهاي انقلاب اسلامي است

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران گفت: يكي از بزرگ‌ترين و مهم‌ترين دستاوردهاي انقلاب اسلامي پايان دادن به تحقير تاريخي و طولاني‌مدت ملت ايران است.

دستاوردهاي انقلاب در جنبه‌هاي مادي و معنوي پررنگ است

عباس سليمي نمين در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، با بيان اين‌كه دستاوردهاي انقلاب اسلامي در عرصه‌هاي مختلف بسيار فراوان است، افزود: برخي در جنبه‌هاي مادي به دنبال دستاوردهاي انقلاب هستند و برخي در جنبه‌هاي معنوي، كه خوشبختانه هر دو اين جنبه‌ها در دستاوردهاي انقلاب، پررنگ است.

وي درباره‌ دستاوردهاي معنوي انقلاب اسلامي اظهار كرد: ملت ايران پيش از انقلاب اسلامي متاسف بود كه هويتش كاملا نفي مي‌شود؛ چرا كه در ارتباط با اداره خود و تصميم‌گيري و تصميم‌سازي كاملا كنار زده شده بود و مسايل مختلف جامعه را بيگانگان رقم مي‌زدند.

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران با تاكيد بر اين‌كه امكان سلطه‌ محقق نخواهد شد، مگر زماني كه ملتي خود را تحقير شده بيابد، تصريح كرد: هرگز ملتي تن به سلطه نخواهد داد مگر اين‌كه احساس كند پست‌تر از ملتي است كه بر او تسلط يافته است.

سليمي نمين با اشاره به كودتاي 1299 گفت: بيگانه بعد از كودتاي 1299 توانست حاكميت ملي را در ايران، نقض و يك عنصر دست‌نشانده‌ خود را حاكم كند. در جريان اين كودتا انگليسِي‌ها توانستند فردي را روي كار بياورند كه از اين طريق بزرگ‌ترين تحقير را بر ملت ايران وارد كردند.

وي اضافه كرد: براي فراهم‌آمدن زمينه‌ تسلط و سلطه، ‌انگليسي‌ها فردي مانند رضاخان را كه نه سواد داشت و نه فرهنگ، بر ملت ايران حاكم كردند؛ در حالي كه مي‌توانستند يك عنصر وابسته به خود را كه داراي سواد و شخصيت اجتماعي باشد، مانند سيدضياء طباطبايي يا فروغي را بر ملت ايران مسلط كنند. سيدضياء، دكترا داشت و فروغي داراي يك شخصيت علمي بود؛ درست است كه فردي وابسته بود، ولي شخصيتي علمي داشت؛ ولي در اين ميان انگليسي‌ها كسي را انتخاب كردند كه نه سواد داشت و نه فرهنگ مي‌فهميد و يك عنصر بي‌بند و بار و بي‌هويت بود.

سليمي نمين در ادامه اظهار كرد: در حاشيه تسلط چنين افرادي بر جامعه ما زمينه تسلط بيگانه هم در حد اعلاي آن فراهم شد تا جايي كه حتي جسارت اين را پيدا كردند كه كاپيتولاسيون يعني نقض صريح حاكميت ملي را هم از ملت ايران مطالبه كنند؛ بنابراين طي اين سال‌ها ملت ايران در انتخابات نقش نداشت و كليه امور كشور بر اساس سياست‌هاي كلان بيگانه رقم مي‌خورد.

وي در تشريح اين مطلب افزود : به طور مثال ساختن راه‌آهن توسط رضاخان كاملا بر اساس نيازها و سياست‌هاي انگليسي‌ها بود؛ يعني پول و منابع ملت ايران در راستاي سياست‌هاي منطقه‌اي انگليسي‌ها به كار برده مي‌شد. به خاطر همين است كه دكتر مصدق مي‌گويد "راه آهني كه رضاخان كشيد خيانتي بزرگ به ملت ايران بود؛ چرا كه تنها به درد انگليسي‌ها مي‌خورد و هيچ تاثير اقتصادي خاصي بر ملت ايران نداشت"؛ زيرا اگر قرار بود اين راه‌آهن در راستاي مصالح اقتصادي ملت ايران قرار گيرد بايد شرقي - غربي مي‌بود؛ كما اين‌كه جاده‌هاي ديگر مواصلاتي و اقتصادي مثل جاده‌ ابريشم شرقي - غربي است.

ملت ايران نزديك به نيم قرن كاملا احساس تحقير مي‌كرد

با انقلاب اسلامي،ملت در ابتداي راهي قرار گرفت كه خودش براي خود تصميم بگيرد

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران با بيان اين‌كه كاري مثل احداث راه‌آهن قطعا بايد در مسيري قرار مي‌گرفت كه اقتصاد ايران را شكوفا كند، افزود: راه‌اندازي راه‌آهن جنوب به شمال موجب اشغال ايران و ورود انگليسي‌ها از راه جنوبي به سمت شمال كشور شد و بدين ترتيب ملت ايران نزديك به نيم قرن كاملا احساس تحقير مي‌كرد؛ چرا كه همه‌ امور و شئون خود را در اختيار بيگانه مي‌ديد؛ اما با انقلاب اسلامي ملت ايران از سال 57 در ابتداي راهي قرار گرفت كه خودش براي خودش تصميم بگيرد و مجلس و دولت را خودش انتخاب كند.

سليمي نمين اضافه كرد: پيش از انقلاب اسلامي آن‌طور كه آقاي ابتهاج رييس برنامه و بودجه آن زمان پس از كودتاي 28 مرداد بيان مي‌كرد، "يك عنصر دون‌پايه در سفارت آمريكا به نام بوئر آمد و به من گفت ما مي‌خواهيم تو را نخست‌وزير كنيم و من شرايطي را گفتم كه آمريكايي‌ها نپسنديدند. من گفتم پول نفت بايد براي خود ملت ايران خرج شود ولي به محض اين كه اين را گفتم آنها ديگر دنبال من نيامدند".

وي در ادامه گفت: پس از كودتاي دوم، انگليسي‌ها كاملا بر كشور ما مسلط شدند و بعد از كودتاي 28 مرداد آمريكايي‌ها سلطه خود را بر ملت ايران تحميل كردند و همه امور توسط آن‌ها رقم مي‌خورد. اگر نسل جوان ما خاطرات دست‌اندركاران رژيم پهلوي را مطالعه كنند آن‌وقت درمي‌يابند كه انقلاب ما تا چه حد توانست به اين تحقير تاريخي پايان دهد.

بيگانگان تلاش داشتند فرهنگ ملي را نفي كنند

سليمي‌نمين بازگشت به فرهنگ خويشتن را از ديگر دستاورد‌هاي انقلاب اسلامي دانست و اظهار كرد: يكي از كارهايي كه در گذشته مي‌شد، نفي فرهنگ ملي بود. بيگانگان تلاش داشتند فرهنگ ملي را نفي كنند و ملت را به يك فرهنگ موهوم باستان‌گرايي سوق دهند كه چيزي جز تاريخ‌سازي بي‌اساس نبود. اين مساله موجب مي‌شد احساس اين‌كه ما داراي يك فرهنگ غني هستيم را در ميان ملت ما از بين ببرند و انقلاب اسلامي توانست اين امر را كاملا به عنوان يك باور در جامعه ما جا بيندازد.

بازگشت به باورهاي فرهنگي از جمله دستاوردهاي انقلاب اسلامي است

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران هم‌چنين با بيان اين‌كه انقلاب اسلامي باور بازگشت به خويشتن را در جامعه ما رقم زد، افزود: بحثي كه غالبا آمريكايي‌ها و انگليسي‌ها رواج داده بودند، اين بود كه ملت ما يك مشت دزد‌، بيكاره و ناتوان هستند و انقلاب توانست اين را بشكند و از بين ببرد و نشان داد كه ما هم مي‌توانيم ابداع داشته باشيم، ما هم مي‌توانيم بسازيم، جامعه و اقتصاد خود را اداره كنيم و در عرصه‌هاي مختلف بر اساس باورهاي خودمان عمل كنيم. اين بازگشت به باورهاي فرهنگي از جمله دستاوردهايي است كه مي‌توان براي انقلاب اسلامي برشمرد.

وي در ادامه به دستاورد‌هاي مادي انقلاب اسلامي اشاره و اظهار كرد: بر اساس منابع نوشته شده توسط سردمداران رژيم پهلوي، پيش از انقلاب به لحاظ مالي 70 درصد از جامعه ما از هيچ امكانات مادي برخوردار نبودند؛ يعني نه حمام، نه لوله‌كشي‌ آب و نه جاده‌ي مناسبي داشتند و نه بهداشت، نه برق و نه خطوط ارتباطي درستي برقرار بود و واقعا به شكل بدوي زندگي مي‌كردند.

سليمي نمين اضافه كرد: موسوي قائم‌مقام حزب رستاخيز در خاطراتش مي‌گويد در سال 54 در حوزه نمايندگي هشترود به محض اينكه فصل زمستان مي‌شد، ارتباط آن شهر كه با حومه‌اش 200 هزار جمعيت داشت كاملا با بيرون قطع مي‌شد، بدين ترتيب با يك بارش برف مردم سه ماه تمام دچار مشكلاتي عديده مي‌شدند و اين طور بود كه يك روستايي با يك بيماري جزئي فوت مي‌كرد.

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران خاطرنشان كرد: فقط در حوزه شهري آن هم بخشي از آن كه دلارهاي خارجي داده مي‌شد مثلا از اسراييل تخم مرغ و مرغ مي‌آوردند و به قيمت نازلي به مردم مي‌دادند كه البته آن هم خيانت بود؛ چرا كه دلارهاي مملكت براي قشر شهري و در واقع تنها 30 درصد از تهراني‌ها صرف مي‌شد. در خود همين تهران تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي نه لوله‌كشي آب، نه گاز، نه سيستم فاضلاب و نه شبكه‌ راه‌هاي مناسبي وجود نداشت؛ بنابراين چه كسي مي‌تواند بگويد قبل از انقلاب ملت ما به لحاظ مادي در رفاه بودند.

قبل از انقلاب براي 70 درصد از مردم حتي يك ريال هم خرج نمي‌شد

وي با بيان اين‌كه قبل از انقلاب براي 70 درصد از مردم حتي يك ريال هم خرج نمي‌شد و قشر روستايي در فقر مطلق بود افزود: آن سياست‌هاي اقتصادي كمر اقتصاد كشور را مي‌شكست و كشاورز و روستايي روز به روز فقير‌تر مي‌شدند. اين نه تنها شاخص ارزيابي اقتصاد آن دوران نيست بلكه ملاك خيانتي است كه بر ملت ايران روا مي‌داشتند و اقتصاد ايران را نابود مي‌كردند؛ ايراني كه زماني توليدكننده و صادركننده محصولات كشاورزي بود، در اواخر رژيم پهلوي همه محصولات كشاورزي خود را از اسراييل و آمريكا وارد مي‌كرد و اين يك خيانت بود.

سليمي نمين در ادامه گفت‌وگوي خود با خبرنگار ايسنا با طرح اين پرسش كه آيا به آنچه بايد مي‌رسيديم، رسيده‌ايم يا نه؟ اظهار كرد: امروز ما خودمان جامعه را اداره مي‌كنيم. اگر يك مدير قوي انتخاب كنيم سرعت خدمات‌دهي به ملت و پيشرفت را بيشتر مي‌كند و اگر يك مدير ضعيف‌النفس يا دنياطلب را انتخاب كنيم گونه‌ ديگري عمل خواهد كرد. به هر حال بعد از انقلاب همه اينها بر اساس چيزي است كه خودمان انتخاب مي‌كنيم.

وي افزود: ما بعد از انقلاب در قالب اين‌كه ملت شخصيت مي‌يابد و خودش انتخاب مي‌كند، گاه خطا و خودمان اين خطا را اصلاح مي‌كنيم و در قالب اين حركت و تعاملات، خود را رشد مي‌دهيم؛ البته در مسير اين رشد طبيعي است كه در برخي زمينه‌ها از عملكرد برخي مديران راضي نباشيم و اين احساس را داشته باشيم كه ملت ما لايق زندگي بهتر، دقيق‌تر و سنجيده‌تر است. اينها ايده‌آل‌هاي ماست كه بايد در اين مسير حركت كنيم و اگر روز به روز ملت در اين مسير، شناخت خود را از مديران و دست‌اندركاران كار بيشتر كند، مي‌تواند رشد بيشتري را به جامعه اهدا كند.

ترويج فرهنگ درست امام خميني (ره) لازم است

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران هم‌چنين بر لزوم ترويج فرهنگ درست امام خميني (ره) اشاره كرد و گفت: آن‌چه امام (ره) به عنوان آرمان‌هاي انقلاب مطرح كردند، سعادت را فقط در ارتباط با ملت مسلمان در ايران رقم نخواهد زد، بلكه موجب سعادت كليه ملل اسلامي و كليه ملت‌هايي كه به دنبال آزادي هستند، خواهد بود.

امام (ره)، الگو و سيستمي‌ ارائه دادند كه در قالب آن ملت‌ها شان و مقام پيدا مي‌كنند

سليمي‌نمين با بيان اينكه حضرت امام (ره)، الگو و سيستمي‌ ارائه دادند كه در قالب آن ملت‌ها شان و مقام پيدا مي‌كنند، تصريح كرد: پيش از پيروزي انقلاب اسلامي، ملت بماهوملت داراي شان نبود و مردم در معادلات قدرت به حساب نمي‌آمدند؛ چرا كه نگاه به قدرت يك نگاه كاملا مادي بود و اساسا باوري در اين زمينه وجود نداشت كه خارج از حيطه‌ ماديات هم مي‌تواند قدرتي رقم بخورد؛ يعني قدرت، همين تسليحات، اقتصاد، سازمان‌هاي جاسوسي و اطلاعات محسوب و همه و همه در ابزار و امكانات مادي محدود مي‌شد.

انقلاب اسلامي فرمول و الگويي جديد را مطرح كرد

وي اضافه كرد: انقلاب اسلامي فرمول و الگويي جديد را مطرح كرد و بر اين اساس مي‌بينيم كه قدرت ملت‌ها مافوق قدرت اقتصادي، مادي، تسليحاتي و اطلاعاتي و سازمان‌هاي جاسوسي به وجود مي‌آيد و در عمل هم اين را اثبات مي‌كند.

پافشاري بر انديشه امام(ره) مي‌تواند به غارت ملت‌هاي زيرسلطه خاتمه دهد

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران با بيان اين‌كه سرويس‌هاي جاسوسي آمريكا، رژيم صهيونيستي و انگليس عملا شعبه اصلي منطقه‌يي خود را در ايران به راه انداخته بودند و ايران پايگاه اصلي آن‌ها بود، يادآور شد: به لحاظ قدرت تسليحاتي، ايران انبار تسليحات مختلف بود ولي وقتي ملت ايران بدون هيچ سلاح و تجهيزاتي با دست خالي، اما به صورت يكپارچه به صحنه آمد، اراده خود را بر اراده غرب تحميل كرد و چنين الگويي معادلات جهان را بر هم زد؛ بنابراين امروز پافشاري بر انديشه و آرمان‌هاي امام شرايطي را در جهان ايجاد مي‌كند كه مي‌تواند به غارت همه ملت‌هايي كه زير سلطه هستند خاتمه دهد.

سليمي‌نمين تاكيد كرد: مدلي كه امام (ره) ارائه داده‌اند مي‌تواند همه ملت‌هايي را كه تحت ظلم و سلطه قرار گرفته‌اند وارد مسير استقلال‌طلبي كند؛ چنان‌كه سال‌ها ملت فلسطين زير بار اسراييل بود و امروز با اتكا به الگوي امام (ره)، توانسته است براي اولين بار ورق را برگرداند. سال‌ها لبنان حياط خلوت صهيونيست‌ها بود و اسراييل هرگاه مي‌خواست تا بيروت مي‌آمد و كشور را اشغال مي‌كرد، ولي امروز ملت لبنان بر اساس الگوي امام، معادله جديدي را رقم زده است و معادله قدرت تغيير اساسي كرده است.

وي با اشاره به ضرورت پافشاري بر انديشه‌هاي حضرت امام (ره) اظهار كرد: ضرورت پافشاري اين انديشه‌ها و آرمان‌ها هم براي نيل به استقلال در ايران و رشد مورد نظر ملت ايران است و هم اين كه ما اين الگو را در جهان عرضه مي‌كنيم تا بتوانيم تاثيري بر نظام ظالمانه‌ غربي‌ها بگذاريم و آن‌را تغيير دهيم و تغيير اين معادله بر اساس انديشه امام است.

بزرگ‌ترين دغدغه فعلي، دنياطلبي برخي مسوولان است

سليمي نمين در ادامه به دغدغه اصلي خود درباره انقلاب اسلامي در شرايط حاضر اشاره كرد و به ايسنا گفت: من بزرگ‌ترين دغدغه را بعد از اين سي سال، دنياطلبي برخي مسوولان مي‌بينم.

وي تصريح كرد: اگر مسوولان ما ساده‌زيستي خود را كنار بگذارند و رفاه‌طلبي را دنبال كنند – كه متاسفانه در برخي مسوولان شواهد آن بروز كرده – اين مساله به تدريج آن‌ها را هم از استكبارستيزي دور مي‌كند و هم در صداقتشان براي خدمت‌گزاري به ملت تاثير مي‌گذارد، همچنين دفاع عزت‌مندانه از مصالح ملت در عرصه بين‌المللي تحت‌الشعاع قرار مي‌گيرد.

رييس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران با بيان اين‌كه فرد در يك محيط رفاه‌طلب هرگز قادر نخواهد بود از منافع ملتش در برابر مهاجمان دفاع كند، افزود: ما در برخي مقاطع نمونه‌ اين مساله را ديده‌ايم. ملت امروز در سي‌امين سالگرد انقلاب اسلامي بايد به شدت مراقب اين مساله باشد كه تغييرات اساسي در زندگي دست‌اندركاران سياسي، فرهنگي و اجتماعي صورت نگيرد. اگر واقعا آنها به سمت رفاه‌طلبي رفتند و خواستند به جاي حل مشكلات مردم تلاش كنند بار خود را ببندند، اين يك آسيب جدي وارد خواهد كرد؛ اما اگر ملت با اين مساله مقابله جدي كند، مي‌تواند از يك آفت بسيار تهديدكننده آينده را مصون بدارد.

سليمي نمين در پايان تاكيد كرد: اگر در غفلت ما برخي مديران وارد چنين وادي‌اي بشوند، بايد بدانيم نه در عرصه بين‌المللي از منافع ما خوب دفاع خواهند كرد و نه در عرصه داخلي خدمتگزار خوبي براي ما خواهند بود. چنين آسيب‌هايي به دليل دنيا طلبي و بي‌تفاوتي نسبت به ظلم و اجحاف به مظلومان است.

گفت‌وگو از خبرنگار ايسنا: حسين هرمزي

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha