معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان آذربايجان شرقي از آغاز گمانهزني در نزديكي ارگ عليشاه براي ساخت پاركينگ خبر داد.
بهروز عمراني در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: در زمان آغاز ساخت اين پاركينگ براي جلوگيري از تخريبهاي ناشي از ساختوسازهاي اطراف، پيگيريهايي را انجام داديم و با توجه به طرحهايي كه ارايه شدند و كاوشهايي كه انجام شده بودند، مشخص شد كه ساختوسازها و معماري اين مجموعه در جبههي شمالي يعني دهانهي داخلي ايوان قرار دارند. بر اين اساس، زماني كه در قسمت جنوبي در فاصلهي 60 يا 70 متري كار ميكردند، اعلام كرديم كه احداث پاركينگ بايد متوقف شود تا گمانهزني در اين محل صورت گيرد.
او با تأكيد بر اينكه سازههاي معماري در بخش ديگري از مجموعه قرار دارند، ولي گمانهزني آنها را بهطور دقيق مشخص ميكند، ادامه داد: اين پاركينگ سه طبقه است كه در زيرزمين احداث خواهد شد و اتفاقا اين منطقه به پاركينگ نياز دارد و اگر پس از انجام گمانهزني چيزي در منطقه نباشد، از احداث پاركينگ استقبال ميكنيم، بويژه اينكه در جبههاي نيست كه معماريهاي مجموعه قرار دارند.
وي اظهار داشت: اگر قرار باشد، در شهري مانند تبريز توسعه، نه در زيرزمين و نه در پس ارتفاع رخ دهد، شهر دچار ركود ميشود. در واقع، به همان اندازه كه ساخت چنين مكاني ممكن است، مخرب باشد، نساختن آن نيز ميتواند مخرب باشد. به اين ترتيب كه هرچقدر «نه» بگوييم، روزي ميرسد كه شهرداران بافت تاريخي را رها ميكنند و ميبينيم كه بخشي از آن چيزي كه ميخواستيم بماند، بهطور طبيعي نمانده و خراب شده است.
عمراني اضافه كرد: البته اين سياست سازمان ميراث فرهنگي و مسؤولان است كه تلاش كنند، بهنحوي شرايط زندگي مناسب را براي ساكنان بافتهاي تاريخي فراهم كنند.
همچنين درپي عمليات حفاري توسط شهرداري تبريز در كنار بناي تاريخي ارگ، معاون عمراني استانداري آذربايجان شرقي گفت: اين معاونت از ادامهي حفاريها جلوگيري کرده است.
به گزارش خبرنگار ايسنا در آذربايجان شرقي، محمدرضا اشرفنيا در گفتوگو با خبرنگاران افزود: از آنجا که محل حفاريها در حريم اين بناي تاريخي بودند و همچنين به محل مصلاي جديد تبريز نيز نزديک بود، محل مناسب و مساعدي براي ساختوساز نميتوانست باشد.
وي با بيان اينکه شهرداري براي احداث پارکينگ در كنار محوطهي ارگ عليشاه اقدام به حفاري کرده بود، گفت: چون ارگ عليشاه يکي از بناهاي تاريخي و ارزشمند تبريز است، هرگونه ساختوساز در کنار و اطراف آن بايد با برنامهريزي و مطالعه صورت گيرد.
اشرفنيا ادامه داد: هرچند تبريز در زمينهي وجود پارکينگهاي خودرو بهدليل ازدحام جمعيت، بخصوص در مرکز شهر با مشکلات عديدهاي روبهروست، اما اين موضوع نبايد سبب اتخاذ تصميمهاي عجولانه ازسوي شهرداري شود.
معاون عمراني استانداري آذربايجان شرقي افزود: بايد توجه داشت که ميراث فرهنگي و آثار و بناهاي تاريخي يک شهر بايد به هر وسيلهاي حفظ شوند.
بناي ارگ عليشاه به سال 716 هجري قمري توسط تاجالدين عليشاه جيلاني ساخته شده است و اكنون بهعنوان سنبل مقاومت و استقامت مردم آذربايجان و تبريز دربرابر استبداد و استعمار بهشمار ميرود.
اين بناي با عظمت، 26 متر ارتفاع و 30 متر عرض دارد و ضخامت ديوارههاي آن 10 متر است.
انتهاي پيام
نظرات