• سه‌شنبه / ۲۳ بهمن ۱۳۸۶ / ۱۲:۳۷
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 8611-13173

مرد مجسمه‌هاي آهني در آرامگاه شماره‌ي 21 خوابيد پس از خاموشي، مسوولان از بنياد، بزرگداشت و كتاب ژازه طباطبايي گفتند

مرد مجسمه‌هاي آهني در آرامگاه شماره‌ي 21 خوابيد
پس از خاموشي، مسوولان از بنياد، بزرگداشت و كتاب ژازه طباطبايي گفتند

روز سه‌شنبه‌ا‌ي سرد، هنرمند ديگري به‌خاك سرد ابديت سپرده شد تا جهان هنر در حسرت روزهاي بي او بودن بماند.

امروز در آخرين ساعت‌هاي مانده به برپايي نمايشگاه دوسالانه‌ي نقاشي معاصر ايران عوامل برگزاري و آماده‌سازي، در حالي كه بسياري از نقاشي‌هاي بزرگ و كوچك هنوز بر زمين مانده‌ بودند، دست از كار كشيدند و حياط موسسه فرهنگي هنري صبا ميزبان هنرمندان نقاش و مجسمه‌سازي شد كه براي آخرين ديدار با هنرمندي از دنياي آهن و نقش خورشيد آمده بودند؛ آن‌ها ژازه طباطبايي را خود با تاكيد امضا مي‌كرد "تباتبايي" مشايعت كردند تا در كنار نيكول طبيعت‌ ناب ايران، به‌خاكي سرد بسپارند.

به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، صبح امروز، پيكر ژازه طباطبايي از مقابل موسسه فرهنگي هنري صبا تشييع و به بهشت زهرا (س) منتقل شد و در قطعه‌ي 88، رديف 148، آرامگاه شماره‌ي 21 آرام گرفت.

بنياد، كتاب و نمايشگاهي پس از خاموشي

در اين مراسم، حبيب‌الله صادقي - مديركل دفتر هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - پيام تسليت محمدحسين صفار هرندي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و محمد حسين ايماني خوشخو، معاون هنري اين وزاتخانه را به نزديكان، دوستان و جامعه‌ي هنري ابلاغ كرد.

وي گفت:‌ ژازه طباطبايي همواره پرتلاش، با رنگ و بوم، مجسمه و تئاتر و كارهاي سراميكي خود فعاليت زيادي را در همه عرصه‌هاي هنري انجام داد و در ميان فضاها و اشياي ‌خيلي ساده جست‌وجوهايي هوشمندانه داشت كه در كارهايش نمودار است.

سرپرست موزه هنرهاي معاصر اظهار كرد: حدود سه ماه پيش در گالري ژازه از وي دعوت كرده تا آثارش را در نمايشگاهي مرور كنند؛ حالا اميدوار است كه در ارديبهشت 87 يك نمايشگاه بزرگ از آثار او كه در خانه‌اش - تهران - و در اسپانيا دارد، برپا كند.

او خبر داد، كتاب فاخري از ژازه از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در دست انتشار است.

وي گفت: ژازه هنرمندي با حضور روايت مدرنيسم و باهوش سرشار بود كه توانست تعريف نو بودن را با ساختار ملي ما عجين كند به طوري كه نوآوري‌هاي نيز در گنجينه‌هاي متعدد داخلي و خارجي يافت مي‌شود. او صاحب قلبي مهربان و دوست داشتني بود و اين مهرباني جزو شاخصه‌هاي او به‌شمار مي‌رفت كه بسيار پرتلاش و عزيز و با همت بود.

صادقي در پايان از تاسيس بنياد ژازه طباطبايي خبر داد و تاكيد كرد: اين بنياد از طرف محسن زارع - مدير مجموعه‌ي هنري صبا در حال پي‌گيري است.

حفظ ميراث ژازه  و حمايت از هنرمندان نوگرا

در ادامه اين مراسم، محسن زارع هم به حاضران و جامعه هنري تسليت گفت و تصريح كرد: تاسيس بنياد ژازه از سوي فرهنگستان هنر و با همكاري سازمان‌ها به‌ويژه وزارت ارشاد در دستور كار قرار داده شده و اميدواريم تا پيش از مراسم چهلم آن مرحوم، اين كار انجام ‌شود.

مدير مجموعه‌ي هنري صبا اعلام كرد: اين بنياد علاوه بر وظيفه حفظ و نگاهداشت ميراث بيش از نيم قرن فعاليت پي‌گير و نوآورانه اين هنرمند در عرصه نقاشي و مجسمه‌سازي مدرن ايران به‌عنوان بخشي از گنجينه‌ي اصيل و ارزشمند هنر معاصر اين سرزمين، هدف خود را برمحور گسترش و اشاعه آثار هنري نوگرا و برخوردار از بن مايه‌هاي فرهنگ، سنت و ارزش‌ها و اصالت‌هاي قومي ايران متمرکز خواهد کرد.
به‌گفته‌ي زارع بنياد ژازه طباطبايي مرکزي جهت حمايت از هنرمندان اين عرصه و طرح‌ها، ايده‌ها و فعاليت‌هاي هنري آنان در عرصه‌هاي گوناگون تجسمي خواهد بود.

چند نفر مي‌شناسيد نامشان ژازه باشد؟

اما خسرو سينايي – كارگردان سينما و تلويزيون – كه فيلم كبوتر راوي را از كارهاي ژازه و با همكاري او ساخت ضمن تشكر از حاضرين و تسليت به آن‌ها در چند جمله‌يي كوتاه از ژازه گفت: ژازه رفت، و اگر قرار است يكايك ما روزي به ناچار برويم، بايد بگويم ماندن بيش‌تر در شان ژازه نبود. مردي كه با انواع هنرها زندگي كرد نبايد به زندگي با بيماري تن مي‌داد كه نداد. روزي با نگاهي اشك‌آلود به من گفت: "پس چرا نمي‌روم، راحت شوم؟!"

او اضافه كرد:‌ جسم او رفت، اما روحش در مجسمه‌ها شعرها و فيلم‌هايش جاري است. آيا فرد ديگري را با نام ژازه مي‌شناسيد؟ ‌آيا فرد ديگري را مي‌شناسيد كه طباطبايي را با "ت" ‌بنويسيد؟ قطعا نه!

مارسل دوشان ديگري كه نامش ماندگار مي‌ماند!

در ادامه عباس مشهدي‌زاده - مجسمه‌ساز از دوستان قديمي ژازه - هم با ابراز تاسف به خاطر در گذشت ژازه گفت: ژازه بي‌گفت‌وگو و بي‌گمان پرچم‌دار نترس و شجاع نوخواهي بود و موسسه‌اش هم به نام گالري هنرهاي جديد است.

وي افزود: ژازه بي‌گمان مارسل دوشان ديگري است كه تنش رفته ولي نامش ماندگار خواهد ماند.

همچنين سهراب‌ هادي در اين مراسم عنوان كرد: شايد راس زاويه همه ابعاد زندگي او آفريدن نو، پرهيز از هرگونه نبودن و نيستي بود.

در پايان پيكر ژازه در ميان بدرقه هنرمندان و دوستان لا اله اله الله گويان تشييع شد و دقايقي پيش پس از اقامه‌ي  نماز ميت در خاك آراميد. 

ژازه طباطبايي از هنرمندان پيشرو و آوانگارد بود كه در نخستين ساعات بامداد روز شنبه 20 بهمن در تهران درگذشت.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha