نخستين گردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» برگزار ميشود «نداشتن ارتباط سازماني در برنامهريزي يكي از نقصهاي اين گردهمايي است»
دبير علمي نخستين گردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» گفت: نداشتن ارتباط سازماني در برنامهريزي اين گردهمايي يكي از نقصهاست كه با وجود همكاريهاي بسيار با معاونت صنايع دستي، اين معاونت بهصورت جدا كارهايي را در اين زمينه انجام ميدهد.
به گزارش خبرنگار بخش صنايع دستي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مهدي مكينژاد در نشست خبري نخستين گردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» با بيان اينكه هنرهاي ايراني بهلحاظ توليد و عرضه، وضعيت نامطلوبي دارند، اظهار داشت: هنرهايي كه درحال نابودياند، يكي از دغدغههاي گروه هنرهاي سنتي فرهنگستان هنر هستند كه حدود يك سال منجسم درگير اين موضوع بود و از زمان آغاز اين حركت، هنرها از جهتهاي مختلف، تجزيه و تحليل شدهاند.
وي افزود: هدف اصلي اين همايش اين بود كه براي اين هنرها، پيشينهاي نيست و ضبط نشده است. بنابراين اطلاعات دقيقي از تمام نقاط كشور دربارهي اين هنرها جمعآوري شدند كه در مرحلهي بعدي در اختيار فعالان اين عرصه قرار ميگيرند.
دبير علمي نخستين گردهمايي گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران بيان كرد: در اين گردهمايي از هنرمنداني كه تاكنون كسي از آنها ياد نكرده است، اما با مرارت و سختي اجازه ندادند، دامنهي اين هنرها از ميان رود، تجليل ميشود.
وي ادامه داد: مهمترين بخش اين گردهمايي، بخش علمي آن است، چون يكي از خلاءهاي اين حوزه، نبود منابع علمي و پژوهشهاي مختلف در زمينهي هنرهاي از ياد رفته بهشمار ميآيد و تلاش شده است كه در قالب اين گردهمايي به آن پرداخته شود.
مكينژاد اظهار كرد: در اين همايش، گنجينهاي شامل 30 كتاب دربارهي هنرهاي از ياد رفته به نام «سيمرغ» تهيه شده است كه منتشر ميشود.
وي افزود: در بخش مقالههاي اين گردهمايي بهدليل تقويت پژوهش اين حوزه، سختگيريهاي بسياري شده است كه از 120 مقالهي فرستادهشده، 55 مقاله برگزيده و در قالب كتاب منتشر ميشوند. همچنين ويژهنامههايي با هدف معرفي هنرمندان اين رشتههاي از ياد رفته منتشر شدهاند و وبسايتي براي معرفي اين هنرمندان و ارايهي اطلاعات و مقالهها ايجاد شده است.
به گفتهي او، 20 هنرمند هنرهايي كه درحال فراموشياند، در جريان اين گردهمايي در كارگاههايي بهصورت عملي آثار خود را ارايه ميكنند كه 26 آذرماه اين كارگاهها و نمايشگاهي مرتبط با آن گشايش مييابند. همچنين از حضور هنرمنداني استفاده شده است كه شايد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از وجود آنها و هنر اين افراد اطلاعي نيز نداشته باشد.
مكينژاد مستند و فيلم را از ديگر بخشهاي اين همايش اعلام و اضافه كرد: در اين بخش، طرح ديدار با هنرمندان براي نخستينبار تعريف شده است و هنرمنداني را كه در سراسر ايران فعاليت ميكنند، شناسايي ميكنند و فيلم، گزارش و عكسهايي توسط گروهي تخصصي از آنها تهيه شده است كه در اين گردهمايي ارايه ميشود.
دبير علمي گردهمايي گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران ادامه داد: از آرشيو مجموعههاي در اختيار بخشهاي مرتبط با هنرمندان هنرهاي سنتي استفاده شده است و فيلمها و مستندهاي موجود دربارهي هنرهاي فراموششده جمعآوري شدهاند.
مكينژاد دربارهي مغفول ماندن بخش اقتصادي هنر، اظهار داشت: در جريان اين همايش تلاش شده است، از اطلاعات هنرمندان هنرهاي سنتي از ياد رفته بهره گرفته شود؛ نبايد زمان را از دست داد و هنر و هنرمندان را كه در نقاط دورافتادهي كشور با اصالت به توليد ميپردازند، بايد حفظ كرد كه در اين همايش قصد داريم، زمان را در قبضهي خود درآوريم.
وي افزود: دربارهي حمايتهاي مالي از هنرمندان كاري ميتوان انجام داد، حتا طرحي ازسوي فرهنگستان هنر با عنوان «دهكدهي هنرهاي سنتي» تعريف شده است؛ اما اين طرحهاي عميق در گيرودار اداري، حركتهاي لاكپشتي دارند كه طراحان و مجريان اين طرحها را از ادامهي آن منصرف ميكند.
دبير علمي همايش گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران دربارهي تغيير كاربري هنرهاي از ياد رفته با هدف احيا و ارايهي پيشنهادهايي در اين زمينه در مقالههاي ارايهشده، گفت: چنين پيشنهادهايي در مقالهها ارايه شدهاند كه گاهي قابليت اجرايي دارند؛ ولي بايد كاري جمعي صورت گيرد و از دانشجويان و رسانهها توقع همكاري داريم.
او دربارهي تعامل با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در اين همايش، بيان كرد: فعاليتهاي صورتگرفته براي اين همايش بهنوعي با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گره خوردهاند، چون كار ما با اين سازمان منطبق است.
در ادامه، رييس دبيرخانهي نخستين گردهمايي گنجينههاي از ياد رفتهي هنر ايران گفت: مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در اين همايش حضور دارند و تاكنون در پيشهمايشهاي برپاشدهي اين سازمان در استانها، همكاريهاي مستقيم و غير مستقيم خوبي داشتهاند.
دبير علمي اين همايش در ادامهي اين نشست خبري دربارهي مشاركت با معاونت هنرهاي سنتي و صنايع دستي در بخش شناسايي هنرهاي منسوخشده و استفاده از اطلاعات جمعآوريشده ازسوي دبيرخانهي اين همايش براي احياي اين رشتهها، اظهار داشت: بهلحاظ سازماني اين اتفاق رخ نميدهد، چون نداشتن ارتباط سازماني در برنامهريزي، يكي از نقصهاي اين گردهمايي است، البته با معاونت صنايع دستي همكاريهايي داشتهايم؛ اما اين معاونت همان كار را انجام ميدهد.
مكينژاد با بيان اينكه قصد نداريم، تمام اقدامات و اطلاعات جمعآوريشده در قبضهي فرهنگستان هنر باشند، ادامه داد: اگر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، ادارههاي فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمانهاي متولي در يك نقطه متمركز شوند، اين كار اثربخشي بيشتري دارد و تمام نهادها منتفع ميشوند. البته افتراق را تاكنون نتوانستهايم، متمركز كنيم و اميدوارم كه اين هماهنگي ميان سازمانهاي مرتبط انجام شود.
رييس دبيرخانهي اين همايش گفت: فرهنگستان هنر با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سطح روسا، تفاهم كلي دارد كه بايد از آن حمايتهاي همهجانبه صورت گيرد. در بنياد ايرانشناسي نيز كارهايي دربارهي هنرهاي از ياد رفته درحال انجاماند كه البته اين بخش، آرشيوي عمل ميكند و فكر ميكنم كه در آينده، كارها را تخصصي بتوان انجام داد.
مكينژاد در ادامه اظهار كرد: فرهنگستان هنر دربارهي موزههاي از ياد رفته بر پژوهش و شناسايي اين رشتهها متمركز شده است و در نخستين گردهمايي، كارهاي اجرايي به بخشهاي متولي تفيض ميشوند و فرهنگستان تمام اطلاعات را در اختيار اين بخشها قرار ميدهد.
رييس دبيرخانه گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران دربارهي اين موضوع كه اجراي اين همايش وظيفهي چه بخشي است، تصريح كرد: اين موضوع تاكنون حل نشده است، اما تعداد اين هنرها بسيار گسترده است و اگر هر بخشي براي آن اقدام كند، ثواب كرده است. هر آنچه به مطالعه و پژوهش هنر مرتبط باشد، فرهنگستان هنر براساس شرح وظايفاش به آن ميتواند وارد شود؛ اما امور اجرايي را واگذار ميكند.
دبير اين همايش دربارهي استفاده از كارشناسان اقتصادي، اجتماعي و ... براي اجرايي شدن پژوهشها، توضيح داد: از گروهي اقتصادي در اين همايش دعوت شد كه وضعيت هنرها و تعداد آنها تشريح شود. طرحي براي همكاري با اين گروه تعريف شده است كه در ادامهي كار از حضور بيشتر كارشناسان بخشهاي اقتصادي و اجتماعي بهره گرفته ميشود.
رييس دبيرخانهي همايش گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران با تاكيد بر اينكه اين دبيرخانه براي هنرهاي ملي و صنايع دستي ثابت خواهد ماند و پس از گردهمايي تعطيل نميشود، اضافه كرد: براساس همكاري با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و ادارههاي فرهنگ و ارشاد اسلامي استانها، پيشهمايشهايي همراه نمايشگاهي از هنرهاي از ياد رفته در 10 استان كشور مانند آذربايجان شرقي، چهارمحال و بختياري، قزوين، خراسان رضوي، كهگيلويه و بويراحمد، فارس، خراسان جنوبي، اردبيل و كاشان برگزار شدهاند و وضعيت هنرهاي درحال فراموشي اين مناطق ارزيابي شده است.
به گزارش ايسنا، نخستين گردهمايي گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران از 25 تا 27 آذرماه در تهران برگزار خواهد شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات