حسين اسرافيلي: گاهي اسم شاعر، او را از داوري كنار ميگذارد
حسين اسرافيلي گفت: برگزاري جوايز شعر، علاوه بر قدرداني از زحمات پديدآورندهي اثر، در تشويق ديگران براي سرودن شعر و معرفي چهرههاي جديد بسيار مؤثر است.
اين شاعر در گفتوگو با خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينكه موقعيت يك جايزهي شعري را بايد در تأثير آن در جامعه ديد، عنوان كرد: برگزاري اين جوايز شعري باعث ميشود جوانهاي بسياري به شعر و موضوعات شعري خاصي كه اين جايزهها مطرح ميكنند، گرايش يابند.
او با اشاره به موفقيت اين جوايز، اظهار كرد: شعرهاي پديدآمده از سوي شاعران جوان در موضوعاتي كه اين جايزهها به آنها ميپردازند، بسيار بيشتر شده و اين نشان از موفقيت اين جايزههاست.
اسرافيلي در ادامه بيان كرد: برگزاري اين جوايز ميتواند در روح شاعران جوان و جهتدهي به شعر آنها كمك بسياري كند.
او در عين حال گفت: متأسفانه آثاري كه بهخاطر شركت در اين جايزهها ارسال ميشوند، بيشتر كوششياند تا جوششي. باور شاعر ممكن است كمتر در شعرش نمود پيدا كند و بيشتر سليقهي فراخواندهنده در پيدايش اين آثار دخيل است.
اين شاعر افزود: براي نمونه كساني بايد به جايزهاي با موضوع شعر عاشورايي روي بياورند كه نوعي وابستگي به اين نوع از شعر داشته باشند؛ چرا كه در غير اين صورت، آثار جنبهي سفارشي همراه با تكلف و تصنع پيدا ميكنند.
اسرافيلي همچنين اضافه كرد: در بسياري موارد در اين جوايز ديده ميشود، اثر ارسالي از يك شاعر به هيچ وجه در حد فكر و انديشهي او نيست.
وي با اشاره به اينكه براي موضوعات خاص در اين جايزهها بايد داوراني خاص آن موضوع انتخاب شوند، گفت: براي نمونه براي جايزهي شعري با موضوع دفاع مقدس بايد داوراني با سابقهي ذهني و داراي اطلاعات كافي در اين زمينه انتخاب شوند، تا بتوانند آثار را بهدرستي نقد و بررسي كنند.
او در ادامه گفت: داوران بايد از نحلهي خاصي از شعر آگاهي داشته باشند؛ مثلا داوري كه تمام آثارش كلاسيك است، نبايد دربارهي اشعار نيمايي و سپيد داوري كند؛ چرا كه ممكن است در آن زمينه بنيهي علمي كافي نداشته باشد.
اسرافيلي عنوان كرد: بسياري از برگزاركنندگان اين جوايز شعري بهعلت داشتن ارتباط با افرادي، گمان ميكنند تنها آنها ميتوانند به داوري بپردازند؛ در حاليكه بايد براي معرفي و تعيين داور، مشورتهاي بسياري انجام شود.
او دربارهي مؤلفههاي يك داور نيز گفت: داوران نبايد آثار را با حب و بغض، بر اساس دوستي با شاعر و يا سليقهي شخصي خود ارزيابي كنند؛ بلكه بايد آثار را بر اساس مؤلفههاي اصلي مانند عاطفه، استفاده از آرايههاي بياني بهشكل تازه و جديد و اشراف شاعر در آن موضوع شعري، مورد بررسي قرار دهند.
اين شاعر با اشاره به انتخاب كتاب سال گفت: در اين جشنواره ديدهام افرادي كه با مقولههاي انقلاب و مذهبي چندان ميانهاي نداشتهاند و با اين مقولهها همسو نبودهاند، آثارشان كنار گذاشته شده و انتخاب نشدهاند. در برخي موارد نيز بر اساس اسم شاعر، آثار او از داوري كنار گذاشته ميشوند؛ مثلا بعضي جايزهها با اين تفكر كه فلان شاعر دولتي است، اثر او را حذف ميكنند.
اسرافيلي در پايان بيان كرد: اگر مسؤولان فرهنگي و كساني كه اين فراخوانها را برگزار ميكنند، اهل فن و فرهنگ و ادب باشند و با مشاوران كاردان و بيطرف در انتخاب كارشناس مشورت كنند، بهطور قطع، جوايز موفقتر خواهند بود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات