محمد باقر معلم، مدير طرح و توليد دفتر شامگاهي شبكهي راديويي تهران دربارهي توقف برنامهي «قصهي يك روز تعطيل» و جدول پخش برنامههاي اين شبكه توضيحاتي را ارايه داد.
به گزارش خبرنگار سرويس راديو خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) معلم دربارهي توقف پخش برنامهي «يك روز تعطيل» گفت: تغيير برنامه در راديو امر بعيد و دور از ذهني نيست و در چند سال اخير اتفاق ميافتد چرا كه اگر برنامهاي حذف نشود اثري جايگزين نميشود. روزي كه برنامهي آقاي عاملي در جدول پخش قرار گرفت، قطعا در آن ساعت اثر ديگري پخش ميشد، اگر قرار بود برنامهها عوض نشود، شايد هيچوقت نوبت به او نميرسيد.
معلم تصريح كرد: حذف موضوع از چرخهي توليد رسانه نگران كننده است و من به قوت ميگويم كه موضوع قصه حتي اگر بخواهيم هم از فرهنگ ما رخت نميبندد و در عين حال در رسانه قطعا چنين پتانسيلي را رها نميكند. بنابراين تلاش ميكند قصهها را جمع آوري و استفاده كند. علاوه بر آن اين مدت، فرصتي براي آقاي عاملي باشد كه شايد تا چند ماه آينده با طرح جديدي ازاين موضوع تشريف بياورند و در جدول پخش برنامهها جايگاهي به خود اختصاص دهند.
معلم، آخرين اقدام شبكه را اعلام فراخوان عمومي از همهي هنرمندان و كساني كه دست به قلم يا زباني براي روايت دارند را ذكر و اظهار كرد: اين فراخوان به منظور نوشتن يا روايت قصه انجام شد تا دستهاي از علاقهمندان، قصههايي را كه ميدانند، به صورت مكتوب بفرستند تا اين ميراث مكتوب جمعآوري شود و دستهاي ديگر روايت خود را از قصهها به صورت بستههاي صوتي بفرستند تا آثار ارسالي در جلسات داوري ارزيابي شود و در نهايت كساني كه آثار ارزندهتري را ارسال كرده باشند، در حوزهي فرهنگ مكتوب با اهداي جوايزي تشويق ميشوند و افرادي كه روايت خوبي را عرضه كردهاند، دعوت به همكاري ميشوند.
مدير طرح و توليد دفتر شامگاهي راديو تهران تصريح كرد: قصه، قطعا از ذخاير فرهنگ مشرق زمين است و جزو لاينفك است كه بسياري از پندها در قالب اين زبان شيرين بيان ميشود. قصه در اين فرهنگ صورتي براي تذكر و به خودآمدن است.
وي افزود: شبكهي تهران در نظر دارد قصههاي اين جغرافيا را جمعآوري و راويان خوب قصه را صيد كند تا بتواند به مرور كارهاي فاخري را عرضه كند.
مدير طرح و توليد راديوتهران دربارهي تغييرات ايجاد شده از جدول پخش برنامه گفت: دو سه ماهي بعد از تغيير مدير شبكهي راديويي تهران، تحقيق و تامل و بررسي در سطوح مختلف با استفاده از ديدگاههاي كارشناسان گوناگون، صورت گرفت تا برنامههاي موجود شبكه محك زده شود. اين تحقيق از راههايي چون نظرسنجي، برگزاري جسات مشورتي در سطوح مختلف با حضور افراد دانشگاهي، حوزهاي و برنامهسازان راديويي انجام شد كه اين اشخاص يك به يك برنامههاي راديو تهران را بررسي كردند.
وي افزود: پيش از تغيير مدير شبكهي راديويي تهران، بنرامههاي اين شبكه كلا به صورت زنده اجرا ميشود به طوري كه آنتن سيالي داشت و وقتهاي شبانه روز به صورت ... دو و سه ساعته در اختيار تيمهاي مختلفي بود.پس از انجام تحقيق و بررسي به اين نتيجه رسيديم كه شبكه نيازمند مقداري برنامهي توليدي است.
مدير طرح و توليد دفتر شامگاهي راديو تهران، دربارهي تفاوت برنامههاي زنده و توليدي اظهار كرد: آثار زنده حساسيت و سرعت بسيار زيادي دارد و به همين علت نوعي برنامه و تهيه كنندهي آن با هم حركت ميكنند به اين معني كه در اين گونه آثار، فرصت بررسي و گزينش نيست.
در حالي كه در برنامههاي توليدي فرصتي وجود دارد كه سازندگان بتواند برخي از قسمتها را بررسي و انتخاب كنند علاوه بر آن دربارهي موضوع مشخص از افراد مختلف نظرخواهي كنند و كنار هم قرار دهند.
وي در ادامه ذكر مثالي پرداخت و خاطرنشان كرد: در برنامههاي زنده با كارشناسي گفت و گو شود و به ناچار در آن اثر پخش ميشود يا از قبل، برنامهساز دربارهي يك سري كليات موضوع توافق ميكند ولي هنگام گفت و گو در زمان پخش برنامه مسير پخش به دلايل زيادي تغيير ميكند ولي آثار توليدي از اين خصايص مستثني است.
معلم در عين حال تصريح كرد: اين ويژگي برنامههاي زنده به معناي ضعف آن نيست بلكه خاصيت اين گونه آثار است.
وي اضافه كرد: با توجه به ويژگيهاي مثبت برنامههاي توليدي، قرار شد كه چند برنامهي توليدي به جدول پخش برنامههاي راديو تهران افزوده شود.
مدير طراح و توليد دفتر شامگاهي اضافه كرد: امروز برنامههاي توليدي نسبت به قبل افزايش يافته است و ميتوان آنها را در جدول پخش شبكه رصد كرد.
معلم در پاسخ به پرسشي كه آيا افزايش برنامههاي توليدي شبكه در جهت سياست سازمان صدا و سيما مبني بر افزايش آثار توليدي شبكهها است گفت: فزوني يافتن آثار توليدي شبكه در اين جهت نيست. بلكه در راديو تهران قرار بود كه مقداري برنامههاي توليدي افزودن شود تا روي موضوعات فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي با تامل و تعمق بيشتري كار شود.
وي دربارهي نسبت برنامههاي زنده و توليدي در ماه مبارك رمضان گفت: در اين ايام، جدول جدول پخش از اين بابت تغيير چنداني نميكند. به اين معني كه بخشهايي كه برنامههاي توليدي پخش ميشد. به همين شيوه روي آنتن ميرود و آثار زنده نيز به همين ترتيب روانهي آنتن ميشود. به بيان ديگر براي مناسبتها هم برنامههاي توليدي و هم زنده ساخته ميشود.
معلم اضافه كرد: يك موضوع از يك ماه قبل براي آثار توليدي ماه رمضان در نظر گرفته شده است و برنامهسازان با تعدادي كارشناس دربارهي اين موضوعات گفت و گو كردهاند. البته براي برنامههاي زنده نيز برنامهريزيهاي خاصي شده است.
وي افزود: بخشي از آثاري كه در ماه مبارك رمضان از راديو تهران پخش ميشود، مربوط به اين ايام است و بخشهاي ديگر جنبهي اطلاعرساني و مباحث فرهنگي و معارفي دارد.
مدير طرح و توليد دفتر شامگاهي، دربارهي برنامهريزيهاي صورت گرفته براي كليشهاي نبودن برنامههاي اين شبكه در ماه رمضان اظهار كرد: دليل تكراري بودن موضوعات برنامهها اين است كه آرزوها و دردهاي بشر تقريبا هميشه حول مسايل شخصي است. درد هميشه ثابت و معلوم است و اين درد تكرار ميشود . مثل زندانيان كه به خاطر پرداخت نكردن ديه به زندان افتادهاند. چون در ماه مبارك رمضان دلها بيشتر مهيا به خدمت به خلق خدا هستند، طرح اين موضوعات در اين ماه به افراد كمك ميكند كه بيشتر به كار خير بپردازند.
معلم، دربارهي نگاه نو به اين مسايل تكراري در برنامهها خاطرنشان كرد: آيا دريچههاي نو زيادي براي ديدن وجود دارد، هر از گاهي يك باب تازهاي باز ميشود. سالي كه به زندانيان در رسانهي ملي براي اولين بار پرداخته شد. در هر حقيقت به علت طرح ماجرا به شيوهاي جديد، تازه شد به دليل نگاه خاص به اين مقوله، چون شايد بيش از آن اين معضل چندان جدي نبود و كسي به آن توجه نكرده بود. ولي يك روزي به چشم آمد و به آن در سالهاي متوالي پرداخته شد.
وي افزود: هر اهل رسانهاي تلاش ميكند، موضوعي بيابد كه عموميت داشته وارد مشتركي بين همهي مخاطبان باشد كه اين مقولات تنها محدود ناراحتيها و زنجها نميشود بلكه شاديها را نيز شامل ميشود.
رسانه، زماني كه با مسالهي تازهاي برخورد كند، قطعا انعكاس ميدهد. ولي، موضوع تازه به معناي نپرداختن به مسايل كهنه نيست.
مدير طرح و توليد دفتر شامگاهي اضافه كرد: برنامههاي توليدي شبكهي راديوي تهران به موضوعات مختلف اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي ميپردازد و در ساعات گوناگون جدول پخش برنامهها گنجانده شده است. علاوه بر آن، فعاليتهاي اجرايي را نيز اين شبكه انجام داده است كه از جمله ي آن به تعامل با دواير خدماتي و شهري، تدارك بستههاي اطلاعرساني دربارهي موضوعاتي چون ترافيك در جدول پخش به منظور اطلاعرساني مطابق با نياز مخاطب و در زمانهاي مشخص ميتوان اشاره كرد. با اين اقدامات شنوندگان ميدانند كه از كدام موضوع در چه زماني مي توانند آگاه شوند.
وي در زمينهي اقدامات انجام شده در راديو تهران براي اطلاعرساني بهتر دربارهي وضعيت ترافيكي كه طبق نظرسنجيهاي انجام شده از موضوعات مورد علاقهي مخاطبان است، گفت: از جمله مهمترين بخشهاي باكسهاي اطلاعرساني، بخش ترافيكي، هواشناسي و خدمات عمومي چون ساعت حركت قطارها و پرواز هواپيماها است. محل تمركز اطلاعرساني دربارهي مسايل اطلاعات ترافيكي مخاطب تهران شبكهي راديوي تهران است. پيش از اين و حتي اكنون، شبكه پيام اطلاعات ترافيكي عرضه ميكرده است.
در صورتي كه مخاطب اين گونه اطلاعات در تهران زندگي ميكند بنابراين از راديو تهران بايد از وضعيت ترافيك آگاه شود.
معلم دربارهي اقدامات انجام شده دربارهي اطلاعرساني دربارهي ترافيك از راديو تهران اظهار كرد: مذاكراتي با مسوولان مربوطه به ترافيك انجام داديم تا در همهي وقتها بتوانيم به صورت زنده ارتباط بگيريم و اطلاعات ترافيكي را به شنوندگان اعلام كنيم. علاوه بر آن شبكه مدتي است كه در صدد راهاندازي استوديو شهر است كه براي دستيابي به اين هدف با نيروي انتظامي، شهرداري و خدمات شهري به منظور ارايهي اطلاعات روزآمدي به مخاطبان هماهنگي شده است.
وي اضافه كرد: نيمه شعبان قرار بود كه «استوديو شهر» راهاندازي شود البته اقدامات لازم براي شروع به كار آن انجام شده است و در فصل پاييز افتتاح ميشود.
معلم با اشاره به برنامههاي چالشي اين شبكه گفت: اين آثار به موضوعات مختلف ميپردازد. به عنوان نمونه «بحث روز» مقولات اجتماعي، سياسي، «سايه روشن» موضوعات فرهنگي و اجتماعي را دستمايهي كار خود قرار داده است. به طور كلي اين رسانه سعي كرده است كه پلي بين خواستهها مردم و پاسخهاي مسوولان به اين درخواست باشد.
وي خاطرنشان كرد: در «بحث روز» سعي كرديم مسايل شهر تهران را در حوزههاي سياسي، فرهنگي و اجتماعي دنبال كنيم .
مدير طرح توليد دفتر شامگاهي در ادامه گفت: تمام تغييرات به وجود آمده در جدول پخش برنامهها با تلاش برنامهسازان مجموعهي ارگ حاصل شده است نه كسي از بيرون آمده نه اتفاق ديگري افتاده است.
وي گفت: اكنون جدول پخش راديو تهران به گونهاي است كه تا حدودي به نيازهاي روز مردم تهران، طنز و نشاط، گنجانده و تا حدودي به مسايل شهري از ديدگاههاي مختلف پرداخته شده و اطلاع رساني در آن توزيع متناسبي يافته است.
معلم در ادامه اظهار كرد: از شرايط موجود شايد تمام برنامهسازان رضايت نداشته باشد و رضايت تام هيچ وقت حاصل نشود؛ چرا كه اگر هم راضي باشند حركتي اتفاق نميافتد. چون حركت ما در حقيقت فاصلهي بين چيزهايي است كه دوست نداريم و تلاش براي دستيابي به علايق ماست. به هر حال اكنون رضايت نسبي احساس ميشود.
معلم در پايان ابراز اميدواري كرد كه در آينده اقدامات تازهتر و بهتري در شبكهي راديويي تهران صورت گيرد.
انتهاي پيام
نظرات