مردي كه زبان سنگها را ميدانست تشييع شد پيكر علياكبر صنعتي در بهشت زهرا (س) بهخاك سپرده شد
مردي كه زبان سنگها را ميدانست صبح امروز در حياط فرهنگستان هنر بر دستان هنرمندان و مجسمهسازان ايران، تشييع شد.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، صبح امروز هنرمندان و هنرجويان، بار ديگر در حياط مجموعهي صباي فرهنگستان هنر جمع شدند؛ اين بار نه براي استقبال از گشايش نمايشگاهي، كه براي بدرقهي مرد مجسمهسازي ايران؛ مردي كه ميگويند آشتي دهندهي ما با سنگها بوده است، استاد علياكبر صنعتي.
بهمن نامورمطلق كه در جايگاه قرار گرفت به حاضران يادآوري كرد كه نسلي از هنرمنداني كه فصل نويني از هنر ميهن ما را رقم زدند، دارد از دست ميرود، حميديها، تجويديها، مميزها و صنعتيها.
او صنعتي را هنرمندي متعهد، متواضع، مردمي، ميهندوست، جسور، نورآور، توصيف كرد و گفت: صنعتي يتيمي بود كه موجب غرور يتيمان كرمان و يتيمخانه حاج علياكبر صنعتي شد و ياد كمالالملك و مدرسه صنايع مستظرفه را زنده نگهداشت.
دبير فرهنگستان هنر كه به عضويت صنعتي در اين فرهنگستان افتخار ميكرد، اضافه كرد كه مجسمههاي سنگي صنعتي از مهرباني و از لطافت روح و از رنجهاي بينوايي سخن ميگويند.
وي اذعان داشت كه صنعتي نگاه به سنگها را دگرگون كرد و ما را با سنگها آشتي داد.
او اما اينها را قدرت الهي خداوند دانست كه به بندگان خاص خود - پيامبران و هنرمندان - اعطا ميكند.
نامور مطلق سپس پيامي از صنعتي را خواند كه براي سومين جشنوارههاي منطقهيي هنرهاي تجسمي در سال 69 فرستاده بود.
در اين پيام صنعتي آورده بود: " از يادتان نرود كه ميراثدار ارزشهاي گرانقدر و پر پشتوانه و غني تبار هنر سرزمينتان - ايران - هستيد و متعهد به تداوم و تكامل و حفظ اين ارزشها."
در ادامه اين مراسم در حالي كه خانواده و نزديكان سيدعلياكبر صنعتي گرد پيكرش جمع شده بودند، محمدحسين ايماني خوشخو- معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، پيام وزير را خواند.
در پيام صفار هرندي صنعتي هنرمندي معرفي شده بود كه ميان مردم و خلاقيتهاي هنرياش آشتي و صلح برقرار كرد؛ استادي وارسته كه دستهاي هنرمندش را به نيت همدلي با مردم عامي و تهيدست به حركت درآورد؛ بزرگ مردي كه از نخستين سالهاي خلاقيت و هنرآفريني آرمانش اين بود كه هنر در ارتباط تنگاتنگ با نيازها و خواستهاي مردم بيپناه جامعه حيثيت و آبرو مييابد و هنرمند رسالتي ندارد، جز آنكه بكوشد هنرش چنان آيينهي تمامنمايي، بازتاب ارزشهاي بنيادين جامعه باشد و اين آرمان حاصل شرايط زندگي مردي بود كه خود با مفاهيم درد و رنج و محروميت و فقر و تحمل ستم آشنايي ديرينه داشت.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين پيام آورده بود: تاريخ هنر ايران هرگز استاد سيدعلياكبر صنعتي را از ياد نميبرد. استادي كه مبتكر تحولي ماندني و پربار در هنر مجسمهسازي ايران بود و به ياري ذوق و بينش خلاقش، آثار را خلق كرد كه نمايانگر پيوند عميق عاطفي او با مردم كشورش - ايران - است.
به گزارش ايسنا، سپس نمايندهي مردم كرمان در مجلس شوراي اسلامي ازسوي مردم ديار زادگاه استاد صنعتي، درگذشت اين هنرمند ماندگار را تسليت و از تقاضا و خواست مردم كرمان براي ميزباني پيكر مرحوم صنعتي سخن گفت.
به گفته وي تقاضاي مردم كرمان با خانوادهي آن هنرمند درگذشته در ميان گذاشته شده، اما بهخاطر وصيت ايشان مبني بر خاكسپاري در بهشت زهراي تهران تحقق اين تقاضا ميسر نشد.
وي اما از تدارك و برپايي نمايشگاه و موزهي بزرگ صنعتي - ارديبهشتماه سال جاري - در شهر كرمان خبر داد.
عبدالمجيد حسيني راد هم با اشاره به ضايعهي درگذشت هنرمندي كه ارتباطي بسيار عميق ميان درك هنر آثار هنري، با جامعه و تودهي مردم بهوجود آورد، گفت: اين ويژگي بزرگترين شخصيت ملي هنر معاصر را براي ما به يادگار گذاشت.
رييس مركز هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به گفتهي مرحوم صديقي - مجسمهساز - اشاره كرد كه صنعتي فاصله هنر با تودهي مردم را بسيار نزديك كرد و مردم را با هنر آشتي داد، براي مردم كار و براي آنها زندگي كرد و آثاري بهجا گذاشت و هنري را در خدمت تودههاي محروم و دردمندان براي هميشه به يادگار گذاشت.
حسيني راد گفت كه اميدوارم همه هنرمندان امروز ما آن چنان كه در دو سالانهي اخير مجسمهسازي تنديس دستهاي او را به عنوان هديه دريافت كردند، آموزههاي معنوي او را نيز در هنر به ارث برند و در هنر، ياد او را جاودانه كنند.
مشهديزاده -هنرمند نقاش - نيز بهنمايندگي از سوي خانواده صنعتي سخن گفت.
او به گفتهي صنعتي كه " اين سالها به گونهاي زندگي كردم كه در آب بودم اما تر نشدم" اشاره كرد و دربارهي فضايل و ويژگيهاي شخصيتي اين هنرمند مجسمهساز سخن گفت.
سپس دارابي -هنرمند و دوست نزديك صنعتي - كه بيش از 50 سال با وي معاشرت نزديك داشته، از شاگردي خودش و صنعتي در مكتب مرحوم هاشم فياض ياد كرد.
به گفته او آنها ميخواستند آدم شدن را در آن مكتب بياموزند.
در اين مراسم اعلام شد كه بهخاطر طولاني نشدن مراسم تشييع، باستاني پاريزي از سخنراني خودداري كرده است.
همچنين اعلام شد كه نوار هشت دقيقهيي را از صداي مرحوم علياكبر صنعتي براي پخش آماده دارند، اما اين اتفاق نيز نيافتاد.
پيكر سيدعلياكبر صنعتي بر دستان هنرمندان گرد حياط نگارخانههاي صبا و خيال مجموعهي صبا، طواف داده شد و براي خاكسپاري به بهشت زهرا (س) منتقل شد.
مراسم خاكسپاري در قطعهي هنرمندان بهشت زهرا (س) جريان يافت كه گزارش آن متعاقبا مخابره خواهد شد.
به گزارش ايسنا، اهالي كرمان، جواناني به نمايندگي از كودكان تحت پوشش يتيمخانه صنعتي و جمعيت هلال احمر، مجسمهسازان، مسوولان فرهنگستانهاي ادب، هنر، صدا و سيماي جمهوري اسلامي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، احمد مسجدجامعي، عزتالله ضرغامي، حسن حبيبي، كينژاد، سيدحسين مرعشي، دكتر اشعري، باستاني پاريزي، عليرضا سميعآذر، غلامرضا كرمي - نماينده مرد كرمان در مجلس - هوشنگ مرادي كرماني، احمد نادعليان، محمود جواديپور، اعضاي انجمن مجسمهسازان ايران و ... در اين مراسم حاضر بودند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات