يك باستانشناس: بهترين كار اين است كه سازههاي تختجمشيد در زير خاك باقي بمانند حتي يك نفر تربيت شدهي تحصيلات عالي مرمت در تخت جمشيد وجود ندارد
عليرضا عسگري تاكيد كرد: بايد بپذيريم محوطهاي مثل تخت جمشيد اگر ثبت شده در فهرست آثار جهاني است از هر نظر بايد چنين و آنچه در آن اتفاق ميافتد، متناسب با آن شايستگيها و اهميت آن باشد.
اين باستان شناس ضمن بيان اين مطلب، به خبرنگار ميراث فرهنگي ايسنا گفت: اگر تخت جمشيد محوطهاي ثبت شده در فهرست آثار جهاني است، آوردن اين مطلب روي كاغذ كافي نبوده و پيش از هر چيز بايد به آنچه گفته شده عمل شود.
اين امر تمامي فعاليتها از جمله مرمتها، پژوهشها و عمليات ميداني و حتي براي بازديدكنندهها از نظر كيفي را در اين محوطه در بر ميگيرد.
وي گفت: خوشبختانه بخش پژوهش در تخت جمشيد تا حدودي جنبه بينالملل به خود گرفته يعني در غالب موارد ميبينيم كه از آنجا كه پژوهش لازم كار ميداني است، اين بخش جدي گرفته شده و به يكباره شاهد 800 مقاله پژوهشي از دانشگاههاي مختلف در اين خصوص هستيم.
عسگري ادامه داد: اما متاسفانه مرمتها در تخت جمشيد چنين نيست. اين فعاليت يا به كارهايي كه توسط شاگردان مرمتي چهل سال پيش در محوطه انجام ميگيرد، محدود شده و يا به افرادي كه بيشتر تكنسين مرمت هستند و نه آموزگاران اين رشته.
اين باستان شناس اضافه كرد: مرمتگران در محوطه به گونهاي كار كردند كه با تغيير قوانين مرمتي، هيچ تغييري نكردند و به روند گذشته خود ادامه دادند.
حتي در رابطه با اين موضوع حداكثر سخن مرمتگران اين است كه امروزه بايد تخت جمشيد به همان حالت اوليه خود رها شود، در حالي كه چنين نظري اشتباه است.
وي تصريح كرد: همه ميدانيم خاك بهترين امانتدار است و در شرايطي كه وضعيت مرمت به اين گونه است بايد اجازه دهيم سازههاي تخت جمشيد زير خاك باقي بمانند. وقتي پلكان شرقي آپادانا 70 سال پيش از زير خاك بيرون آمد، سالم بود اما بيشترين تخريب را طي اين هفتاد سال داشته است.
وي افزود: آلودگي هوا در دشت مرودشت و در پي آن تغيير اكوسيستم، و آسيبهاي وارده از سوي بازديدكنندگان همگي در اين تخريبها نقش ايفا ميكنند و بايد مراقب اين موضوع بود.
عسگري در ادامه خاطرنشان كرد: همواره موضوعات علمي تازهاي از كشورهاي غربي ميشنويم اما حتي يك نفر تربيت شده تحصيلات عاليه مرمت درتخت جمشيد وجود نداشته و معمولا دراين مورد به افراد كارشناس داخلي كفايت ميكنيم. مرمتگران جنبههاي حفاظتي تخت جشميد را غالبا بر روي كاغذ ثبت ميكنند و بيشتر از اين كه به اجراي آنها در تخت جمشيد بپردازند، با قلم و كاغذ خودشان كار ميكنند.
عسگري در پايان گفت: به نظر ميرسد همان مرمتگراني كه سي چهل سال پيش بازماندههاي مرمت در تخت جشميد بوده همان افرادي هستند كه از نظر علمي هيچ اطلاعاتي ندارند، دائما همان كارها را به صورت تجربي، درست يا نادرست تكرار ميكنند.بنابراين بهترين كار اين است كه سازهها را زير خاك باقي بگذاريم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات