/وضعيت اسفناك آثار باستاني گنجك (تخت سليمان) كي پايان مييابد؟/ مدير پروژههاي بزرگ: محدوديت اعتبار مالي در پروژههاي اينچنين توان مديريتي را سلب ميكند
تخت سليمان (گنجك) با وجود اعتبارات اندك در حال حاضر با مشكل نيروي انساني مواجه است.
محمدحسن خادمزاده ـ مدير پروژههاي بزرگ سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با بيان اين مطلب گفت: به هر حال تخت سليمان (گنجك) تا نزديكترين شهر 45 كيلومتر فاصله دارد و البته تكاب خود شهري كوچك است. امكانات رفاهي در اين منطقه وجود ندارد، آب و هوا نيز در زمستان به گونهاي است كه امكان زندگي كردن در آن فراهم نيست. اما اينها همه مشكلات جنبي كار است. اگر جذابيتهاي كار و امكانات مالي كه سازمان در اختيار پروژه قرار ميدهد يا روشهايي كه براي درآمدزايي پروژه، مدير پيشنهاد ميدهد تا درآمدها در اختيار خود پايگاه قرار گيرد، جذابيتي ايجاد ميكند كه كارشناسان علاقهمند در اين محوطه حضور داشته باشند.
وي افزود: در حال حاضر دانشگاههاي ما به اندازه كافي كارشناس و متخصص در اين زمينه تربيت ميكنند و از لحاظ افراد تحصيل كرده كمبودي در كشور وجود ندارد. البته اين به معناي اين نيست كه همه فارغالتحصيلان دانشگاهها مسلط به موضوع هستند يا ميتوان همه كار را در اختيار آنها قرار داد.
خادمزاده وجود چنين مشكلي را ناشي از كمبود امكانات مالي براي تخت سليمان (گنجك) دانست و گفت: مشكل موجود اين است كه اعتبارات و امكانات مالي كه در اختيار اين پروژهها قرار ميگيرد، بسيار محدود است و توان مديريت را از مديرانش سلب ميكند.
اگر بتوان تمهيدي با توجه به شان اين پروژه انديشيد و اعتبارات مورد نياز آن را تامين كرد، از لحاظ نيروي فني، البته نه در حال حاضر، اما در آينده نزديك، ميتوان براي گنجك كاري كرد. البته اين مشكل وجود دارد و كسي حاضر نيست برود جايي كه بيابان است و هيچ شهري دور و بر آن نيست؛ آن هم با يك حقوق بسيار اندك بخواهد مشغول به كار شود.
وي در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به نبود توجه كافي به بخش معرفي و شناسايي تخت سليمان (گنجك) اشاره كرد و گفت: اين امر يكي از بحثهاي بسيار مهم است كه بايد به بهترين نحو در مورد تخت سليمان (گنجك) اتفاق بيفتد. اينكه توانايي جذب بازديدكننده توسط سايت تاريخي مثل تخت سليمان (گنجك) چقدر است، بحث جدايي را ميطلبد. بالاخره مردم بايد از وجود چنين اثري در كشور خود آگاه باشند و بدانند در نقطهاي از ايران اثري هست كه در مقياس جهاني مورد نظر است. اميدواريم در برنامههاي بلندي كه مسؤولان پايگاه در آنجا تنظيم خواهند كرد، موضوع معرفي اثر به صورت جديتري در كنار كار پژوهش و حفاظت انجام گيرد.
وي به نظارتهاي يونسكو در مورد فعاليتهاي تخت سليمان (گنجك) اشاره كرد و افزود: يونسكو بايد در همه زمينهها حضور داشته باشد و نظارت كند و كل محدوده تحت نظر باشد ـ چه در زمينه حفاظت و مرمت و چه بحث فعاليتهاي پژوهشي كه در اين محل اتفاق ميافتد. بازديدي كه كارشناسان يونسكو هرچند وقت يك بار از مجموعه خواهند داشت و گزارشهاي مختلفي كه وجود دارد، قطعا توسط افراد كارشناس و پيگير موضوع مورد توجه قرار خواهد گرفت. همين گزارشها و توجههاي افراد كارشناس باعث ميشود يك نظارت آشكار و دايمي از طرف يونسكو روي اثر وجود داشته باشد. البته در برخي مواقع و در صورت نياز كارشناسان يونسكو خود در كارهاي فني كمك خواهند كرد. در تخت سليمان (گنجك) با توجه به اينكه كارشناسان خبرهاي در سازمان وجود دارند، فعلا نيازي به آن نيست و در حوزه مرمت هم چنين بوده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات