با اكوتوريسم ايران(7) كردستان، چشماندازي بينظير از تفرجگاههاي طبيعي
استان كردستان به لحاظ موقعيت طبيعي و اقليمي، روان آبها و رودخانههاي متعدد به همراه روستاها و عشايري كه در اقصي نقاط آن پراكندهاند، علاوه بر چشماندازها و مناظر زيبا از پتانسيلهاي توريستي و تفرجگاهي قابل توجهي برخوردار است.
به گزارش ايسنا بانه، بيجار، ديواندره، سقز، سنندج، قروه، كامياران و مريوان از شهرستانهاي اين استان هستند. در حال حاضر استان كردستان با مجموعه شهرها، روستاها و عشايري كه در اقصي نقاط آن پراكنده شده و استقرار يافته به يكي از نواحي در حال توسعه غرب كشور تبديل شده و از پتانسيلهاي توريستي و تفرجگاهي قابل توجهي برخوردار است.
نفوذ تودههاي مرطوب زمستاني و بهاري در مريوان و درياچه زريوار تاثير فراواني در مرطوب و معتدل شدن هواي اين ناحيه دارد. ميزان رطوبت و باراش مناسب باعث ايجاد جنگلهاي انبوه بلوط و گونههاي مختلف درختان جنگلي شده است. پوشش گياهي اين ناحيه مناظري شگفتانگيز و باشكوه دارند.
از آنجا كه تنوع اقليمي همراه با ساير شرايط مناسب، از جاذبههاي مهم در صنعت جهانگردي به شمار ميرود و جهانگردان خواهان دماي مطلوب و مطبوعي هستند، استان كردستان به ويژه در فصول بهار و تابستان از اين نظر بسيار مناسب و داراي قابليتهاي جهانگردي ويژه است.
رودخانهها و چشمهسارهاي متعدد دائمي و درياچه طبيعي زريوار و درياچههاي پشت سدهاي وحدت در 10 كيلومتري شمال سنندج و شهيد كاظمي در شمال غربي سقز از جاذبههاي طبيعي ارزشمند و كم نظير جهانگردي استان كردستان محسوب ميشوند.
منابع سرشار آب و پوشش گياهي متنوع جنگلي و مرتعي، علاوه بر ايجاد مناظر زيبا و تلطيف هوا، زمينههاي مناسبي را براي انجام ورزشهاي تابستاني و تفريحات آبي به وجود آوردهاند. در فضاهاي آبي استان كردستان، ورزشهاي اسكي روي آب، شنا، قايقراني، ماهيگيري و ورزش هيجان انگيز و مفرح قايقراني تند آبي كه امروز طرفداران بيشماري را به سوي خود جذب كرده، قابل انجام است.
همچنين كوهستانها، ارتفاعات و قلههاي متعدد استان كه برخي از آنها با پوشش جنگلي و مرتعي جلوههاي ويژهاي از چشماندازهاي سحرانگيز طبيعت را به نمايش ميگذارند، زمينههاي مساعدي را جهت ايجاد و توسعهي ورزشهاي كوهستاني فراهم آوردهاند.
«درياچهي زريوار»
درياچهي زريوار مهمترين و كم نظيرترين جاذبهي آبي در غرب كشور است كه در فاصلهي دو كيلومتري غرب مريوان قرار گرفته و جادهي آسفالتهاي آن را به شهر مريوان پيوند ميدهد. اين درياچه در ارتفاع يك هزار و 285 متري از سطح دريا واقع شده است. طول آن چهار و نيم كيلومتر و عرض آن اندكي كمتر از 2 كيلومتر است. عمق متوسط درياچه حدود 3 متر است. درياچه زريوار آبي شيرين دارد و از جوشش چشمههايي كه در كف درياچه قرار گرفتهاند تامين ميشود.
وضعيت استقرار شهر مريوان و درياچهي زريوار كه از جهات مختلف توسط جنگلهاي انبوه و نيمه احاطه شدهاند، مناظر بسيار زيبا و بديعي را به وجود آوردهاند، بر تپهاي كوچك در قسمت شرقي، مهمانسراي ايرانگردي و جهانگردي مريوان احداث شده است.
«درياچه پشت سد قشلاق (سد وحدت)»
سد مخزني قشلاق بر روي رودخانهي قشلاق در ده كيلومتري شمال سنندج، روي كوههاي منطقه «ساتله و تيرگرا» احداث شده است.
درياچه پشت اين سد 11 كيلومتر طول دارد و وسعتي معادل 934 هكتار را در برميگيرد و با توجه به سطح دريا و حجم آب، زمينهي مناسبي براي انواع ورزشهاي آبي به وجود آورده است. اين درياچه همچنين محل زيست ماهيان مختلف از خانوادههاي كپور ماهيان است كه از آن جمله ميتوان به ماهي عروس، شاه كولي، سياه ماهي، آلپورنوس كاپيتو، ماهي سياه و سس ماهي اشاره كرد.
به همين دليل شرايط ماهيگيري تفريحي نيز فراهم شده است.
درياچه پشت سد با فضاي سبز و جنگلكاري اطراف از ديدنيهاي جالب توجه شهر محسوب ميشود. همچنين امكانات تفريحي و اسكلهي قايقراني درياچه هر ساله تعداد زيادي از علاقهمندان به ورزشهاي آبي را به سوي اين مكان جذب ميكند.
«رودخانهها»
استان كردستان به لحاظ موقعيت طبيعي و اقليمي، روان آبها و رودخانههاي متعددي دارد كه علاوه بر چشماندازها و مناظر زيبا، زمينههاي مناسبي براي انواع ورزشهاي تفريحي مانند شنا و ماهيگيري فراهم كرده است.
رودهاي استان در حوزههاي متعددي جريان دارند؛ رودهاي سفيد رود و زرينه رود به درياچهي اروميه ميريزند، رودهاي سيروان و بانه به خاك جريان دارند و قزل اوزن به سوي درياي خزر سرازير ميشود. رودهاي قزل اوزن، زرينه رود، سيمينه رود، رود سيروان، رودخانهي بانه به همراه ديگر رودهاي اين منطقه به دليل حواشي بسيار زيبا و ديدني و زيستگاه انواع پرندگان و ماهيان، قابليتهاي ورزشهاي آبي و مفرح و بهرهبرداريهاي توريستي و تفريحي را دارند.
«چشمههاي آب معدني باباگر»
اين چشمه در 18 كيلومتري شمال قروه قرار گرفته است. آب اين چشمه كه در استخري عميق دايرهاي شكل با محيطي حدود 200 متر جمع ميشود، از دستهي آبهاي كلروبيكر بناته مخلوط گازدار است كه براي برخي از بيماريهاي دستگاه گوارش مانند سوء هاضمه مفيد است اين نوع آبها همچنين در تركيب خود ايندريدكربنيك دارند و آرام بخش هستند و در بيماريهاي ناشي از سوء تغذيه نيز موثراند. اين چشمه مورد توجه اهالي محل و مسافران است و يكي از جاذبهها و تفرجگاههاي مهم استان كرستان محسوب ميشود.
«چشمههاي آب معدني گواز»
اين چشمه در 50 كيلومتري شمال غربي كامياران و در 10 كيلومتري شمال غربي روستاي پلنگان در دامنهي كوه روستاي گواز واقع شده است. در محل خروج آب چشمه، رنگ آن شيري است كه نشانهي وجود مواد آهني و گوگردي در آب است.
با توجه به نوع آبهاي گوگردي «سولفور» ميتوان از اين نوع آبها نوشيد و يا براي درمان بيماريهاي پوستي با آنها استحمام كرد. همچنين در درمان بيماريهاي مجاري تنفسي، روماتيسمي و بيماريهاي جلدي بسيار موثراند.
در ايام تعطيل و به خصوص در فصل تابستان مسافران زيادي از شهرهاي كامياران، مريوان و سنندج براي استفاده از خواص درماني - طبي اين آب معدني و همچنين استفاده از فضاي تفرجگاهي در آن به منظور گذراندن اوقات فراغت به اين محل مسافرت ميكنند.
اين چشمه با توجه به موقعيت و سابقهي بهرهبرداري در صورتي كه با برنامهريزي و طراحي مناسبي و به طور سازمان يافته بهرهبرداري گردد به يكي از كانونهاي توريستي مهم استان تبديل خواهد شد.
چشمههاي آب تلخ (پير صالح)، سراب بيجار، خاور آباد، قمچقاي، سراب و نيسار، هفت آسياب، اورامان ماتان و ژاو رود مريوان از جمله چشمههاي آب معدني هستند كه همراه با مناطق و مناظر طبيعي، نظر هر بينندهاي را به سوي خود جلب مينمايند.
دشتهاي استان كردستان نيز با چشماندازهاي طبيعي و پوشش گياهي، مناظر دلپذيري از طبيعت اين استان زيبا را به نمايش ميگذارند. دشتهاي دهگلان، قروه، خامسان، كامياران، اميرآباد، بانه، سقز و بيجار چشماندازي زيبا و باطراوتي را در فصول بهار و زمستان ارائه ميدهند كه از توان تفرجگاهي برخوردارند.
ارتفاعات، دامنهها و رشته كوههاي متعدد استان كردستان از ديگر قابليتهاي تفرجگاهي آن بشمار ميرود، رشته كوههاي غرب كشور به صورت رشتههايي موازي، تمامي پهنهي استان را در برگرفتهاند و محدودهي طبيعي آن را تشكيل ميدهند. يخچالهاي قلل مرتفع، چشمهسارهاي فراوان، پوشش مناسب جنگلي و مرتعي دامنههاي مناطق كوهستاني به ويژه مناطق نزديك شهرها (ابيدر، اربابا و شاهو) در جنوب استان عمدتا در روزهاي تعطيل، پذيراي گروه زيادي از ساكنين مناطق شهري و مسافران استان هستند، مهمترين كوههاي استان كه بيش از دو هزار و 800 متر ارتفاع دارند، كوه كوچسار، شيخ معروف، پنجه علي، چهارشنبه، كاني چرمه، حلقه مير، سناسره، ميانه، مسجد ميرزا، ملا كاوو و ديگر كوههاي منطقه هستند.
پوشش گياهي به ويژه جنگلها از زمرهي مهمترين و زيباترين جلوههاي طبيعي و يكي از جاذبههاي بينظير تفرجگاهي و جهانگردي هر منطقه به شمار ميروند. امروزه نقش جنگلها در حفظ آب، خاك و به ويژه نقش تفرجگاهي و زيباشناسي آن مورد توجه برنامهريزان محيط زيست و اوقات فراغت قرار گرفته است.
جنگلهاي كردستان جزيي از جنگلهاي غرب كشورند كه بعد از جنگلهاي منطقهي شمال در ردهي دوم اهميت قرار دارند و وسعت آن در حدود 320 هزار هكتار است.
بخش اعظم جنگلهاي كردستان در نوار غربي استان و از شمال به جنوب امتداد يافته و شهرهاي بانه و مريوان را در برميگيرد. از معروفترين درختان جنگلهاي بانه و مريوان ميتوان به انواع بلوط، مازو، گلابي وحشي، زبان گنجشك، گردو، سيب وحشي، پسته وحشي، زالزالك، آلبالوي جنگلي و بادام تلخ اشاره كرد. بيد وحشي، سپيدار و گز در كنارههاي رودخانهها ديده ميشوند. اين نقاط مناظر زيبا و دلپذيري را براي گذراندن اوقات فراغت اهالي و همچنين امكانات بالقوهاي در امر توسعهي جهانگردي استان فراهم كردهاند.
علاوه بر پوشش گياهي و فضاهاي سبز طبيعي در نقاط شهري استان كردستان 57 پارك شهر با وسعت 160 هكتار احداث شده است. جنگلهاي منطقهي مريوان، بانه، سقز و سنندج از جمله فضاهاي سبز و جنگلي منطقه هستند.
تنوع زيستي استان كردستان جاذبههاي بينظيري در حوزهي جهانگردي طبيعي (اكوتوريسم) است، كه در صورت توجه و تبليغ به يكي از ابزار توسعه جهانگردي استان تبديل خواهد شد.
«فضاهاي روستايي»
استان كردستان به لحاظ موقعيت جغرافيايي، خصوصيات آب و هوايي و قدمت تاريخي و ساير مشخصات منطقهاي و قومي از فضاي روستايي جذابي به ويژه براي گردشگران و ايرانگردان برخوردار است. به گزارش ايسنا بخشي از مناطق روستايي اين استان تحت تاثير شيوهي زيست عشايري و كوچنشيني است كه اين نوع زيست جلوههاي ويژهاي از زندگي مردم عشاير كردستان را به نمايش ميگذارد.
روستاهاي جنگل، اورامانات تخت، صلوات آباد و دركي به لحاظ پوششهاي گياهي، حيات وحش و اقليمهاي متوع و بناهاي تاريخي و مذهبي گوناگون، از جاذبهها و عناصر طبيعي مسحور كنندهاي بشمار ميآيند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات