با اكوتوريسم ايران (1) جزاير، تالابها، مردابها و درياچههاي آذربايجان غربي
آذربايجان غربي در ميان مناطق غربي كشور به لحاظ جاذبههاي گردشگري از جايگاه ويژهاي برخوردار است. آنچه كه اين جاذبهها را بيش از پيش نمايان ميسازد، قرار گرفتن درياچه اروميه به عنوان يكي از بينظيرترين درياچههاي جهان در اين استان و قرار گرفتن در نوار مرزي است.
به گزارش ايسنا آذربايجان غربي يكي از مناطق كوهستاني كشور است كه توپوگرافي متنوع و گستردهاي دارد. درسراسر ناحيه هم مرز آن با تركيه و عراق، كوههاي مرتفع برفگيري از شمال به جنوب كشيده شده است. آبهايحاصل از ذوب برف كوههاي مذكور بصورت رودخانههاي متعددي در درههاي منطقه جريان مييابد و به سهحوزه عمده درياچه اروميه، گسل عظيم خوي و دره رود كلوي سرازير ميشوند. سه ناحيه فوق پستترين نقاط آذربايجان غربي به حساب ميآيد.
جزاير، تالابها، مردابها و درياچههاي آذربايجان غربي عمدهترين و شاخصترين حوزههاي اكوتوريسم اين استان را تشكيل ميدهند. عمدهترين جاذبههاي اكوتوريستي اين استان شمال غربي عبارتند از:
*درياچه اروميه*
استان آذربايجان غربي بزرگترين درياچه كشور يعني درياچه اروميه را در كنار خود جاي دادهاست. اين درياچه در ارتفاع 1267 متري از سطح دريا واقع شده است. طول آن حدود 130 تا 140 كيلومتر وعرض آن بين 15 تا 50 كيلومتر متغير است و عمق متوسط درياچه را 50 الي 60 متر تخمين زدهاند. آب درياچهاروميه بي نهايت شور و ميزان نمك محلول آن دو برابر اقيانوسها است و به همين علت نيز آب آن هيچوقت يخ نميزند. لذا گردشگران ميتوانند در گرماي تابستان تن خود را به شورترين درياچه جهان بسپارند.
از زمانهاي قديم آب درياچه اروميه به علت املاحي كه در آن محلول است، مورد توجه بيمارانامراض جلدي و اطباء محل بوده است. گلهاي طبي در درمان بيماريهاي دردبندها، پيها و ماهيچهها (بر اثررماتيسم يا عفونت) و بعضي از بيماريهاي زنانه و نيز در درمان ضربههاي وارده به استخوانها، بندها وقسمتهاي نرم اندام مورد استفاده قرار ميگيرد.
فصل آب تني معمولاً از اوايل تير تا نيمه دوم مرداد طول ميكشد و از اين زمان به بعد آب درياچه سرد ميشود.
* جزاير اروميه*
درياچه اروميه جزاير و شبه جزيرههاي متعددي دارد كه از اهميت توريستي قابل توجهي برخوردارند. اين درياچه داراي 102 جزيره كوچك و بزرگ است كه اهم آنها عبارتند از: كبودان، اشك، اسپير و آرزو.
جزيره كبودان: يكي از بزرگترين جزاير درياچه اروميه، جزيره كبودان است كه يك چشمه و يك قنات كوچك دارد. قسمت اعظم پوشش گياهي آن را علفهاي كوتاه، درختان پسته وحشي، سرو كوهي، بادام وحشي،شيرخشت و گوجه فرنگي تشكيل ميدهد. اين جزيره در شرق اروميه با وسعت 3175 هكتار و در ارتفاع 1521متري قرار دارد. نوع ساحل آن سنگي و ماسهاي است و براي شنا و ورزشهاي آبي امكانات مناسبي دارد. درجزيره كبودان هزاران حيوان از انواع مختلف زيست ميكنند كه عمدهترين آنها قوچ و ميش ميباشد.
جزيره اشك: اين جزيره با 2115 هكتار وسعت در قسمت جنوبي كبودان و در 40 كيلومتري بندر گلمانخانه قراردارد. اين جزيره يك چشمه آب شيرين دارد و يكي از زيستگاههاي پرندگان بومي و مهاجر از جمله فلامينگو وتنجه به حساب ميآيد. جزيره اشك از نظر پوشش گياهي شبيه جزيره كبودان است و گوزن زرد ايراني كه يكي از نادرترين گوزنهاي جهان است در آن زندگي ميكند.
جزاير اسپير: اين جزيره با 1151 هكتار وسعت در غرب كبودان و در 27 كيلومتري بندر گلمخانه واقع شدهاست. اين جزيره همه ساله پذيراي پرندگاني همچون فلامينگو، پليكانها، كاكاييها و غازهاست. امكانات وتاسيسات جزيره محدود به يك اسكله ميباشد. جزاير كبودان، اشك، اسپير، آرزو و جزاير نهگانه از امكاناتمناسب براي شنا و ورزشهاي آبي برخوردار است.
*تالابها*
مساحت تالابهاي استان را بيش از 700 كيلومتر مربع تخمين ميزنند كه برخي از آنها داراي آب شيرين وبرخي شور است. اين تالابها زيستگاه مناسبي براي انواع پرندگان به حساب ميآيد. تالابهاي استان عبارتنداز: تالابهاي شيطان، يادگارلو، جهودآباد، نيزار گرده قيا و حسنلو به وسعت 1480 هكتار در اطراف نقده.تالابهاي آق گل، عشق آباد، قره بلاغ، ياريم قيه و ساري سو به وسعت 5966 هكتار در اطراف ماكو. تالابهايقره گل و يسريلآباد به وسعت 460 هكتار در اطراف مياندوآب.
درياچههاي سدهاي استان آذربايجان غربي عبارتند از: درياچه سد بوكان، درياچه سد انحرافي مياندوآب،درياچه سد مهاباد، درياچه سد انحرافي يوسف كندي پيرامون اين درياچهها و ماندابهاي كنار رود ارس وبركههاي اطراف درياچه اروميه كه هر كدام از آنها جلوهاي زيبا دارد و مأمن حيات وحش محسوب ميشود. اينآب بندها امكانات ماهيگيري، شكار پرندگان و ساير حيوانات آبزي را دارند.
*رودخانه ارس*
رود مرزي ارس از ديم قشلاق تا محل بهم پيوستن آق چاي به ارس، حدود 135 كيلومترميان آذربايجان غربي و جمهوري خود مختار نخجوان جاريست. اين رود از كوههاي هزار بركه تركيه سرچشمهميگيرد و سپس با رودي ديگر بنام كورا در جمهوري آذربايجان، يكي ميشود و بالاخره به درياي خزر ميريزد.اين رود 1072 كيلومتر طول دارد. پيرامون سد ارس در شرق ماكو جنگلكاري شده و تفرجگاه عمومي است.
*مهاباد رود*
اين رود از ميان ارتفاعات پيرانشهر و سردشت ميگذرد و از بهم پيوستن دو شاخه اصليبيطاس و ده بكر بوجود ميآيد. پس از گذشتن از شمال غربي مهاباد در غرب سيمينه رود و شرق گدار(قادرچاي) وارد درياچه اروميه ميشود. بر روي اين رودخانه نيز سدي احداث گرديده كه علاوه بر توليد برق،آب مشروب شهر را نيز تامين ميكند. سد انحرافي ديگري در 8 كيلومتري مهاباد در محلي بنام يوسف كنديجهت آبياري اراضي ساخته شده است كه مأمن حيات وحش است و زيباييهاي قابل توجهي دارد
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات