*شكوهي ماندگار از يك انديشهي ژرف* نيمنگاهي به باغهاي ارم، دلگشا و عفيفآباد
دستهاي پرتوان معماران و انديشمندان ايراني در طول زمان آثاري را در حوزههاي مختلف جغرافيايي خلق كرده است كه امروزه اعجاب هر بازديد كنندهاي را بر ميانگيزند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، باغهاي ايراني در اين ميان از جايگاه برجستهاي برخوردار بودهاند. به طوريكه امروزه ميتوان گفت: باغ ايراني نمايانگر فرهنگ و تمدن ايران زمين و شكوهي ماندگار از يك انديشهي ژرف است.
عمق اين نوشتار زماني نمايان ميشود كه بدانيم معماران ايراني در دل كوير سوزان باغهايي را خلق كردهاند كه امروزه از شاهكارهاي معماري و تمدني به شمار ميآيند.
باغ دولتآباد در يزد و فين در كاشان تنها نمونههايي از اين هنر اعجاببرانگيز ايرانيان هستند. در شيراز و استان فارس نيز دست تواناي ايرانيان، باغهايي را خلق كرده است كه امروزه پس از تخت جمشيد و ديگر بناهاي تاريخي در زمره پربينندهترين جاذبههاي گردشگري به شمار ميآيند.
*باغ ارم*
شيراز از دورههاي باستاني به داشتن باغهاي بزرگ و باصفا شهرت داشته كه متاسفانه، بويژه در دوران معاصر، بسياري از آنها از بين رفته است. در اين ميان باغ گلشن (عفيفآباد)، باغ ارم، باغ دلگشا، باغ نظر، باغ جهاننما، باغ جنت و باغ ملي از شهرت بيشتري برخوردارند. باغ ارم از دوران سلجوقيان و آل اينجو پابرجا بوده كه پس از فروپاشي آل اينجو به دست پادشاهان آل مظفر افتاد و در زمان زنديان و دوران كريم خان زند اقداماتي در جهت بهسازي آن به عمل آمد.
به گزارش ايسنا، باغ ارم در زمره يكي از جاذبههاي مهم گردشگري شيراز به شمار ميآيد و روزانه مورد بازديد صدها گردشگر و مسافر قرار مي گيرد. اين باغ در سمت شمال غرب شيراز قرار دارد و قبل از توسعه شهر، جزء حومه شيراز بوده و به جهت محل سكونت خاندان قشقايي جنبهي اختصاصي داشته است. پس از آنكه جزء آثار باستاني و تاريخي شهر قرار گرفت و با توسعه شهر و خيابانكشي اطراف آن و تغيير ديوار گلي سابق آن به نردههايي متناسب باغ، شكل بيروني باغ نيز مانند داخل آن دلپذير گشت.
اين باغ پس از فوت ابوالقاسم خان نصير الملك به فرزندش عبدالله قوامي رسيد و او باغ را به محمدناصر خان قشقايي فروخت.
پس از دهها سال اين باغ در نهايت به دولت و سپس به دانشگاه شيراز واگذار شد.
باغ گياهشناسي ارم نيز يكي از 20 مراكز تحقيقاتي دانشگاه شيراز است و علاوه بر فراهم نمودن بستر لازم تحقيقاتي در زمينه گياهشناسي و گياهان دارويي به عنوان زيباترين باغ كشور به شمار ميآيد.
*باغ دلگشا*
اين باغ در نزديكي آرامگاه سعدي واقع است كه به داشتن درختهاي نارنج ممتاز شهرت دارد و سابقه چند صد ساله باغ، آن را به بنيادي تاريخي - هنري موسوم ساخته است.
در دوره تسلط تيمور گوركاني باغ دلگشا و چند باغ مشهور ديگر شيراز همچنان در حال آباداني بوده كه پس از بازديد تيمور از شيراز و ديدن اين باغ، در سمرقند باغي بزرگ به همين شيوه به نام دلگشا احداث نموده است.
باغ دلگشا در دوره صفويه نيز از باغهاي مشهور شيراز به شمار ميرفته و در تصاوير جهانگردان اروپايي نشان داده شده است.
*باغ گلشن (عفيف آباد)*
اين باغ، از باغهاي وسيع شيراز است كه از دوران صفويه وجود داشته و در عهد قاجاريه بوسيله ميرزا علي محمد خان قوام الملك،عمارت فعلي آن احداث شده است. اين باغ در جنوب غربي شيراز در منطقه ييلاقي قصرالدشت واقع شده است. عمارت باشكوه اين باغ در وسط قرار گرفته و اطراف آن خيابانهايي احداث شده كه در دو سوي آنها رديف درختان كهن به چشم ميخورد.
داخل عمارت باغ با نقاشيها و تصاوير بسيار هنرمندان تزيين شده است. ديوارها و سقفهاي آن از نمونههاي كمنظير آرايش قصرها و عمارت باشكوه در ايران است. وسعت اين باغ هم كه حدود 127 هزار متر مربع است. شكوه و جلالي خاص بدان بخشيده است. اين باغ نيز همچون باغ ارم روزانه پذيراي زيادي از گردشگران و دوستداران باغ ايراني است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات