رييس مؤسسه باستانشناسي دانشگاه تهران: شانس همراه بوده كه توجه مسؤولان به موضوع جيرفت جلب شده است
ديدگاهها نسبت به نگهداري مواريث فرهنگي، فوقالعاده اسفبار است؛ چرا كه جهل و ناآگاهي، هم در قشر خاص و هم در قشر عام جامعه، در اين موضوع وجود دارد.
حسن فاضلي نشلي ـ باستانشناس و رييس مؤسسهي باستانشناسي دانشگاه تهران ـ در گفتوگويي با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اين مطلب، با اشاره به اينكه ايران در حال حذف شدن از صحنهي فرهنگي جهان است، گفت: حساسيت نسبت به اين قضيه كمتر وجود دارد و اصلا به مردم آموزش و آگاهي در اين زمينه داده نشده است. متاسفانه از سطح بالا تا سطح پايين جامعه كه قشر عام را دربر ميگيرد، همه مشكلات خود را دارند كه به هيچ يك از آنها پرداخته نشده است. نميدانم چطور بايد قضيه را آگاهي بخشيد و آن را درمان كرد.
وي در بخش ديگري از سخنانش دربارهي نظريهاي مبني بر واسطه بودن تمدن حاشيهي هليلرود بين دو تمدن سند و بينالنهرين اذعان داشت: اين منطقه در استان كرمان، به همان اندازه مهم است كه ديگر مكانها، مانند فلات مركزي يا غرب و شرق ايران. اما از لحاظ علمي با اين قضيه كه جيرفت جايگاه ارتباطات فرهنگ آسياي غرب و شرق باشد، موافق نيستم؛ گرچه اين محوطهها آنقدر مهم هستند كه بخواهيم تاثير و تاثر فرهنگي و ارتباطات اقتصادي بين آنها تدوين كنيم. اين موضوع يك بحث باستانشناسي است كه بررسيهاي آينده آن را ثابت خواهد كرد؛ گرچه از پرسش به اين مهمي نميتوان بهسادگي گذشت.
فاضلي دربارهي وضعيت منطقه طي دورههاي طولاني كاوشهاي كامل اين منطقه، با تاكيد بر غيرضروري بودن كاوشهاي كامل، اذعان داشت: صدها و هزاران موارد فرهنگي وجود دارد كه در نتيجهي يك حفاري دقيق علمي و يك بررسي عالمانه، ثبت و ضبط ميشود.
اين باستانشناس همچنين از اقدامات ضربالعجلي نهادهاي مسؤول دربارهي جيرفت، به صدور دستور جهت بررسي علت فوت زهرا كاظمي اشاره كرد و گفت: آيا محوطههاي باستاني ما كمتر از اين اهميت دارند؟ چرا مسئولان نظام در اين زمينه دخيل نميشوند؟ بنده انجام كارها در سطح پايين را به هيچ وجه مؤثر نميدانم. ما در جامعهاي هستيم كه هميشه از بالا به پايين روابط بوده است و اگر بالاييها خوبند، پايينيها عمل ميكنند، در اين مورد نيز حساسيت نشان داده شد؛ ولي ما نتيجه نگرفتيم. فكر ميكنم آقاي رييس جمهور كه يكي از فرهنگيترين شخصيتهاي ما در طول تاريخ هستند، در رابطه با اين قضيه نيز بايد شخصا وارد عمل شود؛ مطمئنم در اين صورت ساير نهادها همكاري خواهند كرد.
همچنين آگاهي بخشي در تلويزيون و توجه باستانشناسان و مردم به قضيه ميتواند ما را پيروز كند.
فاضلي در پايان علت غارت شديد در منطقهي جيرفت را با وجود مكانهاي باستاني در ديگر شهرها كه به چنين سرنوشتي دچار نميشوند، وسعت منطقه عنوان كرد و افزود: انبوه اشياي موجود در قبور و نادر بودن آنها باعث شده است كه اين محل مورد توجه بسياري قرار گيرد؛ اما به نظر من تاكنون شانس همراه بوده كه توجه مسؤولان به اين منطقه جلب شده است. چراكه از غارت محوطههايي مثلا فلات مركزي، شهر سوخته و ... كسي مطلع نشد و از آن جلوگيري هم نشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات