دکتر سیدمهدی سیلمانی در گفت وگو با رسانه ها، با بیان اینکه پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان، علاوه بر اصلاح عادات غذایی غلط می تواند در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها نقش آفرین باشد، اظهار کرد: روزه داری در کنار اجرای برنامه غذایی صحیح در ماه رمضان، در پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و اغلب بیماری هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آن ها دخالت دارند، بسیار کمک کننده است.
وی افزود: در ماه مبارک رمضان مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانهروی و تعادل با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی توصیه می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان ادامه داد: روزهداران در این ایام باید از تمام گروههای غذایی مانند نان و غلات، میوهها، سبزیها، گوشت و تخم مرغ، لبنیات و حبوبات مصرف کنند.
سلیمانی از روزه داران خواست در وعده سحری از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند، استفاده کنند و ادامه داد: مقدار مناسبی از سبزی های مختلف شامل سبزی خوردن و سالاد مصرف شود و بهتر است در وعده سحری سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند، مانند کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شود.
وی نوشیدنی های خیلی شیرین مانند نوشابه های گازدار، شربت ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ را موجب تشنگی و خشکی دهان و گلو در طول روز دانست و تصریح کرد: چای پررنگ به این دلیل که مدر است، می تواند موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری شود؛ بنابراین مصرف بیشتر از هشت لیوان آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات طبیعی و سبزیجاتی که آب بیشتری دارند، در فاصله افطار تا سحر بدن را از کم آبی در طول روزه داری حفظ می کند.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان با اشاره به اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود، تاکید کرد: مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه اُفت قند خون موجب گرسنگی زودرس می شود.
وی با بیان اینکه در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده شود، عنوان کرد: مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار و استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج و نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام محسوب می شود، در کنار انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک و حلیم بدون روغن، غذاهای مناسبی برای افطار است.
سلیمانی خوردن آش های غلیظ و چرب در وعده افطار را نامناسب دانست و گفت: مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی و اسیدهای چرب اشباع و ترانس است، باید توسط روزه داران بسیار محدود مصرف شود.
وی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا و شله زرد خیلی شیرین و... در وعده افطار را موجب اضافه دریافت انرژی و چاقی دانست که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند و افزود: شام به عنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری بوده و لذا بهتر است که افراد روزه دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک به خوردن شام اقدام کنند.
معاون علوم پزشکی گیلان اضافه کرد: در وعده شام می توان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج به شکل پلو و خورشت، کوکوها و کتلت کم روغن و خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی، سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد.
سیلمانی ادامه داد: غذایی که در وعده شام خورده می شود باید کم چرب و کم نمک باشد و پس از شام و تا قبل از خواب، مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.
وی خاطرنشان کرد: در وعده شام به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه های گازدار، ماءالشعیر، آبمیوه های صنعتی و انواع شربت ها، بهتر است از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی و شربت های خانگی بسیار کم شیرین استفاده کنیم.
معاون علوم پزشکی گیلان از روزه داران خواست با رعایت اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان، در کنار آثار روحی و معنوی از اثرات جسمانی و بهداشتی روزه داری بهره مند شوند.
انتهای پیام
نظرات